miercuri, 18 septembrie 2019

100 de zile cu PSRM-ACUM




Ajunși la 100 de zile de guvernare PSRM-ACUM toată lumea se întreabă, ce a făcut Maia Sandu, ce a  făcut  parlamentul, ce face Dodon, cu ce sunt mai buni actualii decît precedenții?

Realizările PSRM-ACUM

Cea mai importantă realizare a blocului situativ PSRM-ACUM este deoligarhizarea Republicii Moldova.

Startul a fost dat pe 8 iunie 2019, cînd PSRM-ACUM au declarat Republica Moldova stat capturat de oligarhi.  Evident, declarația pare nesemnificativă atunci cînd oligarhii stau la libertate, dar va veni și ziua cînd Plahotniuc și Shor vor sta la pușcărie. Demersuri în acest sens au fost deja înaintate statului Isarael, loc în care se adăpostește Shor.  Concomitent, autoritățile au solicitat ajutorul Elveției în anchetarea lui Vlad Plahotniuc. Un demers pentru extrădarea păpușarului  va fi posibilă abia după numirea procurorului general, ne asigură Maia Sandu. 

Între timp, Shor a rămas fără imunitate parlamentară. Tauber și Apostolova  reținute ca figurante în cadrul furtului din bănci. După cum susține procurorul interimar Robu, în timpul apropiat toți vizații în raportul Kroll vor fi cercetați penal. Deci, curînd ne asteptăm ca A. Candu,  V. Cebotari și altora să le fie ridicată imunitatea parlamentară.

12 august,  Iurie Leancă și Valeriu Lazăr cercetați penal. Potrivit lui Igor Munteanu, președintele comisiei privind privatizarea și concesionarea proprietăților publice, Leancă și Lazar se fac vinovați de concesionarea aeroportului.

5 septembrie, Vasile Botnari, ex sef la SIS și adjunctul SIS, Alexandru Baltaga se fac vinovați de expulzarea profesorilor turci. Concluzia aparține Comisiei Securitate Națională, condusă de Kiril Moțpan.  La rîndu-i, Maia Sandu a cerut anchetarea lor penală. 

26 iunie, averea lui Plahotniuc este pusă sub sechestru. Același lucru s-a întîmplat cu bunurile lui Șhor.

19 iulie, parlamentul înstituie moratoriu pe bunurile statului supuse privatizării și concesionarii, începînd cu anul 2013.

21 iulie, produsele din tutun care nu ard supuse reglementărilor ca și tigările obișnuite.

1 august, abrogarea facilităților pentru jocurile de noroc.

2 august, Ala Nimerenco, anunța despre Majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali începînd cu 1 octombrie.  

4 august,  guvernul  abrogă  hotărîrile de guvern privind concesionarea aeroportului.

9 august, parlamentul decide impozitarea magazinelor duty- free. Acestea vor activa doar la ieșirea din țară pînă la expirarea licenței.

Inițiativele președintelui Dodon

24 iulie, instituirea funcției de Avocat al businessului.

1 august Dodon propune cîteva proiecte de lege ce țin de:

-indecsarea capitalului matern;

- garantarea pensiilor de moștenitor pentru o perioada de 5 ani, din momentul decesului unuia dintre soți;

- acordarea de ajutor material, în perioada rece a anului, persoanelor nevoiașe.

14 august în parlament este înregistrat proiectul de lege privind  Indecsarea pensiilor de 2 ori pe an: 1 aprilie, 1 octombrie. Legea  va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

26 august, în urma întrevederii cu Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, Dodon susținea că Rusia este pregătită să lanseze procesul eliminării munițiilor din depozitul de la Cobasna. Poziție reiterată în cadrul vizitei de lucru a ministrului Nicu Popescu la Moscova.

9 septembrie, Dodon-Rusia nu va majora prețul la gaze pentru Moldova. La începutul anului 2020 chiar am putea beneficia de o micșorare a tarifului cu pînă la 50%.

Vi se par puține realizările date?

Vă asigur că nicio guvernare n-a reușit mai mult pînă acum în decurs de 100  zile la nivel de Guvern, Parlament, Președinție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu