joi, 2 martie 2017

Ministra Glavan și imperiile pe banii cetățenilor

Încă de la investirea sa în funcția de ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, a stîrnit o sumedenie de declarații. Însuși presa a catalogat-o drept  persoană contraversată. Avînd în vedere multiplele scheme de corupție  pe care le-a aplicat de-a lungul timpului în beneficiul personal.

A ajuns la Ministerul Sănătății pur accidental, inversînd rolurile cu Mircea Buga, care a trecut la ministerul Muncii. Imediat după preluarea ministerului, la nici 3 zile de la investire, prețurile medicamentelor au crescut semnificativ. În de 2 ani de activitate, Glavan a majorat tarifele la preparatele medicamentoase de minim 3 ori.

Famila și contractele de milioane cu statul
Ruxanda Glavan este absolventa Universității de Medicină Nicolae Testimițeanu, calificarea -medic de profil general. Fără o zi lucrată în domeniu ajunge în timp rapid să ocupe 2 portofolii ministeriale. Mai întîi ministra Muncii, ulterior a Sănătății. Mama sa,  Anadela Glavan, la rîndu-i este director al Asociației Medical Teritoriale Centru de ani buni. Tatăl și sora impart funcțiile de șefi a secțiilor de Traumatologie 1 și 2  la Spitalul de Urgență din Chișinău. Unchiul acesteia este și el director la Dispensarul Municipal Dermato-Venerologic. Soțul Ruxandei, Aureliu Cincilei, fost viceguvernator al BNM. http://unimedia.info/stiri/coincidenta-sotia---ministra--sotul---numit-in-fruntea-unei-banci-comerciale-din-r--moldova-121830.html

În anul 2006, Ruxanda Glavan pune bazele unei afaceri mai mult decît profitabile în domeniul sănătății. Firma intitulată după inițialele sale, Glavirux SRL, pe care a condus-o personal pînă în anul 2013, cînd este investită în funcția de viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Perioada de glorie dna Glavan o cunoaște în 2011, cînd este desemnată cîștigătoarea primei licitații publice. De atunci pîinea parcă i-ar fi unsă doar cu miere de albini. Între 2011- 2015,  Glavirux SRL încheie 6 contracte cu statul care i-au adus venit de 15 mil de lei. Un alt contract de 1 mil de lei este încheiat cu AMT Centru, instituție condusă de mama sa.

Ministră implicată în scheme de corupție
Anul 2012 Ruxanda Glavan se ocupa cu contrabanda de glucomtetre în Rusia. Mai exact, aceasta apelase la serviciile unui șofer de microbuz pe ruta Chişinău-Moscova. În schimbul fiecarui glucometru transportat illegal șoferul se alegea cu 1 dolar. După ce-a fost deconspirat de vameși, șoferul ar fi apelat după ajutor la dna Glavan, care în loc să rezolve situația l-a înfundat mai mult. Mai exact, Glavan ar fi întocmit un act pe adresa firmei „Glavirux”, din numele surorii şoferului, precum că ar solicita glucometre drept ajutor umanitar. Nu a ochit bine însă. Femeia s-a dovedit a fi asistentă medicală la spitalul de psihiatrie, iar acolo bolnavii nu au nevoie de glucometer”. http://jurnal.md/ro/import/2013/9/2/viceministrul-muncii-acuzata-de-implicare-in-schema-de-contrabanda-1155974/

În 2015 Ruxanda Glavan și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Potrivit adevarul.ro, ministra Sănătății ar fi favorizat obţinerea de către un om de afaceri italian a unui proiect privind construirea a opt spitale în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În urma tranzacției iatalianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, și 10% din afacere.

PS. Ca toți  hoții din PD, Glavan își osîndește osul într-o vilă de lux situată în sectorul Rîșcani al capitalei. Casa cu suprafața de 349 mp estimată la 9 mil de lei. Pe lîngă asta, familia Glavan mai deţine o casă de locuit, două apartamente, două maşini marca Toyota şi un Lexus, trei terenuri şi 16 conturi bancare.
În realitate cîte or mai fi?









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu