miercuri, 23 mai 2018

2018 triplu eșec pentru unioniști


Unirea este o iluzie pentru un segment al populației moldave. Idee lansată după căderea URSS, amplu promovată de Roșca în 1992. După căderea podului de Flori și coaliția dintre PPCD -PCRM, spiritul unionist s-a mai temperat. Amplificîndu-se din nou în aprilie 2009. De atunci, pînă în prezent, numărul organizațiilor unioniste practic s-a triplat, nu și numărul unioniștilor declarați fictiv în cadrul Recensămîntului din 2014 și sondajele manipulatoare.



Anul acesta cel puțin 2 evenimente au evedențiat că, unionismul este un fenomen mai mult formal decît real. Este vorba de Marea Adunare Centenară din 25 martie curent și alegerile locale din 20 mai.

Dar să le luăm pe rînd...

Cu cîteva zile înainte de Marea Adunare Centenară din 25 martie 2018, toate portalurile de media pompau amploare evenimentului. Titlurile fiind exacte: Zeci de mii de oameni sunt așteptați la Chișinău, duminică, pentru a cere unirea României cu Republica Moldova. Spiritul ațîțat deopotrivă de  declarațiile celor 140 de primării în sprijinul unirii. Precum și de  “activismul” fraților de peste Prut.

Ceea ce părea inițial un atac la statalitatea țării, s-a transformat  rapid într-un spectacol fără spectatori. Lucru rezultat din “multitudinea” prezentă la eveniment.  Potrivit poliției, la manifestație au participat  în jur de 7 mii de oameni. Număr egal cu locuitorii unei comune din Moldova. Cel mai grav e că, aceste 7 mii au fost constituite din cetățenii  de pe ambele maluri ale Prutului, în frunte cu Băsescu.

Cel mai ridicol e că, manifestația a fost organizată de 130 de asociații și grupuri de inițiativă din Alianța pentru Centenar. http://cuvintul.md/article/republica-moldova-semneaza-pentru-unire/

Un studiu prezentat în 2016, susținea că 51% dintre cetățeni R.M. doresc Unirea cu România. https://www.timpul.md/articol/sondaj-bomba--51-din-cetaenii-r--moldova-vor-unirea-cu-romania-98994.html Anul următor, un  alt sondaj dădea 22%. Niciunul mai puțin de atît.

Între timp, unde au dispărut unioniștii dați?

În timp ce, Recensămîntul din 2014 raporta o cifră de 7% de unioniști pe teritoriul țării, mult mai aproape de adevăr.

După eșecul înregistrat în PMAN , unioniștii au continuat unirea în online. Campania 1 mil pentru Unirea a întrunit puțin peste 3 mii de înregistrări.

A urmat 100 de stejari pentru Unire. Chiar și Candidatul PUN, pentru primăria capitalei, Constantin Codreanu a declarat că se va însura anul acesta pentru a marca Unirea, etc.


 Marea MOBILIZARE Românească
Potrivit CEC, pe 20 mai la vot au participat 223. 529 alegători. Din totalul acestora, 8,2%  exprimate în 18,626  voturi  a constituit-o electoratul unionist.  


Astfel, pentru Candidatul PUN și-au dat votul 4,55% sau 10.163 alegători;

Pentru Valeriu Munteanu- 3,61% sau 8.078 de voturi;

Și Alexandra Can, candidatul PNL, cu 0,17% sau 385 de voturi.

A doua zi, Șalaru s-a lăudat în cadrul unei conferințe de rezultatul obținut. Catalogîndu-l unul foarte bun pentru formațiunea sa. Uitîndu-mă la voturile obținute, raportat la ampla campanie dusă de Băsescu și aparițiile lui Codreanu alături de Iohanis,  mi se pare o cifră mai mult decît infamă.

Ce ține de PL, e de rîsul curcilor. Însuși  formațiunea are are mai mulți membri de partid, decît numărul voturilor exprimate pentru Munteanu. Din cîte-mi amintesc, Munteanu declara triunfător că el va fi cîștigătorul.  La fel de triunfalist PL se vede într-o coaliție cu PPDA și PAS în toamnă. 

Nu mai zic de Can care se prezenta ca trimisa lui D-zeu spre a face ordine în primăria Chișinău.

Per total, candidații respectivi au întrunit 18,626 voturi.  Insuficiente pentru ca unul dintre partidele date să treacă pragul electoral la alegerile din toamnă.

Concluzie.  2018 este anul cu triplu eșec pentru unioniști.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu