miercuri, 13 aprilie 2016

Despre plahounioniștii Cosovan și Dabija

Pe 27 martie la Chișinău s-a consumat evenimentul “Dăm start Unirii”. Întîmplarea fără precedent a întrunit circa 7 mii de cetățeni, potrivit poliției. Mai mult din jumătatea celor prezenți, în scuarul TNOB, au fost aduși din România. Ceea, ce m-a făcut să cred că cifra oferită de sondajele sociologice din Moldova, potrivit cărora,  21% dintre moldoveni se declară români, este un mit înflorit. 
Startul evenimentului a fost dat la Palatul Național  “Nicolae Sulac” în prezența a 1500 de invitați de pe ambele maluri ale Prutului, prin crearea Sfatului Țării 2. Marea mi-a fost mirarea să văd cum adevărații unioniști prezenți la eveniment se lăsau prostiți de pseudo- unioniștii locali, care de-a lungul timpului și-au perindat osanele atît cu estul, cît și cu vestul.  Pentru început mă voi referi la 2 din ei: Ghenadie Cosovan și Nicolae Dabija.
Despre primul am aflat curînd că era viceministru al afacerilor interne pe timpul lui Voronin, cunoscut tocmai prin românofobia sa. Apropo, credeți că  un unionist putea deține așa funcție, și încă la MAI, dacă nu-și proba moldovenismul și ura față de statul vecin?
Probă a acestor constatări servesc și alegerile parlamentare din 2010. Pe listele cărui partid era acest așa zis “unionist”? Nu veți crede….Acesta mergea plin de sine pe lista Partidului Umanist din Moldova condus de Valeriu Pasat, care a pledat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală! În calitate de argumente erau menţionate „afinităţile spirituale între poporul rus şi cel moldovean”
Potrivit unor portaluri de știri, în ajunul evenimentului consacrat unirii, Cosovan s-ar fi întînit cu omul de afaceri Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc cu care a și coordonat acțiunile din 27 martie.
Excepție nu face nici cel de-al doilea menționat, Nicolae Dabija. Din trecutul acestuia aflu că în noiembrie 1978 Dabija Nicolae devine membru cu acte în regulă a PCUS. Între timp, în perioada anilor 1975-1982 a deținut funcția de secretar al organizației consomoliste al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Ulterior, pentru activitatea prodigioasă a fost numit vicepreședinte al comitetului moldovenesc de prietenie sovieto-vietnameză. Din postura respectivă a fost decorat de CC al consomolului din US și Moldova cu diploma de onoare.

În perioada renașterii naționale, mai exact 4 mai 1988, Dabija declara că părinţii lui s-au aflat sub ocupaţie română în perioada anilor 1941–1944. Limba de stat era moldovenească,  iar româna după Dabija era o limbă străină cetățenilor acestei țări.

Epopeea Dabija nu se oprește aici. Pe 29 noiembrie 2008, din cauza minciunilor despre trecutul său comunist, Dabija este exclus din componența Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Din actul  INST: “ACADEMIA ROMANA
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
Str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sector 1, Bucureşti
Tel. 230.69.92/230.61.14, fax. 230.76.82
http://www.totalitarism.ro/
EXCLUDEREA DOMNULUI NICOLAE DABIJA
Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, institut autonom aflat sub egida Academiei Romane, comunica decizia de suspendare a calitatii de membru al Consiliului Director al INST a scriitorului din Republica Moldova, Nicolae Dabija.
Am luat aceasta decizie ca urmare a recentelor dezvaluiri privind trecutul sovietic intunecat al lui Nicolae Dabija.
Consideram deplorabil ca dl Nicolae Dabija, absolvent al Institutului Maxim Gorki de la Moscova, a socotit de cuvinta sa-si ascunda activitatea de comsomolist si propagandist comunist-leninist, ca nomenclaturist, membru si secretar al unor organisme bolsevice de trista amintire, adulator al lui Vladimir Ilici Lenin, pe care il canta in presa din RSSM chiar in timpul marilor lupte pentru limba si grafia romana, din 1988.
Consiliul Director si Consiliul Stiintific al INST, for care nu poate tolera nici un instrument al aparatului de represiune comunist, cu atat mai mult a celui bolsevic, va analiza de urgent Dosarul Dabija in vederea excluderii sale definitive din orice forum afiliat noua.
Din acest moment Nicolae Dabija este suspendat automat si ii solicitam sa ia nota de decizia noastra irevocabila.
Director
Prof Dr Radu Ciuceanu
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
29.11.2008
Nu trebuie de trecut cu vederea nici anul 2013, cînd din postura de președinte al comisiei pentru susținerea examenelor de stat de la Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică a unei instituții private de învățămînt superior, Dabija a favorizat promovarea a peste 15 studenți, tîrîtori de opinci, cu note maxime. Cum a fost posibil așa ceva dle? Prin ce miracol studenții respectivi au devenit eminenți în decurs de-o zi?
Cu ce ocazie ați criticat activitatea socialistului Bătrîncea (ruperea harții României mari în parlament) din moment ce personal ați slujit osanele lui Lenin? (a se vedea ediţia de vineri, 29 ianuarie 1988, a ziarului „Tinerimea Moldovei”).

De ce în biografia dumitale lipsește nota informativă de mai sus? Ți-e cumva rușine dle tovarăș comunist?

După toate astea pretinzi a fi exemplu pentru generațiile tinere.
Rușine...

Deci, dacă pînă acum aveam unioniști, acum avem plahounioniști.