joi, 11 octombrie 2018

unde-i binomul Plahotniuc-Dodon?


Atît de mult s-a vehiculat ideea binomului Plahotniuc-Dodon în spaţiul public, încît eram pe punctul să cred, deja, că e adevărat.


Schimbarea vectorului Pro-Moldova
12 septembrie, Plahotniuc, expunea intenţia de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

15 septembrie, PDM trece la vectorul Pro –Moldova. Imediat, toţi s-au lansat în declaraţii care mai de care. Ideea fiind aceiaşi- fundamentarea alianţei, post electorale, între păpuşar- Dodon cu includerea lui Shor.  

25 septembrie, la Publika, Candu susţinea că PDM rămîne un partid pro-european, în pofida preluării vectorului Pro-Moldova.

9 octombrie, Plahotniuc readuce în vizor modificarea Constituţiei în parlament. De astă dată, fără negocieri cu membrii PL şi PLDM. Chipurile, fiecare deputat va avea posibilitatea să demonstreze  dacă este cu adevărat pro- european.  Anterior, atît PL, cît şi PLDM susţineau că vor vota pentru modificarea Constituției în cazul, în care, Integrarea Europeană vine la pachet  cu Limba Romană.

Ideea e că, Plahotniuc într-adevăr își doreşte schimbarea Constituţiei, însă, în egală măsură îşi doreşte păstrarea limbii moldoveneşti în versiunea actuală. Pe de o parte va satisface doleanţele electoratului de dreapta şi-a europenilor care impun forţat Integrarea Europeană, pe de alta, satisface cerinţele majorităţii, prin menţinerea limbii moldoveneşti ca limbă oficială pe teritoriul ţării. Acaparînd, concomitent, electorat de pe ambele segmente, ceea ce îi va permite trecerea în legislativ. Doar Plahotniuc prea bine înţelege, că mergînd pe un singur vector, lipseşte PDM de şansa accederii în parlament.  Nicidecum nu este  vorba de o coaliţie între PDM-PSRM. Mai cu seamă cînd, Candu declară răspicat că unica coaliţie post electorală va fi între PDM- PAS şi PPDA. Lucru nuanţat anterior de ex-ambasadorul SUA, Pettit.

Partide Pro- Moldova au fost pînă la declararea PDM. Însuşi, Usatîi cu toate partidele sale se declara Pro-Moldova. Acum şi Shor. Rolul acestui partid, fiind acelaşi ca a clonei PCRM din 2014. După alegeri nu veţi auzi nimic de partidul dat.

Or, după cum lăsa să se înţeleagă Candu recent-PDM va face tot posibilul ca PSRM să nu acceadă în parlament.

Repectiv, aceste modificări sunt o lovitură directă dată PSRM-ului.

Sunt sigură că-n ziua votului, cel mai probabil 12 octombrie,  privind modificarea Constituţiei, PL şi PLDM vor vota anume varianta propusă de către păpuşar, fără a scrişni din dinţi.

Suspendarea lui Dodon
24 septembrie, Dodon este suspendat a patra oară din funcția de președinte. Fiți atenți, suspendat de-o curte care se supune întru totul păpușarului. În timp ce Dodon a fost ales în mod direct de către popor, deci, ar trebui să se  supună numai deciziilor poporului.

Hotărîrea de suspendare a fost depusă la CC, pe 21 septembrie, de către democrații Sîrbu și Nichiforciuc. Sesizarea survenea în urma refuzului președintelui Dodon de-a o numi pe Silvia Radu în fruntea Sănătății și a lui Nicolae Ciubuc în funcția de ministru al Agriculturii, ultimul figurînd într-un dosar penal. Elemente care n-au prea afectat opinia publică, toți focusîndu-se pe faptul că Dodon ar fi  încălcat Constituția.

Pe 24 septembrie, CC dispune suspendarea lui Dodon pentru 5 min, cu grave deficiențe de procedură. După cum menționa consilierul prezidențial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi: „Unicul organ care putea depune sesizarea a fost Parlamentul”. Ideea fiind susținută de ex președintele CC, Alexandru Tănase.  Într-o postare pe blogul său acesta menționa: CCM a fost sesizată de către doi parlamentari, dar nu de către Guvern, care este autoritatea interesată instituțional în efectuarea unor remanieri guvernamentale. La rândul lor, cei doi parlamentari nici măcar nu s-au complicat să fie prezenți la ședința Curții. Toate astea, puse laolaltă, denotă cât se poate de clar caracterul formal pe care l-a căpătat procedura suspendării Președintelui, ceea ce este foarte grav”. http://www.tanase.md/republica-moldova-un-stat-de-drept-suspendat/

Întrebat de ce-a lipsit de la sedința curții, Sîrbu a menționat că s-ar fi întîlnit cu alegătorii, sfidînd astfel, și mai mult, instituția prezidențială.

Ideea e că, dacă Dodon vota pentru numirea acestor doi miniștri- Toți strigau binomul Dodon-Plahotniuc, chiar dacă n-a votat, în ochii oamenilor tot el e vinovat- chipurile n-ar face nimic. Ideea alimentată deopotrivă de  membrii partidelor extra parlamentare.

A ieșit Năstase cu o mică replică pe marginea subiectului și totul s-a finisat aici. Pe semne că le convine Silvia la Sănătate, în pofida revoltei internauților.

Excluderea consilierului prezidențial din sala plenului legislativului
27 septembrie, consilierul prezidențial pe probleme juridice, dar și persoana de legătură între președenție și legislativ, Maxim Lebedinschi este scos afară din sala legislativului. Nu-mi amintesc să fi existat asemenea precedente. Cert este că nimeni n-a condamnat acțiunea dată, toți limitîndu-se la zîmbete. Numai că, o dată repetat, pentru membrii PD devine legitate, astfel, oricine ar putea fi în locul consilierului prezidențial.

Cu cîteva zile înainte de incidentul dat, Lebedinschi devenea ținta atacurilor tuturor mediilor lui Plahotniuc. 

29 septembrie, A. Lebedinschi, fratele lui Maxim Lebedinschi, după o muncă asiduă, obține gradul științific Doctor în Drept. 

4 octombrie, A. Lebedinschi este prezentat ca candidat, din partea fracțiunii PSRM, pentru Circumscripția Electorală  nr.29 (Centru-Rîșcani).

9 octombrie, în timp ce Plahotniuc își prezenta dezideratul, privind modificarea Constituției,  Procuratura Anticorupție, anunța prin intermediul unui comunicat de presă, depre reținerea decanului Facultății de Drept a USM, Sergiu Brînză  și a unuia dintre avocații lui Filat- Viorel Berdila. 

Arestul ăstor doi, survine la 10 zile de la susținerea tezei de doctor  în drept de către  deputatul Adrian Lebedinschi. În contextul susținerii, dînsul menționa, pe pagina sa de facebook, următoarele: Dupã o perioadã îndelungatã de cercetãri ştiinţifice la specialitatea ştiinţificã Drept penal şi execuţional penal, astãzi am reuşit sã susţin teza de doctor în drept. Cu aceastã ocazie vreau sã aduc mulţumiri conducatorului ştiinţific, dar şi colegului meu cu care prietenim de 25 ani, doctor habilitat Viorel Berliba. Vreau sã mulţumesc referenţilor oficiali: doctor habilitat Alexei Barbãneagrã şi doctor în drept Alexandru Marţ, precum şi întregului Consiliul ştiinţific specializat sub conducerea preşedintelui, doctor habilitat Brînzã Sergiu”. 

A doua zi, 10 octombrie, deschide.md susținea că: “ dosarul Decanului de la Drept duce spre un deputat”  aluzia fiind către A. Lebedinschi. https://deschide.md/ro/stiri/politic/37830/EXCLUSIV--Dosarul-decanului-de-la-Drept-duce-spre-un-deputat-%E2%80%9ENu-exclud-c%C4%83-mi-vor-ridica-imunitatea%E2%80%9D.htm 

Referindu-se la subiectul dat, A. Lebedinchi menționa, nu exclude că acțiunile procurorilor să fie îndreptate împotriva lui. Parlamentarul ia în calcul și faptul că, în viitorul apropiat, acuzatorii de stat vor merge în plenul Parlamentului și vor cere ridicarea imunității sale.

Și suntem abia în 10 octombrie, ce va urma???

PS: Cam astfel arată binomul Plahotniuc-Dodon. Ultimul fiind segmentat pe bucățele după bunul plac al păpușarului, ceea ce nu s-a întîmplat cu PL, grupul PPEM  și restul majorității care cu adevărat constitue Binomul. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu