marți, 22 martie 2016

Ghimpu și Usatîi au compromis aderarea RM la UE

În luna mai 2012 Renato Usatîi este văzut pentru prima dată în prezența prim- ministrului Filat. Și nu oriunde, dar suporter VIP la Liga Campionilor. Unul din titlurile știrilor din acea perioadă suna astfel: “Filat, suporter VIP la Liga Campionilor, pe banii lui Usatii”. Și nu că Filat nu și-ar fi permis bilet în zona vip, ci pentru că Usatîi de atunci îi indica liderului PLDM cine este șeful, deși oficial nimeni nu știa că haiducul de Bălți este consilierul acestuia. Perioadă în care Usatîi nu-l consilia doar pe Filat ci și întreaga alianță pentru  integrare europeană, în componența căreia intra și Ghimpu. Respectiv, Usatîi avea acces și la partenerii externi din vest, nu doar din est. Deși știa despre conexiunea dintre acești doi, Ghimpu n-a scos niciodată un cuvînt în adresa lui Usatîi, iar Usatîi pînă în prezent  îi laudă activitatea liderului PL.

Acest tandem, Usatîi-Ghimpu,   timp de un an a  reușit să-l distrugă pe Filat și să compromită parcursul European al țării. Vă întrebați cum? Simplu de tot:  pe 13 ianuarie 2013, Filat a denunțat Acordul Alianței. La baza dezmembrării alianței stătea incidentul din Pădurea Domnească soldat cu moartea lui Sorin Paciu. În timp ce societatea cerea convocarea alegerilor anticipate, Filat era sfătuit de consilierii săi (Usatîi, Diviricean) să le evite. Mesaje similare veneau și din partea foștilor colegi de alianță Ghimpu, Lupu. Ca la doar o lună și jumate, mai exact 5 martie 2013, aceeași indivizi (Lupu și cu Ghimpu) să-l trimită pe Filat în demisie din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova "pentru implicarea în acte de corupție". Acte neelucidate pînă în prezent. Mai mult, Ghimpu, cu un grup de deputați PL, consiliați la rîndu-i în hotelul Nobil, s-au adresat la Curtea (păpușarului) Constituțională  pentru a se expune pe marginea constituționalității funcției deținută de Filat. Răspunsul curții a survenit rapid. Astfel,  pe 22 aprilie, același an, Curtea constata că Filat s-a aflat ilegal în funcția de premier. Concomitent, Curtea a decis că liderul PLDM nu putea deține nicio funcție publică din acel moment. Știți de ce? Dacă rămînea în funcție volens nolens Filat  ducea Moldova spre Europa pînă în 2018.  Lucru inacceptat de Plahotniuc. Nu în zadar astăzi Filat este privit ca marele trădător și asociat cu evenimentele din 7 aprilie 2009. 

Lovitura pentru Filat nu s-a oprit aici. Imediat după demisia sa, unul din cei mai apropiați consilieri, și nu doar consilier român, ci și un bun prieten pe atunci, Daniel Diviricean, a trecut în solda păpușarului. Ulterior, i-a preluat și fosta nevastă, pe Sanda Filat, iar Usatîi și-a continuat atacul în stilul său banditesc. Mai exact, în cadrul unui interviu pentru unimedia postat pe 31 iulie același an, 2013, http://unimedia.info/stiri/video-ce-spune-renato-usatii-despre-filat--plahotniuc-si-ghimpu-63847.html    Usatîi îl cataloghează pe Filat drept  cadavru politic și sugerează  că Filat l-ar fi consiliat pe el, dar  nu invers. Explicația ar suna astfel: Filat orbit de încrederea lui Usatîi i-a pus, inconștient, pe tavă accesul spre partenerii europeni. Fapt de pe urma căruia Usatîi a profitat. Iar la 6 luni de la interviul pentru unimedia s-a și lansat în politica moldovenească, deși se jura că n-o va face niciodată.

Tactica continuă pînă în prezent. Ghimpu îl desfigurează pe liderul PLDM de la tribuna prlamentului, Usatîi în cadrul protestelor.

Concluzie:
1.     Filat este învinuit pe marginea unui caz, jaful secolului, Usatîi pe 16 cauze penale, primul este închis al doilea se află în libertate.
2.     Imaginea lui Filat a fost asociată cu intregrarea europeană. Distrugerea sa a însemnat de fapt compromiterea parcursului european al RM.
3.     Imediat după arest Filat a fost respins de europeni care s-au orientat rapid către Plahotniuc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu