miercuri, 17 iulie 2019

Șhor, Filat și Plahotniuc au împărțit frauda bancară



Șhor, Filat și Plahotniuc au împărțit  aproximativ egal frauda bancară.

Filat stă la pușcărie, Șhor este în Israel, iar Plahotniuc se plimbă bine merci pe străzile din Miami, deși numele său figurează pe prima pagină a raportului Kroll 2.

În seara zilei de 14 iunie 2019 aceștea au părăsit teritoriul RM.  O săptămână mai tîrziu s-a autosesizat procuratura.  Din acel moment, rînd pe rînd, mai marii țării se dau cu ghicitul în bobi. Ba Șhor ar fi părăsit RM prin regiunea transnistreană, ba a fost luat de extratereștri fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră.  La fel și-n cazul păpușarului.

Orb în păpușoi este și ambasadorul SUA la Chișinău, care le-a asigurat plecarea. Necătînd la faptul că indivizii dați au pus pe brînci o țară.  

Potrivit Kroll 2, 77 de companii au participat la furtul secolului estimat la 2,9 miliarde de dolari. Nicidecum 1 miliard precum se zvonea anterior.

Plahotniuc a furat 30 de milioane de dolari prin intermediul Finpar, ICS Prime TV, Prime Managment, OTIV Prim Holding B.V., etc.

În raportul Kroll 2 apare și Serghei  Iaralov (deputat PD) – acesta fiind  ochii și urechile lui Plahotniuc.

Ilan Șhor a furat 27,6 milioane de dolari prin intermediul Avia Invest SRL, CA Classica Air SRL (anterior Nobil Air SRL- Plahotniuc), CA Klassika Asigurări SA, DFM Prim SRL, etc și a oamenilor interpuși,  în total 17 beneficiari finali.

Lui Filat i-au revenit 22 milioane de dolari. Ca intermediari Filat și-a folosit rudele (precum și fiul, Luca Filat), firmele Business Estate Management (6,4 milioane de dolari) și Caravita (1,47 milioane de dolari).

Alte 10 milioane au ajuns în conturile, mai multuri beneficiari, înregistrate în offshore-uri precum Letonia 302,1 milioane de dolari, Moldova 169,3 milioane de dolari, Cipru 112,4 milioane de dolari, China 83,3 milioane de dolari, Rusia 79,5 milioane de dolari, Estonia 51,4 milioane de dolari, Elveția 42,8 milioane de dolari, SUA 25,5 milioane de dolari , Hong Kong 22,6 milioane de dolari, Italia 16,8 milioane de dolari, Romania 15,8 milioane de dolari, Germania 11,1 milioane de dolari, Turcia 10,4 milioane de dolari, Olanda 8,6 milioane de dolari și Emiratele Arabe Unite 6,8 milioane de dolari.https://unimedia.info/ro/news/e56025f823efda18/lista-beneficiarilor-fraudei-bancare-identificata-de-kroll-2-cu-plahotniuc-cel-mai-mare-beneficiar-anchetatorii-americani-prezinta-exempleconcrete.htmlutm_source=Site%20Widgets&utm_medium=Related%20Widget&utm_campaign=Related%20Widget

O parte a banilor furați au intrat în conturile Victoriabank și Moldinconbank. (Victoriabank controlată atunci de către Plahotniuc).

E clar că Plahotniuc și Șhor nu vor răspunde penal în R.Moldova.

Dar cum rămâne cu Iurie Leancă, Chiril Gaburici, Petru Lucinschi, Marina Tauber, Petru Jardan, Viorel Melnic, Maria Albot, Reghina Apostolova, Aliona Șteflea, Ilona Șhor, Tudor Negru, Veaceslav Ulanov, Olga Bondarciuc (notarul păpușarului), Serghei Iaralov, Vitalia Pavlicenco,  etc. Pe aceștea tot îi lăsați să fugă, după îi anunțați în căutare internațională?

Iurie Leancă - 28 septembrie 2014, guvernul condus de el a votat pentru creditarea celor 3 bănci falimentare a lui Șhor: BEM, Banca Socială și Unibank. 13 noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, este emisă prima garanție de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei.

Chiril Gaburici (prim-ministru) - în martie 2015 semna pentru acordarea celei de a doua garanții de stat  în sumă de 5,3 miliarde de lei.  

Per total, suma garanțiilor oferite de Leancă și Gaburici s-a ridicat la 14,1 miliarde de lei. 

Printre beneficiarii finali folosiți de Șhor în furtul secolului sunt:
Petru Lucinschi (ex președinte al RM) - acționar la Unibank cu 4,8%. După cum menționa chiar el, acțiunile l-au costat 18,7 milioane de lei, bani împrumutați. Dintre care 4,8 milioane de lei, luați direct de la Ilan Șor.

Ilona Șhor- mama vitregă a lui Ilan Șhor.

Aliona Șteflea - despre ea, Șhor n-a vorbit niciodată. Din cîte observați Aliona poartă alt nume de familie decît Ilan. În 2013 aceasta s-a căsătorit cu șeful Vămii, Tudor Balițchi. După căsătorie Tudor  s-a angajat în convcernul lui Ilan Șhor.

Tudor Negru- bodyguard-ul lui Ilan Șhor.

Marina Tauber (deputat, partidul Șhor) - acționar la Unibank cu 4,6%, acțiuni cumpărate pe bani împrumutați de la 2 bănci Letone.

Petru Jardan (deputat, partidul Șhor) - director Avia Invest, firmă care a primit în concesiune Aeroportul Chișinău în urma unui concurs închis, la care a fost singurul participant.

Viorel Melnic (deputat neafiliat) - fost preşedinte al Consiliului de Administrație al Unibank,  preşedinte al Asociaţiei „Pentru Orhei”.

Maria Albot (deputat, partidul Șhor) – este verișoara lui Ilan Șhor, pînă în luna aprilie curent a  fost director comercial la DFM, companie gestionată de către Șhor. Albot apare în autodenunțul lui Șhor împotriva lui Filat. Dînsa s-a ocupat de trasferul banilor pe conturile lui Filat.

Reghina Apostolova (deputat, partidul Șhor) - în 2015 a fost aleasă vice-primar al orașului Orhei. Potrivit raportelor Kroll, Reghina Apostolova a beneficiat de un credit neperformant  în sumă de 5 mil lei. În 2013 Apostolova a cumpărat acțiuni la Banca Socială și Unibank cu bani împrumutați din offshore britanice, folosind conturile băncii letone ABLV Bank. 

Veaceslav Ulanov - candidatul partidului Șhor în circumscripția nr.44 Taraclia. Ulanov a fost unul din acționarii Unibank, dețînînd o cotă de 4,6%.  

Olga Bondarciuc (notarul păpușarului) – tot ea o apropiată a lui Veaceslav Platon. Platon și Plahotniuc  figurează și în landromatul rusesc.  Platon apare și în raportul Kroll 2. Potrivit Kroll 2, Bondarciuc l-a ajutat și pe Șhor să - și legalizeze furtul.

În raportul Kroll 2 apere și soțul unionistei Vitalia Pavlicenco. Da, da! Credeați că unioniștii nu pot fura. J  Precum și soțul Zinaidei Greceanîi.

Nu trebuie trecută cu vederea nici renumita procuroară Adriana Bețișor, responsabilă de investigarea fraudei bancare. De fapt, principalul complice al implicaților în furtul secolului. Dînsa cînd va fi încătușată!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu