luni, 1 februarie 2016

Ce se mai aude de Filat?

S-au scurs 3 luni de cînd Vlad Filat a fost reținut. Timp în care am asistat doar la ședințe de judecată amînate și declarații sterile ale procuroarei Bețișor. Cîteva intervenții ineficiente ale inculpatului transmise  prin avocatul său. Și cam atît.

Vlad Filat a intrat în istoria Moldovei ca fiind unicul vinovat în cadrul jafului de la BEM, din propria greșeală.

Istoria de insucces pentru el datează cu 26 februarie 2013, cînd aroganța a fost mai presus ca logica. În acea zi printr-o trufie exagerată, susținea că nu va capitula în fața mafiei. http://unimedia.info/stiri/video-replica-lui-filat-nu-voi-capitula-in-fata-mafiei-57789.html. Unica poziție fermă în calitatea sa de prim-ministru. De aici încolo va călca doar pe lopeți.

Trei zile mai tîrziu, presat de europeni Filat și-a schimbat poziția. Asta deși majoritatea consultanților săi de atunci susțineau că anticipatele erau unica salvare a Moldovei de Plahotniuc. Astfel, la nici o lună de la declarația bombă, Filat și-a modificat substanțial ordinea priorităților: „noi am avut o înțelegere de principiu că în această perioadă de timp, când negociatorii se află în acest proces de negocieri, să nu intervenim cu acuzații reciproce și să oferim acea atmosferă necesară pentru a se ajunge la o formulă de compromis pentru a asigura o guvernare democratică în Republica Moldova și pentru a evita alegerile anticipate. Eu mă voi ține de acest angajament”, uitînd astfel de unde a pornit.

Pe 22 aprilie același an, Curtea Constituțională decide că Filat nu mai poate ocupa funcții publice. Din decizia Curții de atunci: „Curtea a conchis că menţinerea unui prim-ministru - demis pentru acte reprobabile constituie o sfidare a principiilor statului de drept şi a principiilor referitoare la integritate şi pune în pericol stabilitatea instituţiilor democratice. În opinia Curţii, este inadmisibil ca o hotărâre a Parlamentului prin care s-a exprimat votul de neîncredere în privinţa unui Guvern în frunte cu Prim-ministrul său pentru acte de corupţie să fie desconsiderată şi ignorată, cel puţin atât timp cât nu s-a adus proba contrarie şi nu s-a dovedit netemeinicia suspiciunilor.

Prim-ministru care a tolerat în componenţa Guvernului miniştri suspectaţi de corupţie, în privinţa cărora a fost iniţiată urmărirea penală, manifestă o sfidare a principiilor statului de drept şi denotă o lipsă evidentă de integritate, devenind în acest mod incompatibil cu funcţia deţinută.

Curtea a statuat următoarele: corupţia submină democraţia şi statul de drept şi, prin urmare, lupta împotriva corupţiei este parte integrantă a asigurării respectării statului de drept”.
Poziție care l-a paralizat pe Filat definitiv, deși în februarie susținea că nu va capitula în fața mafiei.

O saptămînă mai tîrziu, Filat îl propune pe Leancă la funcția de prim-ministru. La început decizia i-a încîntat pe toți. Nimeni nu s-a așteptat că tocmai Leancă va concesiona aeroportul, că Leancă va oferi credite băncilor falite, că Leancă va juca cu Plahotniuc. După tot el a fost primul care s-a și victimizat.

A urmat guvernul Gaburici. Timp în care Filat din dragoste pentru păpușar  a cedat cele mai importante ministere. Tot din dragoste pentru păpușar  a cedat și Ministerul Justiției în timpul guvernului Streleț, ajungînd captiv în propria prostie. Nu întîmplător, Plahotniuc îi alege cele mai “luxoase” temnițe, asigurîndu-se că n-are nicio șanșă de a evada.

Acum e prea tîrziu de plîns Filate, doar pușcăriile au fost pe mîna ta, trebuia să le modernizezi poate azi îți revenea ceva mai bun.

În campania din 2014, îndemnat de Leancă, Filat curăța lista electorală. Din liste fiind excluși oamenii care l-au susținut dintotdeauna: Cimbriciuc, Butmalai, ect. Cînd ultimul a deschis gura mult prea mult a și fost măturat de pe fața pămîntului, iar Filat s-a pricopsit c-o moarte pe cap, cruce pe care o va duce toată viața, fiind acuzat de înșuși familia îndurerată, deși vinovat este Plahotniuc.

Filat nu i-a trădat doar pe Butmalai și Cimbriciuc, ci și pe Maia Sandu. În loc să-i susțină candidatura  pentru funcția de prim-ministru pînă la final, Filat a înlocuit-o cu Streleț. Acum a venit rîndul Maiei să-i de-a un șut în fund tovarășului peledemist. Potrivit acesteia, Filat a fost mereu șantajabil.

La rîndul său, Streleț l-a trădat pe Vlad Filat. După ce-a fost numit în fruntea partidului, Streleț a început o amplă campanie de curățare a PLDM-ului, prin denegrări masive în adresa celui care pînă mai ieri i-a fost șef. Astfel, în cadrul unei emisiuni tv, Streleț a menționat că Vlad Filat ar putea fi exclus din PLDM. http://adevarul.ro/moldova/politica/filat-exclus-pldm-i-demostra-vinovatia-fraudele-dela-bem-1_562f19d0f5eaafab2c139ff7/index.html Concomitent, pentru a se eschiva de la partea sa de vină,  acesta a pasat toată vinovăția pe seama lui Filat, menționînd că nu are nicio tangență cu firma Caravita CO, din contra liderul PLDM i-ar datora 9 mil de lei. http://www.realitatea.md/filat-ii-datoreaza-lui-strele-9-milioane-de-lei-detalii_28849.html Asta, deși liderul PSRM a menționat în cadrul unei conferințe de presă că prim-ministrul este coproprietar la Caravita CO. Fapt demonstrat ulterior prin probe video. http://agrobiznes.md/video-filat-si-strelet-surprinsi-cum-inspectau-tehnica-si-terenurile-agricole-caravita.html. Acum Streleț se vrea președintele partidului pentru al închina definitiv lui Plahotniuc. Cu același scop luptă și Liliana Palihovici. Să vedem cui îi va reuși.

O piesă grea este și fostul Ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța și el neglijat cîndva de Vlad Filat.  După demisie Negruța s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendare. Pentru a fi bine merci fostul ministru a trecut în tabară adversă, în tabăra lui Plahotniuc.

Ineficienți sunt și gloata de analiști plătiți de Filat. În loc să-i apere integritatea aceștea se bat cu Stalin, Berea și URSS.  De Filat niciun cuvînt.

Filat n-are curaj nici să zică public că Plahotniuc l-a deposedat de probele ce le deținea împotriva sa. Vă întreb acum: unde – i Vladul  curajos ce arunca politica în aer de la tribuna parlamentului???

De ce tac Lucinschi, Pistrinciuc, etc?

Unica luptătoare cu Plahotniuc fiind de facto  Maria Ciobanu. Tot ea, unica care îl apără pe Filat cu excepția Angelei Gonța.

Astfel, reese că după tratamentul aplicat Filat primește unul corespunzător.

Mai nou, sondajele atestă că Filat este unicul vinovat în cazul BEM, deși comparativ cu Plahotniuc este doar un MIC HOȚ DE BUZUNAR.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu