joi, 9 martie 2017

Igor Boțan lobează votul uninominal propus de Plahotniuc

În timp ce majoritatea liderilor politici de la noi, de rînd cu  reprezentanții societății civile, critică nestingherit votul uninominal propus de Plahotniuc, Igor Boțan susține viceversa.

Prezent în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia, Boțan susține că proiectul este îndreptat împotriva traseiștilor politici și a deputaților corupți, iar cetățenii ar trebui să aprecieze această „bună” intenție a domnului Plahotniuc. http://unimedia.info/stiri/video-igor-botan-proiectul-lui-plahotniuc-este-indreptat-impotriva-deputatilor-corupti-si-detestabili-129220.html  


Ce este votul uninominal?
Despre introducerea votului uninominal se vorbea aprins și-n anul 2013. Unica deosebire între atunci și acum este că de astă dată proiectul ar putea fi susținut în parlament de majoritatea pro –europeană.

Proiectul promovat cu intensitate de păpușar presupune 2 metode, prima ține de  alegerea deputaților pe liste de partid în proporție de 50%, cealaltă jumătatea să fie reprezentată de indivizii aleși prin vot uninominal.

Spre exemplu, dacă un candidat, fie independent, fie înaintat de un partid politic,  a acumulat 25% din voturile alegătorilor, restul împreună 50%, atunci în parlament va trece candidatul care a obținut scorul maximal, în cazul nostru 25%. Ceea ce denotă că îndividul va reprezenta interesele a cîtorva oameni care l-au votat, nicidecum pe ale întregii comunități. În cazul dat, cum ar putea localitatea x să ceară retragerea imunității candidatului y?

Ce ascunde votul uninominal?
1.     Votul uninominal presupune în primul rînd nevalidarea a peste 70% din intenția de vot a cetățenilor.

2.     Partidele mici sunt lipsite din start de dreptul de-a accede în parlament.

3.     Fie ca merg pe liste ca candidați independenți, fie înaintați de partidele politice, în parlament vor intra doar oamenii cu bani și supuși totalmente păpușarului.

4.     O dată cu votarea votului uninominal femeile automat sunt lipsite de dreptul de-a fi prezente în organele de conducere ale țării. Atunci, cum rămîne cu reprezentativitatea femeilor în politică, obiectiv dobîndit cu mare greu?

5.     Cum votează cetățenii din stînga Nistrului? Și de astă dată vor fi duși forțat la secțiile de vot unde  li se va indica concret candidatul ce trebuie ales.

6.     Candidatul diasporei este o altă șmecherie lansată de păpușar pentru  a o controla în totalitatea.

7.     Votul uninominal presupune bugete duble comparativ cu sistemul de vot existent acum.

Votul uninominal în România, similitudini
În România votul uninominal a fost întrodus în anul 2012 sub conducerea lui Traian Băsescu. În rezultat parlamentul român s-a ales cu o gloată de incompetenți care au subminat constant rolul legislativului. Fiind considerat în nenumărate rînduri cel mai slab parlament de după revoluția din 89. Eșecul votului uninominal, Băsescu și l-a asumat 2 ani mai tîrziu, cînd public a recunoscut că a fost o eroare: „Votul uninominal a fost o mare greşeală. Nu numai numărul, dar şi calitatea proastă a multor parlamentari este legată de acest tip de uninominal, în care şefii de partide nu au mai pus accent pe calitatea celor pe care îi pun pe listă, ci dacă au posibilitatea să-şi susţină campania în colegiu. România nu e pregătită pentru vot uninominal, a fost unul dintre marile crezuri eronate pe care eu le-am avut. Poporul a votat tot pentru găleată şi kilogramul de zahăr sau litrul de ulei”.

Despre acest lucru susținea recent editorialistul român, Cristian Tudor Popescu pentru Ziarul Național încercînd să ne deschidă nouă ochii. http://www.ziarulnational.md/interviu-cristian-tudor-popescu-votul-uninominal-din-romania-a-adus-in-parlament-personaje-dubioase-de-aceea-s-a-renuntat/

De ce lobează Boțan votul uninominal?
Ineficiența sistemului este arhicunoscută de dl Boțan, chiar și așa dînsul lobează intensiv proiectul lui Plahotniuc. Asta denotă o  dată-n plus că îndividul, mascat sub masca ONG-urilor pro-europene este omul păpușarului. Oricit de mult n-ar nega acest fapt, promovarea votul uninominal este dovada faptul consumat.

Și NU dle Boțan, mesajul păpușarului n-a fost orientat împotriva traseiștilor și deputaților curopți precum susțineți dtră, ci împotriva propriului popor.

Andrei Năstase înțelege mult prea bine lucrul asta. Iar dtra ca membru al platformei DA, subminați din start posibilitatea liderului Năstase de-a accede anul viitor în parlament. 

Mai pe scurt: Votul uninominal va transforma Republica Moldova în colonia păpușarului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu