luni, 29 februarie 2016

Cum ne mint sondajele de la an la an

Un nou sondaj de opinie răstoarnă carul în Moldova. După ce precedentul susținea ca PD nu va trece pragul electoral.
....
Încrederea cetățenilor în politicieni, în 2015
Pe 15 aprilie 2015 un site al păpușarului prezenta cu mare fast un sondaj intern realizat la comanda lui Usatîi. Potrivit respectivei știri, manipulatoare,conținutul suna astfel: Sondajul realizat de National Democratic Institute (NDI) arată că partidul condus de Renato Usatîi este cotat cu cel mai înalt procentaj, în timp ce partidele de la guvernare sunt în cădere dramatică, potrivit deschide.md Ca de fapt conținutul propriu-zis  al știrei să indice cu totul altceva. Întrebați pe cine ar vota dacă Președintele ar fi ales de întregul popor, 14 % au răspuns – Renato Usatîi, în timp ce Iurie Leancă acumula 16%. Pentru actualul președinte, Nicolae Timofti,  ar vota doar 1% dintre respondenți. La juma de an distanță răspunsul la aceiași întrebare arată astfel: Igor Dodon - 17,5%; Andrei Năstase - 14,6%;  Maia Sandu - 9,1%; Renato Usatîi - 8,3%, Iurie Leancă-7,7%.

Situația inversîndu-se la capitolul încredere în partide, unde PN se bucura de încrederea a 32% din electori, în timp ce PPEM-ul condus de Leancă  de 35%. PLDM și PD –acumulînd  8% și respectiv 9%. Important de menționat că deși PSRM a acumulat 33%  încrederea cetățenilor devansînd astfel PN, știriștii nici nu l-au inclus în top.  De aici, reese că de frica de-a nu fi în umbră chiar de pe atunci Usatîi își acorda importanța pe care n-o avea de fapt. http://moldova24.info/2015/04/guvernarea-e-pe-branci-partidul-nostru-lider-in-sondajul-intern-al-ndi/

O zi mai tîrziu, 16 aprilie 2015, un alt sondaj, de astă dată BOP, cota partidul condus de Usatîi cu doar 6,5%. Respectiv timp de o zi PN a căzut 25 de poziții. Jalnic de tot.  În timp ce PSRM acumula 16%, PCRM-11,3%, PL -11,1 PLDM- 7,1%, PPEM-6,2%, iar PD-ul doar 5,4%. În primul caz PD se bucura de încrederea a 9% din cetățeni. http://unimedia.info/stiri/bop-care-ar-fi-cele-mai-votate-partide-si-in-ce-directie-privesc-moldovenii-92312.html Important de menționat că ambele sondaje au avut aceiași perioadă de sondare.

Situația atestată de Sondaje la începutul lui 2016
Începutul de an a fost  asaltat deopotrivă de partide noi și sondaje de opinie, care mai de care mai deocheate. Potrivit unora din ele PD-ul s-ar afla sub limita pragului electoral, după altele ar trece. Chiar și așa cifrele s-au schimbat semnificativ față de anul trecut.

Startul sondajelor din acest an a fost dat de  către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit sociologilor, sondajul a fost efectuat în perioada 8-16 ianuarie 2016, pe un eşantion de 1191 de participanţi din 79 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană.

Astfel, a fost constatată următoarea situație:  pentru PSRM ar vota 16,9 la sută, pentru Partidul Nostru -14,8 la sută, Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr” ar fi susţinut de 9,1% dintre votanţi, PPEM de 6,5%, iar pentru PD și-ar da votul doar 6,3%. http://www.jurnal.md/ro/politic/2016/1/19/daca-duminica-viitoare-ar-avea-loc-alegeri-in-parlament-ar-accede-cinci-partide-sondaj Aici observăm că PL, PLDM PCRM, Platforma Social Democrată și PAS-ul Maiei Sandu nu trec pragul electoral. Deși, foarte foarte mulți o vedeau anterior pe Sandu ca principala favorită la prezidențiale.

Respectivul sondaj a fost urmat de un alt studiu prezentat de CBS-AXA pe 24 februarie curent. Potrivit sondării, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, majoritatea cetăţenilor ar vota pentru: PN-19,8, PSRM- 12,8%, Partidul DA- 8,3, PAS- 6,2%.  Cu doar cîteva zile înainte de prezentarea sondajului Usatîi să lăuda cu rezultatul obținut pe facebook, dînd de înțeles că dînsul a fost sponsorul în care trebuia s-o facă pe vedeta, iar partidul DA să fie decreditat la maxim. În timp ce: PDM se bucura de încrederea a 4,3%, PPEM -3,7%, PL-1,2% și PLDM 0,5%. Rugați să comenteze rezultatele sondajului Candu, Sîrbu și Lupu au strigat în cor PD va trece pragul electoral în orice circumstanțe. http://unimedia.info/stiri/video-andrian-candu--despre-sondajul-cbs-axa-pd-ul-va-trece-pragul-electoral-in-orice-circumstante-110125.html Candu fiind atît de rușinat de întrebarea respectivă încît a roșit mai tare decît culoarea propriu-zisă a PCRM. Și ăsta e doar începutul.

29 februarie, Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova bifează în drept un alt sondaj. De astă dată 6 partide trec pragul electoral, pînă acum doar 4. Astfel, în parlament ar accede:PSRM-17,2%, urmat de Partidul DA cu  13,8% din sufragiiAbia pe poziția a treia vine PN cu 13% la activ. La coada clasamentului se regăsesc de astă dată: Partidul PPEM cu 6,8% PDM-6,6% și PCRM- 6,1%. Iar sub pragul electoral intră: PL 5,7%, PLDM 2,4%.PAS-ul Maiei Sandu lipsește.

Concluzie:
1.     Fiecare al doilea sondaj este plătit de Renato Usatîi.
2.     PSRM-ul își păstrează poziția de lider și segmentul de electorat constant.
3.     Partidul DA, alternativa PL-ului, PLDM-ului și PD-ului, va avea soarta PCRM-ului de pînă la 2009.
4.     PAS-ul condus de Maia Sandu este la limita pragului electoral, repetînd soarta PLR-ului, în sondaje partidul trece în realitate se prăbușește.
5.     Dodon –Năstase principalii favoriți la funcția de președinte a Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu