marți, 30 martie 2021

Maia Sandu, incapabilă să administreze cîrma țării

 


“Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor” și „în ambele cazuri s-a împotrivit”, Maia Sandu.

Oare?

1. Avem un parlament absolut funcțional, iar un partid cu 15 mandate și un președinte de țară nu poate lua decizii în numele tuturor deputaților.

2. Avem două tentative eșuate ale Maiei Sandu de neinvestire a unui guvern.

La 27 ianuarie curent Maia Sandu a înaintat candidatura Natalei Gavriliță pentru funcția de prim-ministru. Din start și Maia și PAS îndemnau partidele să nu voteze guvernul propus de Natalia Gavriliță. Tentativă consumată la 11 februarie, parlamentarii acordîndui zero voturi. Faptul în sine fiind rușine nu pentru parlament, dar pentru Maia Sandu și duzina de consilieri prezidențiali și membri PAS regăsiți în garnitura guvernamentală propusă de Gavriliță și cu care Maia se mîndrește foarte mult:

Prim-ministru Natalia Gavriliță. Soțul acesteia, Vladimir Gavriliță este responsabil de schemele de corupție la Vama R. Moldova. Potrivit, scheme.md V. Gavriliță  deține funcția de consultant al prim-ministrului, responsabil pe domeniul organelor de forță și prevenirea spălării banilor. În timp ce soția sa de deținea funcția de ministru al finanțelor în cabinetul Sandu, Gavriliță V crîșuia la vamă contrabanda ilegală cu țigări.

Vicepremier pentru Reintegrare a fost propus Viorel Cibotaru. ONGist, ex ministru al apărării în guvernul Sandu  dar și președinte al PLDM în intervalul iunie 2016- septembrie 2018.

La Finanţe este desemnată Rozalina Albu, care în 2019 a fost şefa cabinetului ministrului de atunci, Natalia Graviliţa.

Sergiu Litvinenco - candidat la funcţia de ministru al Justiţiei. Este  deputat PAS și cumnat cu Vladislav Gribincea, ex candidat la funcția de procuror general desemnat de PAS. Soacra lor, Maria Iovu, este renumita contabilă de la VictoriaBank implicată în furtul miliardului. Litvinenco este și membru în Consiliul Superior de Securitate.

Mihai Popşoi a fost propus  la conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Tatăl său este cel mai înflăcărat comunist din teritoriu. Fiul în PAS, iar tatăl cu carnet de comunist. Se împacă bine estul cu vestul în familia Popșoi.

În calitate de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost propus Ion Luca, fondatorul unei companii de vinificaţie.

Ala Nemerenco este propusă pentru funcția de Ministeru al Sănătăţii. Nemerenco actualmente se află în centrul unui scandal pentru deținerea unei diplome false de master în managementul sănătății publice. În UE pentru o astfel de faptă se intentează dosar penal cu suspendarea din funcție.

În fruntea Ministerului Apărării a fost propus Anatolie Nosatîi, care până anul trecut a fost şef de direcţie în cadrul Statului Major al Armatei Naţionale. Fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. Este decorat cu Ordinul “Credință Patriei” și “Meritul Militar”, Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia ”Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak. Altfel spus, Nosatîi din cuvîntul lui Hogan nu va ieși.

Ana Revenco se vrea la MAI. Actualmente Revenco ocupă funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Tot ea este subiectul unui scandal ce ține de tăinuirea averii, ar fi vorba de 12 conturi bancare și o casă de o frumusețe rară.. Potrivit mass-media, dînsa își dădea spre chirie mașina personală firmei pe care o conduce tot ea- contra sumei de 2000 de euro lunar, timp în care veniturile întreprinderii erau cu mult mai mici decît plata pentru arenda mașinei. 

Secretarul general al Administrației Prezidenţiale, Andrei Spînu, a fost nominalizat pentru funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii. La 34 de ani ai săi, Spînu este un tînăr antreprenor cu conturi în Ofshore. Are un ditmai palat în Chișinău estimat la 8 mil de lei. Sub conducerea lui Filat, Spînu era șef pe tinerii peledemiști.

Pe Anatolie Topală, Gavriliță îl vrea la şefia Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în prezent este secretarul general al instituţiei, iar anterior a fost directorul Agenţiei pentru Curriculum şi Evaluare. Maia Sandu afirmă că Topală este „Eroul Bacalaureatului”, întroducerea camerelor la BAC.

În seara zilei de 11 februarie, Maia și-a reiterat poziția de a o înainta repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru. Gavriliță la rîndu-i menționînd că va veni cu același program și componență a echipei. Subiect asupra căruia s-a pedalat pînă la 16 martie, cînd Maia printr-un pas premeditat din timp a decis să-și înainteze colegul de partid, Igor Grosu, la funcția de prim-ministru pe fundalul presiunilor din partea societății și clasei politice.

Grosu, inițial părea mai serios, susținînd că este gata să-și asume actul guvernării. Chiar și analiștii de buzunar ai Maiei ne convingeau de intențiile nobile ale guvernului condus de Grosu, acesta întrunind toate șansele de a fi votat în parlament. Și cînd parcă- parcă se contura seriozitatea în jurul lui Grosu, acesta înregistra la secretariatul parlamentului aceiași echipă de miniștri compromisă, propusă anterior și de Natalia Gavriliță.

Evident, pe fundalul acestui circ, în care Grosu implora cu lacrimi în ochi deputații din PD și PPDA să nu-i dea votul de încredere, la care s-a adăugat și PAS, circul s-a finalizat cu lipsa cvorumului în sala plenului. Grosu repetînd povestea în care s-a pomenit și Ion Sturza la 4 ianuarie 2016. 

Iar acum Maia iese și ne spune cu text deschis că: “Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor” și „în ambele cazuri s-a împotrivit” și vrea anticipate.

Maia are probleme grave, iar Harvardul nicidecum nu-i face față.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu