miercuri, 17 martie 2021

Capcana Maiei pentru Dodon

 


Pașii capcană...

1.      La 15 martie Maia Sandu susținea că este gata să discute cu fracțiunile parlamentare. Deși pînă la acea zi excludea cu orice preț negocierile chiar dacă CC a obligat-o să respecte Constituția.

2.      Tot ea a stabilit Agenda consultărilor.

3.      Prin absurd, a decis includerea lui Dodon în discuție. Deși, pînă ieri, 16 martie 2021, Maia refuza orice întrevedere cu Dodon.

Dar să le luăm de-a fira păr...

La 15 martie Maia Sandu susținea că este gată să discute cu toate fracțiunile parlamentare, evenimentul fiind extrem de așteptat de toți, de la partidele politice la cetățenii de rînd. Președinția stabilind și agenda consultărilor pentru 16 martie, după cum urmează: ora 9 fracțiunea Shor, urmați de „Pro Moldova”, PD, Platforma DA și PAS. Ultimii fiind socialiștii, ora 15.00.

Distribuția întrevederilor fiind extrem de interesantă în contextual evenimentelor de ieri.

După întrevedere cu Sandu, Tauber se arăta extrem de încîntată de discuții.

Candu a fost extrem de dur, fiind contra alegerilor în plină criză sanitară.

Filip subscria argumentele lui Candu.

Slusari și-a reiterat poziția cu privire la candidatura lui Năstase în fruntea guvernului.

Grosu, alegeri în vară și punctum.

La ora 15.00 au început discuțiile cu socialiștii, în timp ce aceștea dialogau cu Maia, candidata majorității situative PSRM-SHOR la funcția de prim-ministru Durleșteanu își anunța demisia pe Facebook, motivînd că nu-și dorește să fie păpușa nimănui. Timp în care Dodon nu știa nimic.

Pentru presă acesta declara că Durleșteanu rămîne în continuare candidatul desemnat la funcția de prim-ministru. Întrebat repetat de jurnaliști ce crede despre acțiunea doamnei Durleșteanu, Dodon și-a reiterat poziția, dînsa rămîne candidatul majotității situative. Accentuînd că a discutat cu ea chiar în dimineața zilei de ieri, dînsa stînd ferm pe poziție.

Post factum constatăm că Maia a echilibrat agenda consultărilor astfel încît Dodon să nu aibă cîmp de manevră.

Despre retragere știind în speță Maia, personal Durleșteanu, Igor Grosu candidatul desemnat și ambasadorii Mihalko și Hogan.

Aportul jurnaliștilor în retragerea lui Durleșteanu

În timp ce Durleșteanu își anunța demisia pe facebook, Rise.md publica o ditmai investigație în care reflecta averea candidatei Durleșteanu din Londra. Acuzînd-o indirect de evaziune fiscală.  

Cităm din nota jurnaliștilor de la Rise: Facem o documentare despre cetățenii moldoveni care au imobile în Londra. Am găsit și numele Dvs.(Durleșteanu) Avem câteva întrebări?

Deci, jurnaliștii de la RISE vor să ne convingă că ei absolut întîmplător au aflat cu doar cîteva zile înainte de anunțul Maiei, privind demararea discuțiilor cu fracțiunile, că Durleșteanu în 2011 și-a fondat o companie prin intermediul căreia și-a cumpărat apartament la Londra.

Aratînduise din deget, ce-ar putea urma...

Sau încă mai credeți că informații similare cad din pod site-rilor de investigații? Evident că nu, toate fiind coordonate cu persoane grele care aveau drept scop retragere acesteia „public de bună voie și nesilită de nimeni” în beneficiul Maiei. 

Calmitatea Maiei

La ora 17 a zilei de ieri, Maia a ieșit la conferința de totalizare. Din start și-a început discursul prin a menționa că a luat act de retragerea Marianei Durleșteanu și a decis să-și înainteze propriul candidat, pe Igor Grosu colegul de partid. Reiterînd gîndul acestuia după discuția cu ea, alegeri parlamentare în vara acestui an.  

Mai tîrziu, PAS prin intermediul unui comunicat de presă susțineau că n-au știut nimic despre decizia Maiei de a-l înainta pe Grosu. Fie într-adevăr n-au știut, iar asta înseamnă că Maia nu se consultă cu deputații PAS în care susține că are mega încredere. Fie au știut, dar trebuiau să mușamalizeze cumva impactul informației. Dacă ținem cont că atît Grosu cît și Maia au fost extrem de degajați pe tot parcursul zilei de ieri, defel specific acestor oameni în situații tensionate.

Nemulțumirea partenerilor din parlament

Deschide.md în derîdere dădea și titlul: Maia Sandu și-a înaintat candidatul la funcția de prim-ministru după consultarea cu fracțiunile parlamentare.

După cum menționează și Filip și Candu și Dodon asemenea discuții nici n-au fost în ordinea de zi.

Pavel Filip: “Regret că dna președinte nu a discutat cu noi la consultări acest scenariu, pe care era clar că îl avea pregătit din timp. Cât despre noul candidat, nu am înțeles încă dacă de data aceasta vorbim de un guvern pe bune sau și acum ni se va cere să nu-l votăm. NICI NU VREAU SĂ IAU ÎN CALCUL POSIBILITATEA CĂ NOUL CANDIDAT VA CERE DIN NOU ZERO VOTURI, PENTRU CĂ ȚARA NU VA SUPRAVIEȚUI FĂRĂ UN GUVERN FUNCȚIONAL“.

Candu: Noi toți am văzut textele scrise de Mariana Durleșteanu, dar textul de ieri a fost scris foarte atent, pregătit din timp și a apărut la momentul potrivit. Mergând pe teoria conspirației, eu totuși cred că totul a fost înscenat și organizat din timp. Ceea ce s-a întâmplat ieri, fiind foarte bine sincronizat: când Durleșteanu scrie textul, când renunță la așa numita desemnare și ieșirea președintei Maia Sandu”.

.................................

Cît de constituțională este decizia  de ieri a Maiei se vor expune constituționaliștii și CC seperat.

Între timp ținem pulsul evenimentelor, va fi extrem de vesel.

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu