joi, 20 februarie 2020

Toți corupții s-au unit în jurul MPU, compromițînd definitiv Unirea



Blocurile politice prind contur, adesea, în perioada cînd politicienii sunt trupuri politice, iar partidele pe care le reprezintă nu acumuleaza mai mult de 1 % în cadrul alegerilor. Excepție nu face nici Mișcarea Politică Unirea, constituită recent.

Însuși denumirea este destul de erodată, Unirea fiind un termen deja uzat, atît la noi, cît și peste Prut. Compromisă în primul rînd de cei s-au unit în jurul acestei mișcări.
................
Dar, să le luăm pe rînd
Pe 15 ianuarie 2020, Dorin Chirtoacă anunța cu mare fast crearea Mișcării Politice Unirea formată din Partidul Democraţia Acasă, Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular Românesc şi Partidul Uniunea Salvaţi Basarabia.

Partidul Democrația Acasă- Vasile Costiuc;
Partidul Liberal- Dorin Chirtoacă;
Partidul Naţional Liberal- Vitalia Pavlicenco;
Partidul Popular Românesc- Tatiana Potîng;
Partidul Uniunea Salvaţi Basarabia- Valeriu Munteanu.

4 din 5 membri ai Mișcării Politice Unirea au fost membri ai PL în perioada de glorie a partidului: Costiuc, Chirtoacă, Munteanu și Potîng. Și toți considerau la acel moment că PL este unica formațiune politică din RM care poate realiza Unirea.

Vasile Costiuc- și-a început activitatea politică în PL, condus de Mihai Ghimpu. în 2007 îl acuza pe Ghimpu pentru „modul dictatorial de a conduce”. În anul 2010 crează Partidul Democraţia Acasă. În alegerile generale locale din 2015 respectivul partid s-a alipit de Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova”, condusă de  Iurie Leancă. Ca să ajungem în 2020 să-l vedem alipit la Mișcarea Politică Unirea.

Dorin Chirtoacă- este curva unionismului. Pe seama cuvîntului Unirea a stat în fruntea primăriei 12 ani, timp în care a vîndut toate terenurile destinate construcțiilor lui Dîrda la prețuri derizorii, a invadat Chisinăul de gherete Coffe Time și publicitate prestată de compania Aldora Art ale fratelui, Lucian Chirtoacă. A cedat lui Plahotniuc, Cafeneua Guguță, insulele din Parcul la Izvor, etc.  A fost nevoie de intervenția CNA ca moldovenii să se trezească din somnul unirii în care îi ținea Cirtoacă.

Tatiana Potîng- recent a fost aleasă președintă a Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia (USB), imediat ce Vlad Țurcanu a părăsit formațiunea în favoarea PUN. USB fiind o rămășiță din  Partidului Liberal Reformator, desprins și el din PL în 2013. Între anii 2009-2013 a fost viceministru al educației, iar din mai 2013- februarie 2015 a fost viceprim- ministru pe probleme sociale.

Valeriu Munteanu-marasmul acestuia dă pe dinafă. Cît PL a fost în parlament, Munteanu striga de la tribuna Parlamentul, Ghimpu este cel mai mare unionist din Moldova, cît pe cel să-l cred și eu. Ghimpu orbit de fidelitatea acestuia l-a numit și ministru al Mediului. Munteanu a rescris  istoria prin darea în concesiune pentru 50 de ani a 40% din teritoriul țării firmei americane cu sediul in offshor.  PL, din prostie probabil,  l-a desemnat candidatul pentru primaria Chisinau la alegerile din 2018. După eșecul suferit in campanie a părăsit PL, vinovat fiind tot Ghimpu. J

Vitalia Pavlicenco- ca și cei menționați anterior, declarativ este unionistă, în fapte acționa după cum le cînta Plahotniuc.

Rezultatele obținute în alegeri...

În alegerile din 24 februarie 2019 au participat: PL, Partidul Democratia Acasa și PNL. Rezultatul obținut  de fiecare dintre ei a fost mai mult ca jalnic. Dacă însumăm procentul acumulat de toate 5 partide, acesta ar oscila în jurul 2%.

Altfel spus, aceasta este valorea politică a Mișcării Politice Unirea. Orict nu s-ar screme ei acuma, idealul Unirii este compromis însuși de ei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu