miercuri, 6 aprilie 2016

ONG-urile, mașinării de spălat bani

La etapa actuală pe teritoriul Republicii Moldova activează 11 mii de ONG-uri, despre activitatea cărora nu se cunoște mai nimic. Dar toate activează pe banii cuiva.  Mai exact pe fondurile din est și vest, transformîndu-se astfel în adevărate mașinării de tocat bani.

Potrivit datelor oficiale, pe care ni le oferă Cancelaria de Stat, reiese că din 2001 pînă în 2015 doar 119 ONG-uri, din 11 mii existente,  au beneficiat de sprijin extern în sumă de 21.8 mln euro. Să nu credeți că celelalte au stat pe sec, au accesat și ele fondurile externe doar că nimănui nu-i este convenabil să declare banii care nu mai sunt.

Cum funcționează mașinăria ONG-stă?
Din totalul ONG-urilor înregistrate la Ministerul Justiției, 90% s-au contopit de-a lungul anilor cu clasa politică și actul guvernării, prin generarea de cadre instituțiilor de stat partajate politic.

Spre exemplu: Asociaţia pentru Politică Externă- a fost înființată în anul 2003.  Este una dintre principalele „think tank – uri” din Moldova pe domeniul politicii externe care îşi propune să susţină procesul de europenizare, integrare în Uniunea Europeană şi soluţionare a problematicii transnistrene. 
Membri ai asociației sunt:
- Iurie Leancă,  Prim-ministru al Republicii Moldova;
- Igor Corman, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova;
- Ion Sturza, Ex Prim Ministru al Republicii Moldova;   
- Nicu Popescu, cercetător, Institutul European de Studii de Securitate, Paris;
- Victor Chirila, Director Executiv, Asociaţia pentru Politică Externă (APE);   
-Nicolae Chirtoacă, Fost Ambasador al Republicii Moldova în SUA;
- Valeriu Gheorghiu, Ambasadorul Republicii Moldova în Spania;
- Ion Stavila, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina;
- Ştefan Gorda, Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia;
- Dr. Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova în Franţa;
- Anatol Ţăranu,  Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă;
- Andrei Popov, Ambasadorul Republicii Moldova în Austria;
- Eugen Revenco, Consilier al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova;
- Eugen Carpov, Viceprim Ministru responsabil pentru reintegrare;
- Victoria Bucătaru, Director de programe, Asociația pentru Politica Externă;
-  Radu Vrabie, Director afaceri corporative și juridice, British American Tabacco. Asociația are la bază cei mai puternici parteneri externi ai RM:Friedrich-Ebert-Stiftung (FES);  Unitatea Asistență Oficială pentru Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe; Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava.

Respectiv, în loc să creeze proiecte ce-ar apropia RM de UE, proiecte care ar soluționa conflictul transnistrean , indivizii respectivi fie și-au creat propriile partide politice, fie au devenit la rîndu-i membri a celor mai corupte partide din MD. Și au uitat astfel, menirea asociației din care fac parte pînă în prezent. De exemplu: Leancă -PPEM, Corman-PD, Sturza – membru al celei mai mari organizații „Panama Papers”, Chirtoacă N.- PPDA, Serebrean-PD, Popov-PD, etc.  Obiectivul integrării europene le-a devenit străin, iar o parte din finanțatorii asociației au devenit automat finanțatorii partidelor al căror membri sunt.

O altă parte, membri și ei ai asociației sus menționate, și-au creat la rîndu-i “institute”, menirea cărora este neclară pînă în prezent.
Un exemplu clasic în acest sens servește  institutul Politicon- director Anatol Ţăranu. Institutul respectiv a fost conectat direct la Vlad Filat, lucru recunoscut de însuși Țăranu în cadrul unei emisiuni TV. Principalul obiectiv al institutului a fost ridicarea ratingului factorilor de decizie din PLDM. După arestarea lui Filat, n-am văzut să apară niciun clasament al politicienilor realizat de Politicon. Aici  s-a terminat și finanțarea.
În schimb, în timpul aparițiilor la TV așa numiții experți ai societății civile în loc să critice cu vehemență guvernarea coruptă, se axează pe distrugerea opoziției, sperie lumea cu venirea tancurilor rusești, inducînd subtil ideea ca  Unirea este principala soluție de-a scăpa de oligarhi.
O altă instituție care servește unor scopuri nebuloase este asociația  ADEPT-director Igor Boțan, anterior principalul apărător al păpușarului, astăzi marele susținător al poporului și principalul manipulator de la postul TV7.
Membri ADEPT au fost Corneliu Gurin- fost procuror al capitalei și Cristina Țărnă- actualmente director adjunct al CNA, instituție subordonată păpușarului.  Nici pînă acum nu-i clar ce interese urmărește Boțan? Care-i rolul său în DA?

Contopirea societății civile cu guvernare
Alte peste 100 ONG-uri sunt incluse în actul guvernării. Potrivit site-ului parlamentului, fiecărei comisii parlamentare îi revine în mediu cîte 30 de asociații și organizații non-guvernamentale. Mă voi opri la exemplu  relatat recent legat de Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media

Pe 30 martie guvernul Filip a votat proiectul legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Legea a fost botezată de majoritatea jurnaliștilor  ca „Big Brother”. Legea obligă operatorii de telefonie și internet să stocheze și să arhiveze datele utilizatorilor pentru o perioadă de 6 - 12 luni, să blocheze accesul la anumite site-uri și permite autorităților să verifice email-urile, mesajele sms sau cele expediate prin aplicații de mesagerie (Viber, WhatsApp, Telegram etc). Deși, Curtea de Justiție din UE a avizat negativ legea dată, ONGiștii  păpușarului susțin viceversa. Despre acest lucru ne-am convins pe 4 aprilie,  cînd reprezențanții Asociației la Strada suțineau în cadrul unei conferințe de presă că Legea Big Brother are drept scop deconspirarea pedofililor nicidecum urmărirea  mesajelor private. http://www.prime.md/rom/news/social/item33917/  Această idee neinspirată a fost promovată cu vehemență în cadrul  emisiunii Politica de la TV7 (4 aprilie 2016), de membrii mai multor ONG-uri incluse în actul guvernării. 

Știți de ce?  Prin intermediul acestei legi Plahotniuc va avea acces la toate convorbirile noastre, în cazul cînd nu-i va conveni ceva vom fi ridicați de la domiciliu și duși în izolatorul 13 alături de Filat.

Credeți-mă, atunci așa zișii apărători ai drepturilor omului ascunși sub diverse ONG-uri nu vor sări în apărarea nimănui.

În loc de concluzie cîteva întrebări:
1.Pot fi numite asociațiile respective non guvernamentale? 
2.Pe ce s-au cheltuit 21.8 mln euro?
3.Ce beneficiu în folosul comunității au avut aceste ONG ?
4. Ce încredere putem avea în ele, după faptele pe care le-am expus ?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu