marți, 9 februarie 2016

Cum ne trag un guvern Filip pentru următorii 4 ani

Pe 1 februarie 2016 a fost dat startul sesiunii de primăvară-vară. Astăzi suntem în 9 februarie, iar de ședința ordinară nu se aude nimic.  Deși, în mod normal prima ședință ar trebui să aibă loc în această săptămînă.

Unele surse suțin că ședința este amînată intenționat pentru a potoli spiritele protestatarilor care sunt tot mai deciși de propriile acțiuni. Respectiv, aceasta ar putea fi convocată abia la sfîrșitul acestei luni, în cel mai bun caz.

Între timp se administrează antidotul “ vorba bună trece primejdia rea” întru calmarea spiritelor, reeșind din revendicările protestatarilor, printre care:

1.     Alegerea guvernatorului  și viceguvernatorului BNM. Pe 21 septembrie 2015 Drăguțanu și viceguvernatorul Marin Moloşag au depus cerere de demisie, invocînd presiuni politice. În octombrie același an, Candu, sigur pe sine, ne asigura că pînă pe 6 noiembrie va fi numit un guvernator. Acum a expirat nu doar termenul lui Candu privind desemnarea unui nou guvernator, ci și termenul prevăzut de lege 20 decembrie 2015, iar rezultatul este zero. Între timp, a fost organizat concursul pentru suplinirea posturilor vacante, dar comisia lui Plahotniuc n-a găsit nicio persoană compatibilă să-i înlocuiască slugoii Draguțanu- Moloșag. Mai nou, fiind întrebat cînd va renunța la mandat Drăguțanu a răspuns: „cererile noastre de demisie sunt valabile şi nu au termen. Eu şi domnul Moloşag nu ne vom retrage cererile de demisie”. Respectiv, reese că, indivizii vor exercita interimatul pînă la expirarea de facto a mandatului, iar Candu doar mimează numirea unui nou guvernator.

2.     Referendum în parlament. După protestul din ianuarie curent, Candu a decis că referendumul pentru alegerea președintelui de către popor poate fi organizat în parlament. Nu este o opinie agreată de către toți, dar suntem de acord pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituției, ca președintele să fie ales de către cetățeni, a menționat Candu. Ceea ce înseamnă că nu va întruni numărul necesar de voturi. Contra procedurii sunt și membrii protestatarilor care consideră că protestele sunt unica cale de-a scăpa de oligarhi.

3.     Opoziția atrasă în capcană. Nici opoziția nu este lăsată la o parte. Pentru ai motiva să renunțe la proteste Plahotniuc le oferă cîteva pîrghii, printre care funcții la CEC, CNI, CNA. „Mandatele mebrilor Comisiei Electorale Centrale expiră chiar în luna februarie. Vrem să oferim opoziției dreptul de a avea membrii lor în CEC. Dacă e să vorbim despre conducerea CNA sau a CNI, vor fi organizate concursuri publice pentru a identifica noi conducători. Cu referire la Procuratura Generală vă pot aminti că deja se află în Parlament o nouă lege a Procuraturii, care prevede noi proceduri de numire a procurorului genera. Conducerea BNM se află deja în demisie. Urmează ca acum, în februarie, să numim un nou guvernator”, a menționat Candu. La rîndul său, liderul PSRM respinge propunerile guvernării criminale. Pînă cînd, rămîne de văzut.

4.      Legitimizarea guvernului Filip. Guvernul Filip a intrat în ring cu un șir de ieftiniri la carburanți și gaz. După ce tot ei le-au majorat.  Prima acțiune a lui Filip în calitatea sa de prim-ministru a fost micșorarea tarifului la gaz cu cît a fost scumpit, mai exact cu 10,9%. Deși, expertul economic Sergiu Tofilat, susține că ieftinirea trebuia să se producă cu minim 20%. Expertul și-a motivat decizia astfel:  

Preţul mediu de procurare al gazelor s-a redus cu 23% (de la 260 la 200 USD/1000 m3). Ponderea acestuia în tarif este de aprox. 80% (260 USD * 19 lei/$ / 6222 lei tariful mediu final).
Respectiv acest factor contribuie la diminuarea tarifului cu 18,4%.

 Anularea amendamentului "Furdui" contribuie la reducerea tarifului final cu 5%.

Rămâne deschis subiectul cu aşa-numitele pierderi tehnologice calculate, care sunt mult mai mari decât cele reale. Conform metodologiei, pierderile calculate constituie 32,8 mln m3 de gaze anual. În realitate acestea sunt de aproape 2 ori mai mici. Acest factor ar contribui la reducerea tarifului final cu aproape 1%”.

Tot Tofilat a fost cel care ne-a deschis ochii cu tarifele la energia electrică. Potrivit acestuia, „Plătim cu peste 50 la sută mai mult decât trebuie pentru energia electrică; Suntem furaţi lunar de 12,5 milioane de dolari”.
Tarife care îl îmbogățesc direct pe Plahotniuc. În cazul dat, unica soluție sunt protestele pașnice, doar astfel ne pot fi respectate drepturile.

5.     Economia la marginea prăpastiei.  Filip susține că situația economică este sub control. Mai mult, în acest an pensiile vor fi indexate cu 10%. Din ce?, habar nu am. În contextul în care  salariile și pensiile sunt achitate cu întîrzieri enorme la moment. Unicii bani în bugetul de stat parvenind din penalități și impozite.

6.     Finanțările externe un eșec cu fast. Alte două promisiuni ale lui Filip țin de finanțările externe. Ciolaș i-a dat deja un șut în fund, impunîndu-i implementarea reformelor ce le vor impune ei. Mai nou, același lucru l-a facut și FMI care tot vine în Moldova din luna noiembrie anul trecut.  Dacă ceilalți prim-miniștri au găsit cîtuși de cît argumente plauzibile, atunci Filip n-a stat prea mult pe gînduri și-a trîntit cea mai idioată glumă: “vizita din februarie a delegației FMI ar putea să nu mai aibă loc. Și nu numai din cauza protestelor opoziției (acum protestatarii nu mai sunt atât de activi). Vizita ar ar putea fi amânată din cauza epidemiei de gripă anticipată de medici”, a menționat Filip. E clar acum? Nu guvernarea mafiotă este vina, ci gripa. Nasol de tot.

Concluzie: În acest moment guvernarea pro europeană întinde ața cît mai mult pentru a ne trage un guvern Filip cu mandat deplin. Pentru ai răsturna trebuie să protestăm, în caz contrar vom rămîne captivi în propriul stat minim 100 de ani.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu