miercuri, 22 februarie 2017

Cine e următorul dle păpușar?

Pe 29 februarie 2013 Plahotniuc dădea startul curățării publice. Primul tras în țeapă tovarășul peledemist.Istoria de insucces pentru Vlad Filat începea în 26 februarie 2013, cînd aroganța era mai presus ca logica. În acea zi printr-o trufie exagerată, susținea că nu va capitula în fața mafiei. 3 zile mai tîrziu își schimba retorica în defavoarea cetățenilor. Ce-a urmat ulterior? 2 ani de scuze  publice de la Plahotniuc cu  cedări de funcții nejustificate. Abia pe 23 iunie 2015 i se invocau primele încriminări publice din partea lacheilor lui Plahotniuc. O parte promovați și ridicați la rang de el.

Ultima țeapă pentru Filat a fost ziua întemnițării sale 15 octombrie 2015. Cînd măgulit de însuși Plahotniuc prin schimbarea procurorului general,  Gurin l-a filat pe  el direct în plenul parlamentului.

După a cea zi, totul s-a schimbat pentru Filat,  procese  de judecată infinite,  greve ale foamei, leșine pe colidoarele  instanțelor  de drept și 9 ani de pușcărie, pe care fostul lider al PLDM a ales să-i ducă spre final în penetenciarul 13 din capitală.  De rînd cu el, Platon, Shor, nepotul și nașul său.

Legăturile dintre Filat -Platon
Legăturile dintre Filat- Platon se zvoneau cu mult înainte ca liderul PLDM să fie întemnițat. Procesul amplificîndu-se după furtul miliardului. Primul dădea alarma Victor Gurău. Atunci, în schimbul unei mașini sportive de la  păpușar, Gurău lătra în fața presei principalii vinovați în furtul de la BEM, Filat -Platon.  Dighizat cu o schemă, veridicitatea careia nici pînă acum n–a fost dovedită.  Ulterior, la 25 septembrie 2015, făcînd trimitere la aceiași schemă trasată în hotelul Nobil, Ioniță Veaceslav, susținea același lucru,  Filat principalul vinovat în furtul de la BEM.  În baza schemei respective Filat s-a și ales cu 9 ani de pășcărie.

Vînătoarea lui Platon
În timp ce Filat își bocea osanele pe holurile judecătoriilor, interpolul stătea pe urmele lui Veaceslav Platon. Deși ultimul încă lăuda activ activitatea păpușarului. Despre buna prietenie cu Plahotniuc, Platon o confirma  în cadrul unui interviu  pentru ZDG, în martie 2016 : „Noi mereu am comunicat normal, calm, ne înțelegeam… Când ne întâlneam, zâmbeam unul altuia, ne strângeam mâna, conchidea Platon”.

La 3 luni de la interviul respectiv Platon este reținut în Ucraina, în scurt timp extrădat și plasat în penetenciarul 13 alături de Filat.

Cazul lui Platon e și mai grav decît a peledemistului. În primul rînd procesele se desfășoară în lipsa avocaților și inculpatului. Este bătut de reprezentanții serviciilor penetenciare, dus în scaunul pentru invalizi. Cine ar garanta acum că n- are și TBC. Doar Plahotniuc recurge la cele mai neomenești metode pentru a te face din om neom. Și asta –i doar „începutul vesel” pentru Platon.

Pentru Shor e mai ușor. În baza depozițiilor (false/ nefalse) oferite cu regularitate, drept noi probe anexate la dosar, își asigură fundul bine merci. Din casă gestionează resursele unui oraș. Din casă își ridică un partid din temelii, din casă deschide magazine sociale. Ce noroc pe el. În ajunul zilei de 23 februarie Plahotniuc l-a fericit cu încă 30 de zile în arest la domiciliu și așa pînă la momentul scoaterii de sub arest.

Cine e următorul dle păpușar?