marți, 23 martie 2021

Rolul Maiei Sandu în reținerea deputaților Jardan, Ulanov

 


Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov au fost reținuți pentru 72 de ore, ieri, 22 martie, imediat după consumarea procedurilor legislative.

Jardan, acuzat de abuz de serviciu în proporții deosebit de mari în detrimentul Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Nu uitați, pentru concesionarea aeroportului a votat inclusiv Maia Sandu. Dînsa fiind și una dintre raportori din partea guvernului. Să zici că nu știai ce se întîmplă la aeroport de fapt, este o aberație.  

Ulanov este vizat în dosarul „frauda bancară”, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul „escrocheriei” și „spălării de bani”, versiunea menționată de  Procuratura Anticorupție.   În realitate noi cunoaștem beneficiarii fraudei bancare, Plahotniuc, Filat și Shor. Să-i inculpi lui Ulanov acțiunile lui Șhor nu este deloc credibil. Cu acest succes, putem retrage imunitatea tuturor deputaților incomozi oamenilor buni din PAS și președinție.

Ulanov fiind reținut de fapt nu pentru implicarea sa în frauda bancară, dar pentru suspiciunile procurorului față de proveniența banilor cu care Șhor a cumpărat 38% din acțiunile VictoriaBank în noiembrie 2014. Participarea lui Ulanov la tranzacția dată ținînd strict de procedurile legale ca avocat a lui Shor.  

În context, Marina Tauber se întreba retoric: Ce face la moment renumita contabil șef de la VictoriaBank, Maria Iovu? De ce nu este vizată în raportul procurorului privind frauda bancară? 

Maria Iovu este soacra deputatului PAS Sergiu Litvinenco, despre care scheme.md a scris în 2020 că este implicată direct în frauda bancară.

Mai exact, Maria Iovu a autorizat depunerea unor plasamente interbancare de 2,45 miliarde de lei în BC Banca de Economii (BEM). Banii, ulterior, au fost sustrași din BEM de către companiile controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și transferate pe conturile unor companii off-shore. În acest mod, VictoriaBank a beneficiat de 2,45 mlrd. lei din garanțiile de stat.

Prima garanție de stat a fost emisă de guvernul Leancă la 13 noiembrie 2014  în sumă de 9,5 miliarde lei. De ea a beneficiat:

- Banca de Economii S.A. -  5 273.2 mil. lei (valorificat integral);

- BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. -  2 807.8 mil. lei (valorificat în sumă de  2 700.0 mil. lei);

- BC “UNIBANK” S.A.  - 1 353.5 mil. lei (valorificat integral).

A doua garanție emisă de Gaburici la 30 martie 2015, în sumă de 5,4 miliarde lei. Bani direcționați către:

- Banca de Economii S.A. - 4 000.0 mil. lei (valorificat integral);

- BC “UNIBANK” S.A -  970.0 mil. lei (valorificat în sumă de 795.0 mil. lei).

Pentru alocarea emisiilor  a votat și Maia Sandu, deși se știa că preşedinte al Consiliului de Administrație al BEM era Ilan Shor, ceea ce n-a împedicat-o defel pe Maia să ridice mîina. 

Maria Iovu autorizînd de 2,45 miliarde de lei din 9,5 miliarde, din prima garanție emisă de Iurie Leancă.

Potrivit scheme.md, Litvinenco în 2019, cînd Guvernul Sandu era la putere, a negociat scoaterea de sub urmărire penală a soacrei sale, Maria Iovu. Acest lucru ar fi devenit posibil datorită procurorului Octavian Iachimovschi, care a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție de fosta guvernare. Soția procurorului Iachimovschi este membră activă a PAS.

Rolul Maiei în reținerea deputaților Jardan, Ulanov

O vorbă populară sună astfel: Pasărea pe limba ei piere...la fel s-a întîmpla cu Maia.

Maia Sandu e sigură că nu va mai exista o majoritate PSRM-Shor ”vedem că rămîn fără deputați”. Declarația a fost expusă la TV8, în seara zilei de ieri, în timp ce parlamentul examina ridicarea imunității parlamentare pentru deputații Jardan, Ulanov.

Constatarea survine și pe fundalul deciziei CC de ieri, prin care obligă președinta să reia consultațiile cu fracțiunile parlamentare în cazul în care candidatul înaintat de ea  la funcția de prim-ministru Igor Grosu nu va întruni numărul necesar de voturi.


Astăzi, Grosu a depus la parlament programul și garnitura de miniștri. Respectiv, în zilele următoare am putea asista la procedura de neinvestire. Asta nu neapărat ar însemna și declanșarea alegerilor anticipate. Astfel, pentru Grosu și-au anunțat suținerea PAS, Pro Moldova, PDM + Țîcu și Reniță. La sigur vor vota PPDA, în pofida supărărilor politice. În total 48 de voturi, de unde restul? Să nu uităm că minim 6 deputați sunt izolați, tratîndu-se de covid.

PSRM nu va vota.

Partidul Shor? După reținerile de ieri și aluziile directe în adresa Maiei, puțin probabil.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu