luni, 9 decembrie 2013

Lovitură sub centură… pentru cei cu inima română

Membrii şi simpatizanţii PSD au protestat dis de dimineaţă în faţa Palatului Republicii, manifestându-şi nemulţumirea faţă de decizia Curţii Constituţionale de ieri, prin care Alexandru Tănase anunţa ferm şi tare „limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Decizia fiind definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
În susţinerea PSD a venit şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman care a exclamat că decizia dată poate fi susţinută doar de populaţia ţării prin intermediul unui referendum. La rândul său preşedintele democraţilor a declarat că hotărârea de ieri a Curţii Constituţionale nu înseamnă că articolul 13 din Constituţia ţării a fost anulat.
Nemulţumirele s-au manifestat în primul rând în rândurile populaţei, care susţin că problema dată trebuia abordată în anul declarării independenţii. Acum după 23 de ani nu mai este loc pentru limba română au declarat protestatarii.
Mai mult decât atât respectiva decizie ar putea contribui direct la înrăutăţirea situaţiei dintre conducerea de la Chişinău şi cea de la Tiraspol. Situaţia s-ar putea agrava şi cu minorităţile naţionale din UTA Găgăuzia, care susţin că deşi vorbesc limba rusă sunt moldoveni, iar limba ţării este limba moldovenească.
Totuţi dacă se desfășura referendumul privind denumirea limbii de pe urma situaţiei ar avea de pierdut doar Partidul Liber, care cu siguranţă la alegerile parlamentare ar avea puţine şanse să treacă pragul electoral.
Acum mai mult ca niciodată exponenţii partidelor de stânga se vor mobiliza întratât încât nu vor permite să câştige unioniştii, cu atât mai mult preşedintele României Traian Băsescu, care în nenumărate rânduri afirma că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc automat după aderarea ţării la UE şi NATO.
Or, afirmţia dată a fost respinsă de demnitarii moldoveni, care au punctat ideea, că Băsescu promovează idei dubioase. Altfel spus, pentru I dată partidele de dreapta l-au pus la punct pe populistul de la Cotroceni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu