miercuri, 15 iunie 2016

R.Moldova fabrica de cadre pentru export

Actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează 31 de universități, dintre care doar 27 sunt acreditate de către ministerul Educației. Și cam atîtea colegii, situația carora nu diferă cu nimic de cea a instituțiilor superioare de învățămînt.

Fiecare din aceste universități admit la studii anual în jur de 500-600 de studenți, cu preponderență în bază de contract. Respectiv, în decurs de-un an, în Republica Molodva studiază circa 18 mii de adolescenți, dintre care 5 mii, an de an,  sunt beneficiarii unor diplome a căror valoare nu este recunoscută nici acasă.

10% din aceștea aleg să profeseze. Din acești 10% rar unde poți întîlni un medic competent, un educator dedicat și un prof sîrguincios.

Alți 90% aleg străinătatea.

Potrivit Biroului de Statistică,  zilnic, Republica Molodva este părăsită de 160 de tineri. Lunar 4800, anaul 57 600 de oameni, cu vîrste cuprinse între 25 și 45 de ani, pleacă în străinătate.

Respectiv, toți care dețin o diplomă de studii superioare după absolvire nu se regăsesc acasă.

Situația este destul de complicată. Avem domenii, precum sănătatea, educația, industria ușoară neacoperite, pe de alta aveam un conveier de universități, care pentru cîțiva bănuți rulează muncitori la negru an de an.

Ce trebuie de făcut?

Întrebată despre acest lucru în sala plenului parlamentului, ministra Educației, Corina Fusu, a răspuns: „instituțiile neacreditate vor funcționa pînă vor dipărea de la sine”. La celelalte întrebări, practic n-a avut răspuns.

Cu astfel de răspunsuri, orice alt ministru, dintr-o altă țară, ar fi fost repus imediat din drepturi, al nostru însă, își continuă activitatea chiar și după moțiunea simplă din 9 iunie curent.

PS. Republica Molodva este probabil singura țară din lume care exportă la negru muncitori cu diplome de studii superioare. Lucru cu care guvernanții se mai și mîndresc...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu