miercuri, 18 iulie 2018

Pseudo reformele lui Plahotniuc


15 decembrie 2017, parlamentul RM vota în lectură finală Bugetul de Stat pentru anul 2018. Valoarea căruia este de 36,5 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile prevăzute la acea etapă constituiau 42,3 miliarde de lei. Deci, am intrat în 2018 cu un deficit bugetar de 4 miliarde de lei.  Și asta era suma minus la 1 ianuarie curent.



Pe fundalul acestui deficit, în plin an electoral, Plaha se aventurează în tot felul de proiecte. Și toate se vor acoperite din bugetul de stat.

10 iulie 2018, Vladimir Cebotari, vicepreședinte PD, anunța în cadrul unei conferințe că, începînînd cu 1 august curent, salariile primarilor și funcționarilor locali vor fi majorate cu pînă la 50%. Pentru a realiza reforma dată, la 24 iunie, în parlament trece de prima lectură renumita reformă a pensiilor, iar la 13 iulie este votată în lectură finală.  Potrivit noilor modificări,  îndecsarea prevăzută anterior o dată la 2 ani se inversează cu termenul de la 3 la 9 ani, în dependență de anul în care v-ați pensionat. De ex: dacă v-ați pensionat după 1999 și ați lucrat numai 2 sau 3 ani, recalcularea va avea loc abia în anul 2027.

17 iulie 2018, Plahotniuc lansează proiectul prima casă III, destinat familiilor cu mulți copii. Proiectul se vrea acoperit pînă la 100 % din bugetul de stat. Cum? De unde bani?

Însuși, Programul „Prima Casă” în Republica Moldova a fost lansat mai bine de 13 ani. În timpul respectiv a fost utilizat ca o speranță pentru tineri și un bazin de promisiuni deșarte oferite de politicieni în cadrul tuturor campaniilor electorale. La etapa actuală, inclusiv, programul lansat de PD a eșuat, băncile nefiind capabile să acopere dobînda la care se referă Plahotniuc.

De la 1 sepetembrie  alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate cu 2 lei, susține Pavel Filip. Actualmente, alocația zilnică pentru un copil este de 21 de lei. Mult sub limita unei alimentații cît de cît echilibrate, susține  șefa Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților, Mariana Tutunaru. Pentru o alimentație corespunzătoare sunt necesari cel puțin 30 de lei pentru o zi în  grădinițe.   Anul trecut era de 18 lei. Dacă e să ascultăm aberațiile lui Filip, reiese că pînă acuma copii se alimentau corect, iar după stoparea asistenței micofinanciare  părinții să suplinească dificitul.
Cum menționa cineva pe facebook cu referire la subiectul dat, copii doar consumă, în schimb primarii aduc profit estimat în voturi–rezumat în deputați.

O altă reformă inițiată de Plahotniuc constă în renovarea drumurilor.  Mult lăudatele lucrări decurg cu maxime întîrzieri, iar lucrările sunt în mare parte necalitative. Exemplele sunt infinite, e suficient o ploaie să vezi calitatea acestora.

Pe 6 iulie curent, Gaburici cerea explicații pentru lucrările necalitative de pe traseul Chișinău-Lueușeni. Solicitarea ministrului PD venea în urma unui reportaj difuzat de Pro TV, după ce mai mulţi şoferi s-au pomenit cu parbrizele şi geamurile de la maşini fisurate sau chiar sparte.

Nici în domeniul sănătății nu stăm deloc bine. Segment condus la fel de un ministru al PD- Svetlana Cebotari.  Recent, doctoral pediatru Mihai Stratulat scria că copii sunt diagnosticat greșit pentru a scoate mai mulți bani din părinți. https://timpul.md/articol/mihai-stratulat-despre-mucegaiul-din-sistemul-medical-au-deschis-o-noua-secie-dupa-ce-au-vazut-ca-prima-aduce-ruble-132987.html Ministra fiind la rîndu-i mulți ani în domeniu dat să nu cunoscă starea lucrurilor? Nasol.

Cam astfel arată pseudo reformele demarate de PD în an electoral chipurile “Pentru Popor”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu