marți, 2 octombrie 2018

s-o credem pe Maia?





Priviți aici cu maximă atenție:

24 ianuarie 2016, protest comun PSRM, PPDA, PN împotriva guvernării.  Din scenă, activistul civic, Valeriu Pașa (susținător activ PAS-PPDA), solicita trecerea la votul  uninominal. Fapt susținut în unanimitate de  către Vasile Năstase, Igor Dodon, Ilian Cașu, Oazu Nantoi, Anatol Țăranu, etc și toată mulțimea prezentă la protest. https://www.youtube.com/watch?v=cCmtEw4NroM


5 mai 2017, cu votul a 52 deputați, proiectul de lege (al PSRM) privind sistemului de vot uninominal a fost întrodus pe ordinea de zi a legislativului. Imediat, Maia Sandu și Andrei Năstase îndemnau cetățenii să stopeze adoptarea noului sistem de vot.


La scurt timp, liderii PAS-PPDA au inventat binomul: Plahotniuc-Dodon. Întorcînd mulțimea împotriva lui Dodon.  


În cadrul unei emisiuni tv, la postul public de televiziune, prietenul comun, ai liderilor PAS, PPDA și PDM, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit  menționa că,  PPDA și PAS n-ar trebui să-și facă griji pe seama uninominalului, căci, la urma urmei, după alegerile parlamentare PAS și PPDA vor coaliza cu PDM, și nu PSRM precum isterizează ei.


După alegerile parlamentare, în Republica Moldova inevitabil va fi formată o coaliție proeuropeană din mai multe partide. Adică, oricît de tare ar striga acum Năstase și Sandu că sînt într-o opoziție categorică cu Partidul Democrat și conducerea lui, că tind să elibereze țara “de sub regim”, după alegeri, cu participarea partenerilor de dezvoltare, ei vor fi nevoiți să colaboreze cu PDM. Așa a fost și în martie 2010, atunci democrații au ezitat mult timp cu cine să coalizeze – cu aliații precedenți din „Alianța pentru Integrare Europeană” sau cu Partidul Comuniștilor, dar într-un final, grație presiunii diplomației americane, au încheiat următorul pact cu PLDM și PL. Sau în 2013, atunci medierea comisarului european Ștefan Fule, Vlad Filat a renunțat la alegerile anticipate și (în detrimentul său) s-a împăcat cu democrații și cu Vladimir Plahotniuc”, James Pettit. https://noi.md/md/politica/turul-doi-pentru-uninominali-nu-va-fi-unde-au-fost-pina-acum


Despre care binom poate fi vorba?


Înainte să fie votat în parlament, proiectul de lege, privind votul uninominal, a fost rugumat în spațiul public- timp de 6 luni, perioadă în care  mironosița Sandu a refuzat a participa, lamentîndu-se mereu.  https://www.timpul.md/articol/pas-refuza-sa-participe-la-dezbaterile-privind-votul-uninominal--ce-soluie-propune-107189.html Printre argumentele enunțate, unul suna astfel:  PAS își mani­fes­tă dis­po­ni­bi­li­ta­tea de a par­ti­ci­pa la dez­ba­te­ri pe mar­gi­nea iden­ti­fi­că­rii unui nou sis­tem elec­to­ral doar pen­tru ale­ge­ri­le din 2022, dar onsi­de­ră că scru­ti­nul par­la­men­tar din 2018 tre­bu­ie să se des­fă­șoa­re în baza sis­te­mu­lui actu­al.

Fapt ce denotă, că Maia Sandu nu este, atît, deranjată de modificarea sistemului de vot, ci că s-a votat proiectul PSRM, în defavoarea modificărilor propuse de PLDM și susținute nemijlocit de ea. Modificări expuse, după votarea proiectului în două lecturi.


Este de crezut acum?


Or, ceea ce se invocă la moment în jurul uninominalului, este nimic altceva decît isterizarea societății pînă la refuz, în consecință avem: negarea președintelui- Dodon (Dodon nu este președintele meu), marginalizarea PSRM ca partid al opoziției și pregătirea terenului viitoarei coaliței despre care vorbea Pettit mai sus.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu