miercuri, 31 mai 2017

Dodon în coaliție cu Plahotniuc?

Tot mai des se crează impresia că Dodon ar conlucra cu Plahotniuc. Ideea este alimentată zilnic de mass-media, societatea civilă, precum și lideri de partide.


Zvonul că Dodon ar fi omul păpușarului a fost lansat în campania electorală de contracandidați. Posibil,  dînșii au crezut că prin asocierea lui Dodon cu Plahotniuc, M. Sandu va ieși invingătoarea. În turul 2 al alegerilor prezidențiale, Plahotniuc personal a acționat susținînd deopotrivă ambii candidați, Igor Dodon, Maia Sandu, cu voturile electoratului PD.  Astfel încît, oricare dintre ei ar fi fost învingătorul, din start era omul păpușarului.

În legislativ cu o miînă se votează cu alte două se taxează
Pe 25 martie 2016, parlamentul a examinat în ședință proiectul declarației parlamentare cu privire inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Inițiativa legislativă, înaintată de PCRM a fost susținută  prin votul PCRM, PSRM, PD și a transfugilor  în frunte cu Ivanov. Chiar și așa la Chișinău va fi deschis Biroul NATO.

Tot în acea zi, PSRM a înaintat alte cîteva inițiative legislative ce țineau de interzicerea organizațiilor și acțiunilor unioniste. Inițiative care n –au fost susținute nici de PD,  nici de PCRM. http://radiochisinau.md/psrm-pdm-si-pcrm-vot-comun-in-parlament-31892 Apare întrebarea,  organizațiile date nu violează în mod constant independența țării? Evident că da, doar că, atîta timp cît Plahotniuc le manevrează după bunul plac nu vede o problemă în a le lichida. Din contra omul taxează astfel stînga. Pe de altă parte își consolidează relațiile cu România.

30 martie 2017, proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, în lectură finală, au votat deputații din majoritatea parlamentară, cei din PSRM și PCRM. În total, au votat 79 de deputați din cei 85 prezenți în sală. Potrivit, modificărilor efectuate  în Codul Audiovizualului, televiziunile sunt obligate să crească produsul autohton în orele de maximă audiență de la 4 la 6 ore. De asemenea, tv-urile trebuie să aibă 8 ore de produs autohton pe tot parcursul zilei. În același timp, o altă noutate în urma modificării este ca 80 la sută din produsul total să fie transmis în limba de stat. Fapt pe  care Dodon la acceptat. Dodon care este cel mai aprig susținător al limbii ruse, s-a conformat rapid. Va putea acum să-l acuze cineva de propagandă rusească? Evident că nu.

5 mai 2017, după lungi dispute, Candu a decis să întroducă pe ordinea de zi proiectul sistemului electoral mixt, propus de socialiști. Deși, proiectul a fost amplu  criticat de societatea civilă, a reușit să treacă de prima lectură  cu votul a 74 de deputaţi din partea PDM, PSRM şi Grupul Popular European. Aparent PSRM a cîștigat.  Doar că Plahotniuc  pînă în prezent promovează votul uninominal. Asta rezultă ca votul acordat în prima lectură nicidecum nu înseamnă și susținerea finală.

Rolul liderilor în developarea imaginei  plahotniuciste
Renato Usatîi s-a tot evidențiat în campania electorală că-l susține pe Dodon. Însă,  imediat după alegeri, omul  a trecut în tabăra anti Dodon, alături de Andrei Năstase, Maia Sandu.  Nu demult, a declarat că-și retrage suportul politic oferit tovarășului Dodon în campania prezidențială. Pînă acum nu înțeleg un lucru,  cum și-a retras susținerea? Doar voturile  sunt validate.  Deci, circ marca Renat pentru a se evidenția.  Anterior, și-a înscenat propria reținere de către CNA. Acum ce va urma?  

După Usatîi, Dodon s-ar face vinovat de toate relele din țară. Degrabă evadarea sa la Moscova va ține tot de Dodon, nicidecum de păpușar.  Dar, oare Dodon i-a botezat copii? Oare Dodon l-a  lansat pe Usatîi în politică? Oare cu Dodon s-a înțeles să cedeze capitala PL-ului, iar el să fie edil de Bălți? http://www.allmoldova.com/ru/news/romana-usatii-candideaza-la-functia-de-primar-doar-ca-nu-stie-unde-anume

Un alt personaj, scenariu similar. Recent a fot reținut Dorin Chirtoacă. A doua zi, primarul a fost plasat în arest la domiciliu. În același timp, prezent în cadrul unei emisiuni tv, Ghimpu  susținea că Dodon este vinovat de reținerea nepotului.  Chipurile Dodon ar controla procuratura. De cînd Dodon ar avea acces la procuror? Dacă e cum zice Ghimpu, de ce Usatîi mai e fugar?

Dacă Dodon l-ar influența pe Harujen, Chirtoacă stătea acum sub arest la domiciliu,  sau totuși în penitenciarul 13?

Cum se face că Ghimpu tremura de frică în cadrul emisiunii de la Pro TV? De ce a părăsit alianța de guvernămînt?  De ce și-a suspendat miniștrii dacă Plahotniuc n-are nicio vină cu reținerile din PL?

Nici Voronin nu rămîne mai prejos. Pe 27 mai a fost atacată pagina web a PCRM. Imediat,  comuniștii au dat vina pe Dodon. 

Mă întreb acum, cînd reușește acest Dodon să controleze tot fără a a fi la guvernare și beneficia de pîrghii administrative?  O fi echipa sa atît de competentă, încît să fi depășit PD –ul, iar noi nu știm cumva? 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu