joi, 25 octombrie 2018

Pseudo- Reformele lui Plahotniuc, între mit și realitate

Disperarea păpușarului se citește pe chipul său. Toate proiectele demarate de el în an electoral se prăbușec în văzul tuturor pînă a fi exploatate.

Drumuri Bune pentru Moldova- în 2018 Moldova  s-a clasat pe locul 10 în topul Celor mai Rele Drumuri din Lume. Capitol la care suntem devansați de state ca: Mauritania, Congo, Haiti, Madagascar indică raportul anual realizat  de  The Global Competitiveness Report 2017–2018. http://diez.md/2018/06/04/harta-moldova-intrat-top-10-tari-din-lume-cu-cele-mai-rele-drumuri-anul-2018/

Lucru de care Plaha nu ține cont defel și se lansează în declarații ultra-bengoase.
3 ianuarie 2018, Gaburici prezenta primarilor și președinților de raioane porțiunile de drum care urmează a fi reparate în acest an. Programul prevedea reabilitarea a circa 1200 km de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma investițiilor 1,6 miliarde de lei.

27  februarie, Plahotniuc dădea startul acestui proiect, lăudîndu-se că este cel mai mare proiect de infrastructură. La scurt timp, km s-a redus la 700 m per localitate.  Imediat după asfaltarea primei localități, internetul a explodat. În satul Hîrbovăţ asfaltul a ținut doar 4 ore.  http://www.canal2.md/news/asfaltul-tinut-doar-patru-ore-localnicii-satului-hirbovat-indignati-de-calitatea-lucrarilor-de-reparatie-unui-drum_74476.html Drumul, cu  lungimea totală de 2 km, a costat bugetul 600 de mii de lei.



Aceiași situație este și la Varvareuca Florești. https://www.youtube.com/watchtime_continue=11&v=cldLTmSkRs8   De fapt, așa este în fiecare localitată vizată de proiectul PD.

Inspectarea drumului întră în misiunea lui Gaburici. Pentru asta, omul a întrodus o nouă unitate de măsură-DEGETUL.

25 septembrie, Plahotniuc lansa -Drumuri Bune pentru Moldova 2. Deși, încă nu s-a finisat primul proiect. Suprafața vizată pentru 2019 va fi de 2600 km.

În contextul dat, Mold-street com, menționează că,  nu este pentru prima dată cînd oligarhul Plahotniuc lansează declarații rupte de realitate .  Cifrele reale le vedeți aici.               https://www.mold-street.com/?go=news&n=8042

După reparațiile recente, anul viitor vom depăși Mauritania, Congo, etc.

Apă Bună pentru Moldova- este o altă reformă electorală marca Plahotniuc,  lansată cu mare fast pe 26 septembrie. Potrivit păpușarului, în 2019- 100 mii de oameni vor fi conectați la rețeua de apă și canalizare.

Cică, din 2016 pînă în prezent, 106 mii de beneficiari au fost conectați la rețeaua de apă. O cifră ruptă de realitate.  

Spre exemplu: în raionul Anenii Noi, singura localitatea conectată la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă este Șerpeni, o confirmă chiar Ministrul Economiei, Gaburici.

În multe localități, într-adevăr s-au ridicat apeducte, multe dintre ele pe locuri unde nu există gram de apă. O situație similară a înregistrat-o și sistemul de canalizare. Între timp, au devenit și ținta hoților.

În tot amalgamul minciunilor expuse de Plaha un lucru este adevărat. În  perioada anilor 2009 – 2016, la rețeaua de apă au fost conectați aproximativ 54 de mii de beneficiari.  Iar apeductele sunt perfect funcționale. 


Prima Casă-la etapa actuală există 3 astfel de programe demarate de PD. Startul a fost dat de Plahotniuc, pe 20 martie.  Să ne trezim în 17 iunie că avem deja programul Prima Casă III. În cadrul acestor 3 programe s-au înscris 500 de familii, susține Filip. Pozor total.  Într-un stat în care majoritatea tinerilor stau cu chirie, proiectul dat trebuia să fie maxim asaltat. Fapt care nu   s-a întîmplat.  Vă întrebați de ce? Pînă la rambursarea sumei oamenii trăiesc exact ca la chirie, proprietarul apartamentului este Banca care a creditat și casa. Într-un stat, precum Republica Moldova, unde lipsește siguranța zilei de mîine, iar procentul Băncii crește ca pe drojdii, e mai sigur să stai cu chirie decît pe holurile instanțelor de drept.

Salarii bune pentru Moldova - a început încă la 5 septembrie. Atunci Filip a dispus  majorarea salariului pentru profesori cu 8%. Iar tinerilor specialiști le-a promis o îndemnizație de 120 de mii, pentru primii 3 ani. În condițiile în care, sistemul de învățămînt are libere 2 mii de locuri vacante,  semn că, nicio subvenție din partea păpușarului nu este motivație pentru cadrele didactice.

23 octombrie, Plahotniuc anunță MAREA majorare a salariilor cu 20, 50 și chiar 90% pentru 150 de mii de bugetari.   Majorarea, survine cu 4 luni înaintea campaniei electorale, determinată de creșterea economică, susține Plaha. http://inprofunzime.protv.md/stiri/politic/salarii-cu-pana-la-90-la-suta-mai-mari-pentru-150-de-mii-de-bugetari.html  În timp ce  Banca Mondială afirmă că ne aflăm într-o continuă stagnare. PIB-ul R.M. în 2018 este de 3,8%. Pentru 2019, experții prevăd o creștere de  3,6%. În timp ce, anul trecut am înregistrat o creștere de 3,5%.

Cum se produce creșterea economică în ochii păpușarului așa și nu înțeleg. Mai cu seamă că anul acesta, UE ne-a înghețat asistența macro- financiară (100 mil euro). 

Cu așa tempouri riscăm în primăvară să ne trezim în anul 1999, cînd umblam cu toții în galoși.

Reforma pensiilor- Reformarea sistemului de pensii continuă. După ce a fost majorat censul de vârstă, Guvernul anulează dreptul de recalculare a pensiei o dată la doi ani. Cabinetul de miniștri propune ca oamenii care au muncit după ce s-au pensionat, să aștepte recalcularea pensiei între trei și nouă ani. 

În timp ce toți critică reforma dată, pe 12 octombrie la Telenești, Filip se lăuda de beneficiile acesteia. Cică, numărul personelor care ridică o pensie de 2000 de lei s-ar fi dublat.  

Tot Fillip susține că, în premieră, sub egida sa, pensia a depășit minimum de existență, 1566 de lei.  În timp ce datele statistice denotă altceva. Potrivit datelor CNAS, la începutulul anului curent, doar 27% dintre pensionari au o pensie de 1566 de lei. Restul au o pensie care nu acoperă nici coșul minim de consum.  https://www.zdg.md/stiri/stiri-economice/pavel-filip-la-adunarea-pdm-pensia-medie-a-depasit-pentru-prima-data-minimul-de-existenta-ce-spun-datele-statistice
În 2017, coșul minim de consum constituia 1850 de lei.



Sintagma UE în constituție- 12 octombrie 2018, Candu lobează în plenul legislativului  proiectul privind modificarea Constituției, prin întroducerea sintagmei Integrare Europeană.  Modificarea trebuia efectuată cu votul a 2/3 , respectiv 67 deputați.  Cu cîteva minute pînă la finisarea ședinței, Candu amîna votul pentru 18 octombrie. Contrar cuvîntului său, expus în cadrul ședinței din 4 octombrie, în care menționa că votarea proiectelor de lege va avea loc imediat după dezbaterile în plen în scopul disciplinării deputaților.

Pe 18 octombrie proiectul dat este susținut de 54 deputați. Imediat Candu susținea că chetiunea dată va fi supusă referendumului, cel mai probabil pe 24 februarie.  Vădit revoltată de insistența PD, delegația UE la Chișinău menționa la rîndu-i, pe 18 octombrie, că: mai presus de modificarea constituției, stă Acordul de Asociere „în preambulul căruia se afirmă că „aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute”.  https://radiochisinau.md/delegatia-ue-a-comentat-initiativa-pd-de-a-introduce-in-constitutie-sintagma-integrare-europeana-europa-libera---76603.html?fbrefresh=1539851338

21 octombrie, Plaha deja nu mai avea nevoie de vectorul european în constituție. Alegînd varianta “a patra cale”. Noi suntem siguri că moldovenii pot să-şi făurească viitorul, dar au nevoie de politicieni. Ne-am adunat aici ca să mergem împreună pe a patra calea - pe calea pro-Moldova'', susține liderul PD.

Și Candu și-a schimbat retorica. La ședința din 12 octombrie susținea că este cu ambele mâni pentru modificarea art. 13 în constituție, ca acum, să zică că limba totuși este moldovenească.

Reforma Justiției- o altă reformă mai mult decît absurdă, presupune alegerea judecătorilor de către popor, după modelul american. Pentru asta, plaha vrea să umble din nou în Constituție. “Nimic nu afectează mai mult reforma judiciară decât încercarea de a transforma problemele de justiție în subiecte de campanie electorală. Competitorii politici ar fi bine să excludă subiectele legate de reforma judiciară din confruntarea politică”, susține unul dintre fanii PD, ex-ministrul Justiției A. Tănase. Semn că Plaha nu se consultă cu nimeni atunci cînd ea decizii la nimereală . 

PS: Plahotniuc a luat-o razna definitiv. Mintea sa bolnavă nu –i permite să-și găsească liniștea în pușcărie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu