marți, 24 decembrie 2013

PD aruncă PL-ul la groapa istoriei

Dintotdeauna am considerat sondajele ca fiind cea mai simplă formă de manipulare a opiniei publice prin prezentarea unor date culese de la un număr limitat de persoane, care la rîndul lor fie sunt politizate fie indecise. Totuşi trebuie să recunosc că sondajul prezentat recent de Politicon a fost o mică exceptie.

Astfel, potrivit sondajului Politicon  înregistrăm următoarea situaţie: Partidul Liberal Democrat ocupă primul loc în Top 10 cele mai influente partide politice ale anului 2013, acumul
înd 244 de puncte.
Pe locul doi se clasează Partidul Comuniştilor, cu 211 puncte, iar pe locul trei, cu 199 de puncte, este Partidul Democrat.
Partidul Liberal se plasează pe locul patru, iar locul cinci este ocupat de Partidul Liberal Reformator, recent constituit.
Clasamentul este continuat de Mişcarea Populară Antimafie, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Naţional Liberal. Locul nouă este ocupat de Partidul Popular din Republica Moldova, iar pe locul 10 s-a clasat Partidul Social Democrat.

Potrivit lui Anatol Ţăranu doar partidele care au ocupat primele trei poziţii au şanse să ajungă în Parlament în urma alegerilor parlamentare din 2014, iar PLR, formaţiune nou creată, trebuie să depună mai multe eforturi să iasă din zona incertitudinii pentru a putea trece pragul electoral. Mai mult decît atît PL nu are nici cea mai vagă şansă să ajungă în legislativ. Asta deşi curent, Mihai Ghimpu era ferm convins că în urma viitorului scrutin electoral partidul său nu va mai fi în opoziţie, ci în coaliţie.

De această dată marea bătălie pentru fotoliile din legislativ şi executiv se va da între PLDM şi PCRM, care vor acumula majoritatea voturilor. Pe cînd PDM la sigur va lua locul actualul PL, care treptat va fi eliminat din actul guvernării.
Trebuie să recunoaștem, că electoratul unionist este unul de 10-15%. Dacă PL va pierde acest electorat, PD l-ar putea acapara cu timpul.
Aici am mai multe agrumente. Plahotniuc este cum spune Vitalia Pavlicenco, un bun român. Adrian Candu, vice-spicherul legislativului, este chiar unionist. La fel e și Valentina Stratan, ministrul Pavel Filip, vice-ministrul Victor  Zubcu.
Dumitru Diacov a recunoscut că limba este română.  Aurel Băeșu, membru CC, care a legiferat limba romînă, este reprezentant PD.  Dacă e să credem zvonurilor că Curtea și personal Alexandru Tănase este controlat de Plahotniuc, atunci el își poate asuma laurii că a dat o lovitură de grație independenței Republicii Moldova, apropiind MAREA UNIRE.
Tot PD a susținut  interzicerea simbolicii comuniste, închiderea NIT, optimizarea școlilor rusești, introducerea istoriei românilor în școli și a BAC la această disciplină, legea antidiscriminare. Prime controlat de PD a difuzat filmul Golgota Basarabiei, care este rusofob prin definiție.
Să nu uităm, că grație faptului că Plahotniuc și Lupu l-au dus de nas foarte elegant pe Serghei Narîșchin, a fost posibilă crearea AIE 2.
Totodată, toți știu, că la Procuratura Generală încă din 2011 se află dosarul firmei Parstar, controlată de Mihai Ghimpu. Firma a prejudiciat statul cu vreo 500.000 lei. Dosarul este înghețat. Dar dacă PD va dori, dosarul ar putea fi resuscitat. Și atunci, s-a zis cu дядя Миша. Atunci și lui Dorin Chirtoacă îi vom zice good bye…
Așadar, PD poate pretinde la acest bazin electoral de 10-15% , care este unul stabil.  
Aceiaşi situaţie o atestăm şi la compartimentul top 50 politicieni ai anului 2013. Prim-ministrul Iurie Leancă ocupă primul loc urmat de preşedintele PLDM, ex-premierul Vlad Filat, şi de liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Locul patru în top este ocupat de şeful statului, Nicolae Timofti. Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, este pe locul cinci, fiind urmat de prim-vicepreşedintele PDM,Vlad Plahotniuc.

Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, se situează pe locul şapte, iar liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, pe locul opt. Acesta este urmat de vicepremierul Natalia Gherman, iar preşedintele Parlamentului, Igor Corman, încheie Top 10 din 50 cei mai influenţi politicieni ai anului.

Cele mai semnificative evoluţii în 2013 le-au avut vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici (locul 17), care a urcat 25 de poziţii comparativ cu anul trecut. Cu 24 de poziţii s-a ridicat Natalia Gherman, iar Igor Corman – cu 19.

Anul 2013 a fost incontestabil anul politic al lui Iurie Leancă, care potrivit analistului Anatol Ţăranu, a atins vîrful carierei sale politice de pînă acum şi a avut o prestaţie exemplară pe scena politică a Republicii Moldova.

Despre liderul PLDM, Vlad Filat, directorul „Politicon” a specificat că toate încercările de a-l detrona din topuri se soldează cu eşec. „Iurie Leancă şi Vlad Filat sunt două locomotive veritabile, care vor propulsa garnitura PLDM la alegerile parlamentare din 2014”.

La rîndul său liderul PCRM, Vladimir Voronin, a fost caracterizat ca adopînd „un comportament lamentabil de politician îmbătrânit”. Aşa şi este, doar că trebuia de remarcat că în comparaţie cu ceilalţi, Vladimir Voronin, este unicul lider de partid care a reuşit întotdeauna  să  acumuleze cele mai multe voturi de la electorat, asta deşi sondajele înclinau întotdeauna spre decăderea partidului, ceea ce nu este adevărat.

Politicienii şi partidele incluşi în Top 50 politicieni ai anului 2013, au fost apreciaţi de către 32 de experţi ai Politicon în funcţie de influenţa lor la adoptarea deciziilor majore în ţară, de popularitatea publică, vizibilitatea lor în mass-media şi de perspectivele politice. Punctele acumulate au fost împărţite la numărul de includeri ale politicianului pe lista lunară a celor 100 de politicieni propusă experţilor, astfel stabilindu-se punctajul final.

Pe cît de adevărat va fi, rămîne devăzut, cert este faptul că actualmente nu trebuie  să ne lăsăm duşi de val, şi să credem părerea celor 32 de experţi politizaţi şi cumpăraţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu