miercuri, 15 februarie 2017

Dodon, garantul stabilității?

Pe parcursul ultimilor ani diplomaţia Republicii Moldova s-a axat nu doar pe amplificarea procesului de integrare europeană a ţării, dar şi menţinerea în continuare a relaţiilor de prietenie şi colaborare cu Federaţia Rusă. Asta deşi problemele iscate pe seama vectorului extern al ţării curg gîrlă zilnic.

Chiar și așa, trebuie să recunoaştem că pe fundalul actualului tablou diplomaţii noştri reuşesc să dea dovadă de coerenţă şi consecutivitate în tot ceea ce fac. Drept exemplu servește vizita echipei prezidențiale la Bruxelles. La întoarcere, președintele Dodon l-a asigurat pe  ambasadorul SUA, James Pettit, că nu intenţionează să iniţieze procedura de denunţare a Acordului de Asociere cu UE.

Concomitent, situația a început să se îmbunătăţească la capitolul migraţiei. Astfel, datorită acordurilor bilaterale existente cu Federaţia Rusă, după vizita la Moscova, Dodon  a obținut anularea  restricţiei de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse a 50 de mii de cetățeni moldoveni.  Ceea ce denotă, că înăsprirea măsurilor de şedere pe teritoriul Rusiei nu vor mai fi privite ca o ostilitate, ci ca pe o măsură de securitate spre binele tuturor.

Între timp se aranjează şi interesele relațiilor moldo-ruse în domeniul economic și comercial. La moment în țara noastră se află o echipă a Serviciului federal rus pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației (Rospotrebnadzor). Astfel, în perioada, 13-16 februarie, 13 companii vinicole din Republica Moldova urmează să fie inspectate de reprezentanții Rospotrebnadzor. Ceea ce denotă că lucrurile se mișcă în direcția corectă.

Într-o asemenea conjunctură Republica Moldova reuşeşte să prindă doi iepuri concomitent fără a deranja estul și vestul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu