miercuri, 11 iulie 2018

Despre integritatea politicienilor


Cînd vine vorba de integritatea politicienilor e greu să-ți amintești vreun lider de partid integru.

Vladimir Voronin- a pus bazele politice a lui Plahotniuc.  În anul 2009 Plahotniuc  îl consilia pe președintele Voronin.  După  7 aprilie 2009 rolurile s-au inversat, Voronin executînd întru totul indicațiile lui Plahotniuc. Președintele PCRM este menținut în strîns de păpușar prin intermediul fiului Oleg Voronin (cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani). În anul 2012, cu referire la fiul liderul PCRM, Plahotniuc menționa: Cand Oleg Voronin vorbește despre oligarhi si afaceri dubioase, trebuie ascultat atent. “Oleg Voronin este cel mai în măsură să vorbească despre oligarhi, cunoaște din interior acest subiect, poate sa facă multe mărturisiri”, conchidea Plahotniuc. Din acel moment, PCRM a rămas fără fracțiune parlamentară, fără consilieri municipali, fără rating, se ține pe seama lui Voronin care laudă necontenit activitatea liderului PD.

Iurie Leancă- a făcut istorie la 13 noiembrie 2013, atunci cînd a semnat hotărîrea secretă de guvern, prin care aloca 10 miliarde lei băncilor falimentare Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Presa a menționat că  banii alocați s-au scos din țară, în off-shore-uri. Potrivit raportului Croll, beneficiarul final este Ilan Shor. Leancă s-a remarcat și prin Concesionarea Aeroportului Internațional. Rise.md scria că, stăpînul final al Aeroportului Internațional ar  fi un offshore din Cipru, în spatele căruia ar sta chiar Ilan Shor. În cadrul unei emisiuni tv, Leancă a recunoscut că, în perioada cînd exercita mandatul de prim- ministru s-a întîlnit de vreo 4-5 ori cu Shor. O dată chiar l-a invitat la ședința guvernului. 


Maia Sandu- membră a guvernelor Filat II, Iurie Leancă, Streleț, Gaburici toate subordonate păpușarului. S-a remarcat prin întroducerea camerolor la BAC. O decizie care în 2013 a lasat restanțieri mai mult de jumătate din liceenii din Moldova.  O altă realizare a fost elaborarea şi adoptarea Codului Eduaţiei. Potrivit noilor modificări, pentru a preda în învăţămîntul superior – este nevoie studii superioare de master.  Pentru ocuparea unei funcţii ştiinţifico-didactice în învăţămîntul superior este necesară deţinerea studiilor superioare de doctorat. Tot atunci, limba rusă a fost scoasă din lista disciplinelor obligatorii și trecută ca curs opțional. În 2014, Maia Sandu se face complice la furtul miliardelor, prin votarea mai multor legi care ar fi condus la înstrăinarea banilor publici în zone offshore. În iulie 2015, după demisia lui Gaburici,  este înaintată de Filat la funcția de prim-ministru. Candidatura sa însă nu a fost susţinută de către PDM şi PL. În anul 2015, se alătura protestelor inițiate de PPDA, fiind obeservată în mulțime cu ochelari pe ochi. Tot ea l-a convins pe Andrei Năstase să renunțe la protestele stradale din 2016 care ar fi condus la căderea regimul Plahotniuc. 

Ilan Shor- din toată listă dată pare a fi cel mai contraversat politician. Condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare continuă să impresioneze lumea  cu concerte și magazine sociale. După cum am menționat este principalul beneficiar al jafului bancar. Dar și un principal sponsor electoral pentru PAS-ul Maiei Sandu în electorala din anul 2016 și a PD-ului în anul  2014. A fost amic cu țoți, de la Filat, Leancă  pînă la Usatîi, Sandu, Plahotniuc. Ultimul asigurîndu-i în prezent protecția politică.

Andrei Năstase- este cel mai dezechilibrat politician, din șirul enunțat. Exponent al clanul Țopilor care anterior făceu afaceri chiar cu Plahotniuc. După ce au fost deposedați de bunuri au devenit dușmanul Nr.1 a lui Plahotniuc. Ideii pe care le propagă prin intermediul lui Năstase și a trustului Jurnal.  Actualmente, Andrei Năstase este cunoscut nu atît prin acțiunile politice, ci prin averea fabuloasă. În plan politic, toate deciziile sunt luate de lidera PAS.

Dorin Chirtoacă- în cele 3 mandate de primar, Dorin Chirtoacă a cedat lui Plahotniuc toate bunurile orașului: Cafeneaua Guguță, Insulele la Izvor,Termocomul, terenuri, etc.  Printr-o decizie din 2014 a Ministerului Economiei, Plahotniuc  a fost preluat „Termocomul” şi activele sale. În schimbul unui tîrg electoral, Chirtoacă i-a cedat lui Plahotniuc Cafeneaua Guguță pe suprafața căruia urmează a fi ridicat un bloc cu 13 etaje. Chirtoacă a cedat liderul neformal al PD și Insulele la Izvor, valoarea cărora este de minim 200 mil lei. Pe Dorin și Plahotniuc îi leagă și afacerea cu troleibuzele. De pe urma căreia Chirtoacă  s-a îmbogățit cu 5,7 mil euro. Din cele 600 de dosare aflate pe rol, Dorin Chirtoacă este  acuzat doar în dosarul parcărilor cu plată. Acum se vrea membru al coaliției PAS-DA.

Anatol Șalaru-  stă pe banii României, dar execută întru totul ordinile lui Plahotniuc. Interesele de business ale lui lui Şalaru s-au contopit timp îndelungat cu România. A acitvat în funcţie de administrator al SRL „Opteam” (Bucureşti),  iar soţia Carolina Şalaru este proprietara companiei „FoodStock” cu sediul la Bucureşti. În 2010, Anatol Şalaru a fost acuzat de legături de corupţie cu oligarhul român Nelu Iordache, supranumit de presa de peste Prut „regele asfaltului”. În timp ce gospodărea Ministerul Transportului și Drumurilor compania „Parstar Petrol” SRL Cimişlia a devenit singurul furnizor de produse petroliere pentru ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. În 2011, compania „Moldavian Airlines” l-a acuzat pe ministrul transporturilor că a împiedicat dezvoltarea concurenţei, deoarece avea interese economice personale în unele firme turistice. Însuși, Sergiu Mocanu cu referire la Șalaru susținea că, „în urma furturilor acestei persoane suferă toată Moldova”.

Renato Usatîi- ca și Plahotniuc este asociat cu lumea interlopă. Există înregistrări audio postate pe portalul crimerussia.ru, în care Usatîi vorbește despre conexiunile sale cu cei din  Solnecinaia Energhia, adică, gruparea solnțevskoie. Plahotniuc, la fel a fost monitorizat din 2007 pînă în 2012 de către Interpol pentru conexiunea sa cu gruparea  solnțevskoie. S-a remarcat în anul 2012, datorită unei înregistrări video, prin care-și etala limbajul periferic și legăturile subterane cu Plahotniuc. CrimeMoldova susține că, Usatîi l-a deposedat pe Gorbunțov (supranumit Bancherul Negru) de 80% din acțiunile UniversalBank.  4 noiembrie 2014, Usatîi este acuzat de Gorbunțov de tentativă de omor.  O perioadă scurtă a activat ca consilier a lui Filat.  În postura de primar a înalțat un brad, după, a evadat-o în saunele din Federația Rusă. O publicație moscovită susține că, Usatîi este un mare fan al cluburilor GAY. 

Igor Dodon- este unicul președinte pe care dreapta l-a negat din start. Operînd cu hashtag-ul #Dodon nu este președintele meu. Și unicul președinte de țară căruia i-au fost îngrădite toate pîrghiile prezidențiale. Plahotniuc, prin intermediul CC, l-a suspendat de 4 ori din funcția de președinte. Mandatul i-a fost validat la o lună jumătate de la scrutinul propriu-zis, timp în care Harujen s-a pricopsit cu funcția de Procuror General.  Astazi, cînd instanțele judecătorești au anulat mandatul lui Năstase, liderii de dreapta care operau cu #Dodon nu este președintele meu și îl acuză de binom cu Plahotniuc, cer președintelui să intervină.  A devenit viral pe internet prin votul oferit președintelui Timofti. Precum și, prin polemica acidă purtată cu Usatîi. 

Vlad Plahotniuc- în cazul său este necesară țeapa lui Țepeș. Altă soluție nu văd!

PS. Toți indivizii vor compărea ca cap de listă în electorala din toamna lui 2018. E timpul ca electoratul să întroducă Filtrul de Integritate pentru toți. Inclusiv pentru Maia Sandu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu