vineri, 1 septembrie 2017

Mulgătoarea, ordinul și rolul lui Dodon

Plahotniuc, Filat, Lazăr sunt cîțiva din multitudinea politicienilor decorați în timp de președinții țării, dar nimeni dintre ei n-a stîrnit furia societății ca-n cazul maturătoarei de la Bălți sau a mulgătoarei din colhozul Pabeda.

Mulgătoarea ordinul și rolul lui Dodon
Pe 1 mai, Dodon a  oferit distincții de stat pentru o serie de cetățeni ai țării care și-au dedicat întreaga viață muncii. Imediat mass- media, dar și rețelele de socializare au explodat, iar ironia a fost la cote maxime. „Igor Dodon și mulgătoarea din Colhozul Pabeda”. https://www.ziarulnational.md/doc-igor-dodon-si-mulgatoarea-din-colhozul-pobeda/ Titlul este unul mai mult decît discriminatoriu, însă niciun reprezentant al mass- media sau a societății civile n-a condamnat știrea în cauză.

Recent, Dodon a oferit distincții de stat  altor personalități. De această dată nemulțumirea a stîrnit-o candidatura ex prim-ministrului Dumitru Braghiș și a fostului ministru al Apărării Victor Gaiciuc.

La drep vorbind, Braghiș a fost unul din cei mai slabi prim-miniștri ai țării, lucru care s-a răsfrînt direct asupra PSD. Însă activitatea acestuia nu se compără prin nimic cu furtul miliardului, schemele lui Lazăr, sau  activitatea dubioasă a prim-ministrului Filat.

Timofti a fost unul din cei mai genoriși președinți la oferit medalii. Majoritatea s-au îndreptat către amicii săi din alianța pro-europeană, care din 2009 pînă în prezent au pus Moldova pe brînci.

Cea mai contraversată figură din lista lui Timofti este liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Pe 24 iulie 2014 Plahotniuc este decorat cu Ordinul Republicii în semn de înaltă recunoștință pentru contribuția decisivă la desăvîrșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană. Am încercat să-mi amitesc vreo reformă economică întreprinsă sub monitorizarea acestuia dar în zadar, în schimb nu pot uita cine miliardul l-a furat.

De Ordinul Republicii s-a învrednicit și socrul păpușarului, Emil Ghildescu.  Pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice, succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie la propagarea valorilor morale şi spirituale. Dacă este atît  de prețios, cum se face că s-a remarcat mai mult ca socrul păpușarului, decît pentru meritele în domeniul artelor plastice?

Dumitru Diacov este un alt membru PD apreciat la maxim de președintele Timofti.   Acesta s-a învrednicit de Ordinul Republicii. Ordinal i-a fost oferit pentru linsătura de-a lungul anilor, în special   pentru votul din 2005 care l-a propulsat pe Voronin spre al doilea mandat de președinte.

Ordinul Gloria Muncii i-a revenit ex Ministrului Economiei, Valeriu Lazăr. În semn de profundă recunoștință pentru semnarea Memorandumului cu FMI în 2009 care  s-a soldat cu majorarea impozitelor, accizelor, tarifelor și a TVA-lui.

De medalia președintelui Timofti s-a învrednicit și Vlad Filat pe 24 decembrie 2013. Posibil pentru iscusința sa în materie de contrabandă.

De rînd cu Plahotniuc au fost decorați și jurnaliștii care îi slujesc osanele. De astă dată medaliile au fost înmînate de liderul PL, cîndva președinte interimar și el.  

Petru Bogatu, editorialist la ziarul „Jurnal de Chişinău”, ulterior și la Ziarul Național de unde deschis făcea campanie electorală pentru Plahotniuc. Chiar și așa redacția ziarului niciodată nu s-a revoltat pe politica editorială a acestuia.

Corina Fusu, preşedintă a Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Merita individa titlul dat?  Dînsa nu știe nici anul în care Moldova și-a declarat independența.

Anatolie Golea,  jurnalist- omul este de al căsii, ca și cei de la Publika.

„Ordinul de Onoare” a revenit “mega vedetei” de la  „Literatura şi Arta”,  Nicolae Dabija.  Un amplu susținător al votului uninominal, dar și al păpușarului de dragul căruia e gata să-și dea și viața.

Ps. Pentru Moldova e o cinste să fie decorat Plahotniuc, Filat, Diacov, Lazăr și o rușine  măturătoarea de la Bălți. Pentru drepturile cui luptăm atunci?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu