miercuri, 21 noiembrie 2018

Ce face Dodon?


Încercînd să răspund la o întrebare pe care ne-o adresăm cu toții des: Ce face Dodon? Am rămas de-a dreptul uimită să constat inversul.

Ce face Dodon?
Dodon întotdeauna a fost asociat cu tot rahatul din Moldova. De la mâna Moscovei, pînă la omul păpușarului, ca într-o zi să ne surprindă absolut pe toți.

Într-adevăr, mandatul său pare lipsit de importanță. Alimentat deopotrivă de PD, prin numeroasele suspendări, pe de alta, de societatea civilă și liderii partidelor extra-parlamentare care l-au negat din start.

De vină este și mass-media care i-au declarat biocot imediat după investirea sa în funcție. Între timp, au reflectat doar acțiunile păpușarului împotriva instituției prezidențiale. De aici se naște și nedumerirea tuturor: ce face Dodon în postura sa de președinte?

În plan extern pe bună dreptate este cel mai activ politician din M.D.,  reușite care nu le-au însumat toți președinții de la independență pînă în prezent.

E greu să ții tempoul cu postarile sale pe facebook, dar altminteri să fii în locul lui Dodon. În cele ce urmează vă propun  o sinteză a întrevederilor oficiale demarate de (ne)Președintele Dodon pe parcursul anului 2018. Aici nu sunt incluse întrevederile cu ambasadorii acreditați pe teritoriul țării, nici festivalurile interne demarate sub egida sa. Puțin/mult, greu de comentat. Cert este că reușește să deschidă multe uși, fără ajutorul firmelor de lobby.  Întîlniri la care păpușarul, Maia Sandu, și toată opoziția  nici nu pot visa.

23 decembrie 2016, Igor Dodon depune jurămîntul în calitate de președinte. Prima vizită a fost la Moscova. În total 12 vizite de la începutul mandatului său, care nu s-au rezumat la vorbe.

Anul 2018 a fost deschis de întrevedere președintelui cu delegația Camerei de Comerț și Industrie din orașul Isfahan (Republica Islamică Iran), venită în R.M. pe 31 ianuarie, la invitația  președintelui.

8 februarie, întrevedere cu reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizației Internaționale pentru Migrație, Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Internaționale a Muncii, Agenției Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă.

12-14  februarie,  Dubai, Summit-ul Mondial Guvernamental. În zilele următoare au urmat o serie de întrevederi cu: Alteța Sa, Șeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum vice-preşedinte, prim-ministru, ministrul Apărării al Emiratelor Arabe Unite, Guvernator al orașului Dubai şi conducător al unui mare grup investițional, Rashid S. Al-Rashid din Arabia Saudită, fondator și președinte al unui mare grup de companii din domeniul construcției, producerii energiei alternative, prestării serviciilor medicale, dezvoltării turismului, filantropiei,  familia regală, la invitația Sheicului Faisal Bin Sultan Bin Salem Al Qassimi, Guvernator al emiratului Sharjah și cu  Sheikh Sultan Bin Khalifa Al Nehyan, președintele Federației de Șah Asiatice.

7 martie, întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

15 martie, Baku, întrevedere cu Președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov. Întrevedere cu Binali Yildirim, Prim-ministrul Republicii Turcia. întrevedere cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

16 martie, Baku, participarea la Forumului Internaţional ”VI Global Baku Forum 2018”,  întrevedere cu președintele Republicii Albania, Ilir Meta.

18 martie, intrevedere neplanificata cu presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan la aeroportul din Istanbul.

20 martie, Chișinău, întrevedere cu secretarul de stat, viceministru al MAE din Federația Rusă, Grigori Karasin.

21- 23 martie, Grecia, vizita pe  Muntele  Athos, întrevederi cu Starețul Efrem al Sfintei Mănăstiri Vatopedi, cu președintele Organizației Internaționale pentru Familie, Brian Brown.

27 martie, întrevedere cu Ben Kelmanson, Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, care se află cu o vizită în Republica Moldova. Întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, ex-ministru de externe al Republicii Italiene, ex-vicepreședinte al Comisiei Europene.

3 aprilie, întrevedere cu membrii Parlamentului European, care se află în vizită în Republica Moldova.

18-19 aprilie, presedintele Belarusului, Alexandr Lucasenco, în vizită la Chișinău.
21 aprilie,  Forumul etniilor din Republica Moldova.

5 aprilie, Chișinău, întrevedere cu cu co-raportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța).

17 aprilie, Chișinău, întrevedere  cu oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului Elveției.

25 aprilie, Chișinău, întrevedere cu Hubert Fuchs, Secretarul de Stat al Ministerului Federal pentru Finanțe din Austria.

29 aprilie, Rusia, întrevedere de lucru cu copreşedintele Organizaţiei Obşteşti Деловая Россия,  Andrei Nazarov. Întrevedere cu studenții moldoveni în Sankt-Petersburg.

14 mai, Soci, ședința Consiliului Economic Eurasiatic Suprem. R.M. primește statut de stat-observator pe lîngă Uniunea Economică Eurasiatică.

24-25 mai, Rusia, Forumul Economic internațional.

4 iunie, întrevedere cu Martin Chungong, Secretar General al Uniunii Interparlamentare (UIP) la Chișinău.

13 iunie, Moscova, întrevedere cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril.

25 iunie, Moscova, prima ședință,  cu participarea RM în calitate de observator, a grupului de lucru privind colaborare între Comisia economică eurasiatică și Republica Moldova.

10 iulie, Turcia, ceremonia de inaugurare a Președintelui Republicii Turcia, dl. Recep Tayyıp Erdoğan.

14 iulie, Moscova, întrevedere cu Putin.

16 iulie, Moscova, întrevedere de lucru cu Dmitri Kozac. Mai apoi, întrevedere cu conducerea Organizației neguvernamentale CentroSoiuz. (cea mai mare asociație din Federația Rusă ce se ocupă de protecția drepturilor consumatorilor și propria producere agricolă în majoritatea regiunilor Rusiei ).

17 iulie, întrevedere cu președintelel macedonian, dl. Gjorge Ivanov, aflat într-o vizită de lucru în Moldova la initiative lui Dodon.

30 iulie, Volgodonsk, vizită de lucru.

4 august, Omsck, întrevedere cu guvernatorul regiunii, Aleksandr Burkov.

14-16 septembrie, Congresul Mondial al Familiei, desfășurat la Chișinău sub patronajul președintelui.

20-22 septembrie, Forumul Economic Moldo-Rus, desfășurat la Chișinău la inițiativa lui Dodon. În rezultat, s-au semnat 7 memorandumuri de colaborare în valoare totală de 250 mil dolari.

26 septembrie Moscova, întrevederi cu vicepremierul Dmitri Kozac.

27 septembrie, Dushanbe,  întrevedere de lucru cu președintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon.

28 septembrie, Dushanbe,  reuniunea  Consiliului șefilor de stat ai CSI.

11 octombrie, Erevan, summit-ului Francofoniei. Întrevederi de lucru cu președintele Armeniei, Armen Sarkissian, și primul ministrul  Nikol Pașinian.

17 octombrie,   Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdoğan  participă la deschiderea Presedinției, clădire renovată de către turci.

29 octombrie, Dodon efectuiază o vizită oficială în Turcia.

31 octombrie vizită în Federația Rusă, întrevedere cu Vladimir Putin.  În rezultat s-a obținut:
1. Anularea, începînd cu 1 ianuarie 2019 a taxelor vamale pentru exportul mai multor categorii de produse moldovenești pe piața rusă: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.
2. Lansarea, începînd cu 1 ianuarie 2019, a unei noi etape de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 și 27 al legislației migraționale din FR.
3. Majorarea numărului de burse pentru moldovenii care doresc să studieze la instituțiile de învățămînt superior din FR și declararea de comun acord a anului 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova.
4. Atragerea de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

31 octombrie, Moscova,  întrevedere cu patriarhul Chiril.
8 noiembrie, Londra,  întrevedere cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii, George Hollingbery. 9 noiembrie, deschiderea Campionatului mondial de șah. Întrevedere  cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii, George Hollingbery. Participarea la „masa rotundă”, care a fost organizată de Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale din Marea Britanie, cunoscut mai mult ca „Chatham House”.

10 noiembrie, Paris, Forumul pentru Pace. Întrevedere cu președintele franței, Emmanuel Macron. În cadrul forumului s-au purtat discuții cu: Klaus Iohannis, Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Recep Tayyip Erdoğan, cu președintele Austriei Alexander Van der Bellen. Și suntem abia la mijlocul lunii noiembrie.

21 noiembrie. Moscova, vizită de lucru.

PS. Presa reflectă doar plecările lui Dodon la Moscova intenționat,  În realitate, este prezent peste tot.  I se deschid uși pe care Polahotniuc, cu toți banii săi,  nu le va deschide niciodată. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu