marți, 9 iulie 2019

Șhorii din raportul kroll



4 din 7 deputați ai Partidului Șhor figurează în raportul kroll 2: Ilan Șhor, Maria Albot, Marina Tauber și Reghina Apostolova.

Legătura între ei s-a constituit pe timpurile cînd erau elevi în cadrul aceleiași instituții de învățămînt. În fruntea instituției liceale, deschisă de către tatăl său, Miron Șhor, a fost numită Reghina Apostolova.

Maria Albot, Marina Tauber și Ilan Șhor figurează în raportul kroll 1. Iar Șhor, Tauber și Apostolava apar și în raportul kroll 2.

Ilan Șhor-principalul figurant al furtului din bănci în ambele rapoarte kroll, dar și principalul aliat al păpușarului. Condamnat de prima instanță la 7,6 luni de închisoare cu executare, pentru escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani, a părăsit în mod tacit R.M. pe 14 iunie curent. Actualmente s-ar afla în Israel.

Maria Albot în raportul kroll 1 apare drept vara lui Ilan.  Ea gestionînd și fondul de binefacere Miron Șhor. Concomitent a deținut și funcția de director comercial al companiei Dufremol, în gestiunea căruia s-au aflat 12 magazine duty-free deschise în aeroport, la ieșirea și intrarea în R.M.  Compania a fost vîndută în luna aprilie curent afaceristului bulgar Marko Todorov.

Numele ei figurează și în denunțul lui Șhor contra fostului premier, Vlad Filat din 2015. Potrivit noi.md, Guțuleac (după căsătorie –Albot) transfera bani în conturile persoanelor apropiate lui Filat, precum și achita pentru el zborurile charter, închirierea iahturilor și a automobilelor în străinătate. Ulterior, în 2016, Albot-Guțuleac a fost interogată ca martor în dosarul Filat. Ea a confirmat mărturiile lui Șor în acest dosar.  

Marina Tauber- este la fel de populară ca și Șhor. Notorietatea și-a capătat-o în 2011 cînd deținea funcția de președinte al Federațeie de Tenis din Moldova pe care a lăsat-o în 2017 în datorii pînă la gît, în favoarea carierei sale politice.

În 2012 Tauber devenea acționar minoritar la Unibank, dețînînd o cotă de 4,6% din acțiuni. Doi ani mai tîrziu, 2014, a fost aleasă  membru al consiliului Băncii Sociale. Potrivit raportelor Kroll, Tauber, împreună cu alți acționari Unibank ar fi acționat concertat în favoarea lui Ilan Șhor.

În urma scrutinului electoral din 20 mai 2018, Tauber a fost aleasă primar în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. Oponenții politici susțineau atunci că Tauber și-a scăldat promisiunile electorale într-o campanie de  lux. Campania în sine costînd-o 300 de mii de euro, bani nedeclarați.

Reghina Apostolova- în 2015 a fost aleasă vice-primar al orașului Orhei, imediat ce liubimcicul Șhor a fost ales primar.  Potrivit raportelor kroll, Reghina Apostolova a beneficiat de un credit neperformant  în sumă de 5 mil lei. În 2013 Apostolova a cumpărat acțiuni la Banca Socială și Unibank cu bani împrumutați din offshore britanice, folosind conturile băncii letone ABLV Bank.

Un alt nume suspect, cei drept nu este menționat în raportul kroll, dar deputat pe lista partidului Șhor este Denis Ulanov. Ulanov apără înverșunat imaginea clientului său, Șhor, acuzat de escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani. În 2016, portalul mold-street.com a publicat un material, în care semenționa că, biroul de avocați al lui Ulanov colectează bani de la datornicii a două din cele trei bănci aflate în proces de  faliment Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

În raportul kroll apare și Veaceslav Ulanov, candidatul partidului Șhor în circumscripția nr.44 Taraclia. În timpul campaniei electorale acesta n-a declarat niciun venit obținut la locul de muncă, în schimb, Ulanov a declarat 60.000 euro din donații – primite la ziua sa de naștere.  Ulanov a fost și el  unul din acționarii Unibank, dețînînd o cota de 4,6%. 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu