miercuri, 22 iunie 2016

Maia Sandu nu întrunește condițiile pentru funcția de președinte

Pe 20 iunie a expirat termenul limită înaintat de PPDA pentru desemnarea unui candidat unic al opoziției, pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie.  Deși, propunerea a fost lansată la începutul lunii de către Andrei Năstase, liderii opoziției așa și nu s-au așezat la masa negocierilor. Nici chiar Maia Sandu care susținea intens revendicările protestatarilor și cerințele lui  Andrei Năstase n-a binevoit să se întîlnească cu acesta din cîteva considerente.

Și anume:
-       -  Maia Sandu se vede deja președintele Moldovei, deci, automat și  candidatul unic al opoziției parlamentare. Motiv pentru care dînsa n-are de ce se prezinte la aceste tratative. La baza deciziei sale stau 2 argumente. Primul - sondajele. Al doilea, susținerea partenerilor externi, printre care SUA.

-       -  În al doilea rînd, Maia Sandu este candidatul cel mai agreat de Plahotniuc. Motivul este simplu, un candidat pătat cu sîngle păpușarului automat face parte din sistem.

Chiar și așa există o mică nuanță care o împiedică pe Sandu să ajungă președinte. Potrivit articolul 78 din constituție, candidatul pentru această funcție trebuie să aibă minim 10 ani, constanți, locuiți pe teritoriul țării. Nuanță pe care Sandu n-o întrunește nicidecum.
Chiar și așa, dacă ar fi să mergem pe logica Maiei Sandu, atunci Dodon ar trebui să aibă întîietate la capitolul desemnarea candidatului unic. Potrivit sondajelor, liderul PSRM este favoritul moldovenilor, concomitent se bucură de sprijinul partenerilor externi și întruneșete toate cerințele stipulate în constituția Republicii Moldova. Plus la toate, PSRM a fost primul partid care și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale, iar  Dodon  a fost alesul biroului politic al partidului, nicidecum  nu s-a înaintat de unul singur ca în cazul Maiei Sandu.
...
Dodon ca exponent al opoziției parlamentare, ca partid ce se bucură de încrederea majorității, stînga, centru-stînga, ba chiar la moment și-o parte a drepții l-ar vota,  nu va ceda în ruptul capului în fața altui candidat, oricine n-ar fi el. Deci, demersul lui Andrei Năstase în cazul acestuia nu-și avea sensul.
Usatîi, nu poate candida deoarece n-are vîrsta necesară. Plus la toate ca și-n cazul Maiei Sandu, Renat n-are 10 ani trăiți concomitent pe teritoriul Republicii Molodova, lucru stabilit în  articolul  78  din constituție.

Astfel, nici Sandu, nici Usatîi nu întrunesc criteriile pentru această funcție.

Rămîne Andrei Năstase.

Dacă lasăm la o parte sondajele, atunci Andrei Năstase întradevăr se bucură de-o popularitate imensă în rîndurile cetățenilor, lucru neîntîlnit pînă acum în țara noastră, dar nu suficient de mult  pentru al învinge pe însuși Plahotniuc și sistemul acestuia.  Chiar și așa, dintre Sandu, Leancă și Usatîi,  Năstase este candidatul cel mai oportun acum. Mai cu seamă că el a fost înaintat spre această funcție de însuși cetățenii prezenți la miting. De susținerea cărora va și benificia în ambele tururi de scrutin. Fie că  place asta lui Sandu , Leancă și  Usatîi.

Lui Dodon îi e  totuna.

Concluzie: Turul II va fi extrem de incisiv, atît Dodon cît și Năstase sunt destoinici către această funcție. Chiar și așa, votul rămîne după noi.


2 comentarii:

  1. Mai bine sterge blogul si nu te fa de ris, nu fi o sluga in miinile cuiva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul 78. Alegerea Preşedintelui
    (1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
    (2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

    RăspundețiȘtergere