marți, 29 martie 2016

Rolul lui Andrei Năstase în ecuația Usatîi

La ultimul protest de anul curent, liderii protestatari, Dodon-Usatîi și Năstase au menționat în cor că protestele vor continua în formula actuală pînă guvernarea va cădea. Ca în scurt timp, Usatîi să reușească performanța de-al exclude pe Dodon din cadrul protestelor prin asocierea sa cu Plahotniuc. În cazul dat, Năstase care din start a spus Nu Plahotniuc, nu-și permite acum luxul de-a apărea  alături de liderul socialist.

Chiar și așa Năstase n-ar trebui să doarmă liniștit, deoarece oricînd poate urma soarta lui Dodon. Dar, despre asta un pic mai jos.

Metodele prin care Dodon a fost exclus
1.     În timpul actualelor proteste, Usatîi a reușit să-l înduplece pe Dodon să renunțe la geopolitică și steme de partid în favoarea cetățenilor. Un lucru corect în primă instanță. Susținut și de Platforma DA.

2.     A menționat că Dodon s-ar fi întîlnit cu Plahotniuc în Cipru, după s-a eschivat de la acuzații, astfel a reușit excluderea PSRM din cadrul protestelor masive împotriva guvernării.

3.     Îl asociază pe Dodon cu Plahotniuc. Respectiv, antirating-ul lui Plaha stagnează automat și pe liderul PSRM.

4.     Îl numește pe Dodon curcan, care se unflă în pene și nu întreprinde absolut nimic. Idee susținută de majoritatea cetățenilor care nu înțeleg că din opoziție nu poți face mai nimic.

5.     Îl acuză pe Dodon că prin votul oferit președintelui Timofti a contribuit la menținerea alianței pro europene, uitînd că de fapt el a consiliat și aprofondut această alianță mai bine de un an. Ceea ce face indirect pînă în prezent,  Filat -unicul dușman al clasei.


6.     Protestatarii lui Usatîi  l-au blamat nu o singură dată pe Dodon în timp ce vorbea în fața lor. Lucru întîmplat și cu Năstase.

7.     Usatîi nu s-a expus niciodată clar asupra vectorului extern, nici electoratul său.

8.     Toate mediile lui Plahotniuc au diminuat numărul oamenilor prezenți la protest din partea Platformei DA și PSRM, și au majorat triplu numărul protestatarilor PN.

9.     În cadrul ultimilor apariții TV, Usatîi a reușit să bulverseze tot electoratul și să-l acapareze de partea sa, inclusiv și acel segment care anterior avea ochi doar pentru Ghimpu.

10.         În situația actuală este de ajuns ca Usatîi să repete de 3 ori la 5 posturi TV că Unirea este unica soluție de-a scăpa de oligarhi, și electoratul de ambele extreme va fi pentru. Fară nici o remușcare. Deoarece, însuși Dodon e considerat oligarh, spre deosebire de liderul PSRM,  Usatîi n-a ascuns nimic, ci a pus cărțile pe masă chiar din prima zi despre proprietățile și veniturile sale, lucru apreciat de oameni.

Soarta lui Năstase
Ultimul și cel mai greu obictiv de atins pentru Plahotniuc, dar aplicat cu ușurință de Usatîi, este distrugerea Platformei DA, a partidului Politic desprins din DA, și a fraților  Andrei și Vasile Năstase.

1.     Primul lucru s-a manifestat prin unirea protestatarilor într-un singur protest, lucru care simpatizanții anteriori ai Platformei DA l-au condamnat cu vehemență.

2.     Simbolul crizantemelor prezent în cadrul protestelor, propus inițial de Năstase, a fost preluat și de Usatîi, care a popularizat mesajul într- atît de mult, încît toți cred că ideea în sine îi aparține.

3.     Majoritatea îl privesc pe Andrei Năstase drept un trădător, inclus în aceeași oală cu Ghimpu, Filat, Roșca, etc, deși încă n-a trădat nimic.

4.     Usatîi s-a victimizat atît de mult pe seama articolul 79 din constituție, privind alegerea șefului statului, ceea ce a contribuit la diminuarea șanselor pentru Năstase și  Dodon către funcția respectivă.

5.     Un alt element solicitat intens de Usatîi este Boicotarea Alegerilor, detaliu cu care Năstase, Dodon nu sunt de acord. Astfel, Usatîi se asigură că segmentul său de electorat este  disciplinat, că în ziua alegerilor vor strica buletinele de vot ca-n cazul alegerilor parlamentare din 2014. Iar, președinte va fi un pro -european  propus de PD.

6.     Compromite Platforma DA și munca acestora de pînă acum, și  segmentează mișcarea protestatară.

Concluzie:
1. Protestele nici n-au început, dar Usatîi deja diminuiază importanța acestora.
2. Diminuarea protestelor înseamnă distrugerea masei protestatre și a liderilor acesteia.
3. Usatîi este extrem de periculos pentru noi toți, mult mai periculos decît Plahotniuc. Accederea sa la guvernare înseamnă moartea nostră sigură. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu