luni, 30 martie 2020

Mituri despre Covid




O data ce epidemia Corona Virus a luat amploare in intreaga lume s-au amplificat si teoriile conspirationale. 

1.      China a lansat virusul
      La 11 martie Robert O’Brien, consilierul pentru securitate al Casei Albe, sustinea ca China a reactionat cu intirziere la urgenta initiala a coronavirusului.

Ulterior, la 13 martie, o declaratie similara a fost expusa de purtatorul  de cuvint al ministerul chinez de externe. Acesta afirma că SUA a contribuit la raspindirea virusului Covid 19 pe teritoriul Chinei.
Insusi logica acuzatiilor între consilieri, in lipsa probelor, denota ca sunt doar acuzatii politice între 2 mari puteri economice si nucleare. 

2.      America a lansat virusul pentru a distruge economia altor tari.
     Teorie lansata de anumiti politologi, pentru a-și spori numarul sustinatorilor pe fundalul pandemiei. Daca e asa, de ce America este la fel de afectata economic ca si restul lumii? De ce America ocupa locul 1 dupa numarul persoanelor depistate pozitic la Covid 19? De ce Trump tripleaza subventile pentru mentinerea economiei americane. Personal a declarat ca America nu va sta mai mult de 2 saptamini in carantina, ordonind medicilor sa gaseasca cit mai rapid vaccinul contra Covid. Tot el a recunoscut ca America, desi dotata din punct de vedere medical, nu face fata numarului mare de inbolnaviri.

3.     America a lansat virusul dupa ce China si Italia au ajuns la un acord economic, in defavoarea primei
Tinind cont de rapiditatea cu care se extinde virusul, constatam ca nu are frontiere, nici alegeri economice sau politice. Pentru prima data, toata lumea s-a retras in autoizolare la domiciliu, fabricile, uzinile si-au siStat activitatea, economia a intrat in colaps. Consumam, dar nimic nu producem. Tarile si-au inchis frontierele terestre si aeriene. Nimic nu se importa, nimic nu se exporta.  Cine are de cistigat pe seama acestui fapt?  America cumva?, putin probabil. Toti suntem în pierdere. 
 
4.      Virusul sporeste cumparaturile online.
Potrivit ultimelor informatii, companiile mari isi retrag publicitatea online de pe facebook. Motivul invocat, tot mai multi oameni autoizolati la domiciliu refuza sa faca cumparaturi inutile pe timpul pandemiei, in lipsa unei surse sigure de venit.

5.      Virusul moare la temperaturi ridicate
Temperatura corpului uman este de 36 grade celsius. S-a demonstrat ca virusul sufera modificari rapide, netinind cont de temperatura aerului. O demonstreaza numarul cazurilor in crestere de covid in Africa. La fel de rapid se raspindeste si in tarile cu temperaturi scazute.

6.      Virusul afecteaza virstnicii.
Nu neaparat. Astazi suntem martori la faptul ca Covid nu tine cont de virsta, nationalitate, religie sau stare sociala. Coseste tot ce-i sta in cale. Exemplu o servesc numarul mare de inbolnaviri inregistrate in rindul persoanelor cu virste cuprinse intre 0-20 de ani. Categorie  la fel de vulnerabila ca si virstnicii. De ex, RO. Nu intimplator, in toate tarile prima masura de securitate aplicata tine de inchiderea gardinitelor, scolilor pentru perioade nedeterminate de timp. 

7.      Existenta vaccinului impotriva Covid
La mai bine de 3 luni de la aparitia Covid tarile sunt vulnerabile in fata virusului. Presedinti de tari dau indicatii clare medicilor sa gaseasca cit mai rapid vaccinul impotriva virusului. Tot ce se cunoaste la moment este ca Covid se trateaza simtomatic, cei mai vulnerabili fiind oamenii care sufera de diabet zaharat, boli cordio si respiratorii.

Unica solutie pentru a preveni extinderea Covid este sa #stamacasa, nu panicati si nu demoralizati. 

Ps. Se presupune ca primul infectat cu Covid a fost inregistrat pe 26 noiembrie anul trecut in provincia Wuhan. China dpune toate eforturile pentru a-l identifica si stabili aparitia bolii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu