marți, 8 mai 2018

Accederea lui Năstase în turul II va însemna victoria sa față de Plahotniuc


Au mai rămas 3 săptămîni pînă la alegerile locale din 20 mai, iar Andrei Năstase stagnează, spre deosebire de independenta Silvia Ulinici care crește ca pe drojdii. Cel puțin asta atestă sondajele.


Alegeri prezidențiale 2016
7 octombrie 2016, cu 3 săptămîni înainte de I tur al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon  și Andrei Năstase erau favoriții cursei pentru  funcția de președinte cu 30,8 și 12,2%. Abia, poziția a 4 revenindu-i liderului PAS cu 11,3 la sută. Fiind devansată și de Marian Ilici.  http://jurnal.md/ro/politic/2016/10/7/igor-dodon-si-andrei-nastase-favoriti-in-cursa-pentru-functia-de-presedinte-al-rm-sondaj/  Deși,  Năstase era favoritul,  pe ultima sută de metri s-a retras în favoarea candidatului comun ce se poziționa pe locul 4. Se întîmpla pe 12 octombrie. Imediat după aceasta, ratingul   Maiei a început să exploadeze.

Determinat de cîțiva factori:
Popularitatea imensă de care se bucura Andrei Năstase;
Implicarea masivă a echipei PPDA în campania electorală pentru Maia Sandu;
Numeroasele întîlniri în țară și afară, dirijate nemijlocit de  liderul  PPDA.

În rezultat, în I tur desfășurat la  30 octombrie 2016,  Maia Sandu reușea să acumuleze 50% din voturile chișinăuienilor, devansîndu-l pe Igor Dodon. http://unimedia.info/stiri/harta-cum-s-a-votat-in-municipiul-chisinau-maia-sandu-este-liderul-primului-scrutin-122369.html

În turul II, din 13 noiembrie, pentru Maia Sandu ș-au dat votul 53, 49% din locuitorii capitalei. http://unimedia.info/stiri/hartA-cum-au-votat-locuitorii-capitalei--maia-sandu-a-invins-in-majoritatea-sectoarelor-si-suburbiilor-123188.html

La nici 2 ani distanță, Maia Sandu  și Andrei Năstase nu reușesc să-și consolideze electoratul.

Oare de ce?

Din start candidatul comun s-a lăsat discutat și așteptat. Abia după ce Andrei Năstase și-a înaintat candidatura la funcția de primar, liderul PAS a decis să îl susțină, pur procedural.

Zic procedural, deoarece, pînă la etapa actuală, liderul PAS este mai mult decît pasivă. Prezența dînsei denaturînd esența campaniei dusă de Năstase.

Pînă la moment nu există un apel concret și răspicat din  partea PAS în susținerea  candidatului comun.

Prezența  Maiei în cadrul conferințelor alături de Năstase este lipsită de mesaj și feedback.
Nu există reciprocitate în acțiunile DA și PAS.

Potrivit sondajului Sociologilor și Demografilor  din 7  mai, Andrei Năstase este lipsit de șansa să acceadă în turul II. Banal așa-i?  

Explicația e simplă. Popularitatea Maiei este în jurul a 10%, restul  voturilor acumulate la 13 noiembrie 2016 s-au datorat  prezenței oponentului de stînga.

La moment, soarta lui Andrei Năstase este în mînile chișinăuienilor. Accederea sa în turul II va însemna victoria față de păpușar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu