vineri, 8 noiembrie 2013

PD este la limita disperării…

Recent, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor Victor Mocanu s-a postat din nou într-un show de prost gust. Personajul nefiind în stare să producă un sondaj ştiinţific sau cel puţin ancorat la realitate. De această dată a dat-o-n bară rău de tot.
Anterior, în vara anului 2009, individul ne asigura că PSD va trece pragul electoral de 6%, dar nu s-a întâmplat.Tot el se jura public, că AMN va depăşi în 2010 pragul de 6%, şi va deveni partid parlamentar, dar iarăşi a greşit.
De această dată, tipul a luat-o razna de tot.
În sondajul prezentat de el la 6 noiembrie, PLDM, are un reiting direct de doar 12% (cu indecişii -17%). Comparând datele sondajului cu cele ale alegerilor din 2010, când a acumulat 28,5%, rezultă că a scăzut de 2 ori, ceea ce este imposibil. PL tot a coborât de două ori, asta deşi la parlamentarele din 2010 a cumulat 10%, în prezent doar 5%.
PD, conform unor sondaje închise făcute la comanda lor, are 4%, pe când la individul respectiv acumulează 7%, iar prin calcularea indecişilor -10%. Deci, PD care la parlamentare a acumulat 12%, nu pierde mai nimic! Şi asta în pofida acuzaţiilor de atac raider, scandalul din Pădurea Domnească, monitorizarea lui Plahotniuc şi căutarea lui Guma de Interpol.
Vă daţi seama?
Din sondaj rezultă că  PLDM şi PL pierd cîte 50% din electorat, iar PD nici 15%. În schimb partenerul păpuşarului, care a luat cu împrumut câteva mln de lei de la Victoria Bank pentru a-şi ridica o căsuţă, Igor Dodon şi PSRM, acumulează tocmai 5%, fiind la limita pragului electoral!
Un argument că sondajul e produs la comanda lui Plahotniuc este şi faptul că Antimafia condusă de Sergiu Mocanu, nici nu figurează în liste, ceea ce este o măsluire crasă, o manipulare obraznică a datelor. În schimb, este pus invizibilul Partid Popular, condus de partenerul lui Plahotniuc, A. Oleinic. Acesta, ca printr-o minune înţeleasă doar V.M., se bucură de 8% încredere din partea populaţiei.
Interesantă mi-a părut şi remarca sociologului de cabinet. V.M. a recunoscut recent că 13%  din totalul respondenţilor chestionaţi ar vota pentru o altă formaţiune politică, care nu a fost  inclusă în liste. Cine este ea, domnule? Poate Antimafia, pe care aţi “uitat” s-o includeţi în liste, la ordinul păpuşarului, bineânţeles?
Sau poate pregătiţi terenul pentru Săşuca Tănase, proiect pregătit de Plahotniuc, ca pistă de refugiu, în caz de probleme cu PD?
Mai departe e vesel de tot. Voronin este prezentat ca fiind I, Filat al II- a, Chirtoacă al III-a, Lupu al IV-a.
Interesant însă este faptul, că Filat are doar 13% încredere, asta deşi în noiembrie 2012 avea peste 40%. Chiar aşa o scădere bruscă? Nici la capitolul reiting politicienii nu stau prea bine. Toţi având un reiting mai mic decît cel al partidelor, Filat are 13%, Chirtoacă -9%, Lupu -8%, etc. Atunci de unde partidele au reiting, ştiind-se faptul, că la noi se votează liderul? Şi cum atunci Dorin Chirtoacă are mai mult cu 4 %  decît însuşi PL?
Straniu, ca să nu zicem suspect, pare şi rezultatul obţinut în favoarea sistemului electoral mixt  pentru care, după cum se ştie, optează Plahotniuc. Potrivit altor  sondaje cetăţenii mai degrabă susţin alegerea directă a deputaţilor pe circumscripţii uninominale, ce este logic, deoarece doresc să-şi cunoască deputatul decât invers. De ex. BOP, din mai 2012, atestă următoarele cifre – 47% pentru uninominal şi doar 10% pentru sistemul mixt. Prin ce miracol la V.M. cifrele s-au inversat?!
Deci, la Victor Mocanu este terci în cap. Tipul nici nu a depus un efort minim pentru a face nişte corelări elementare, pentru a nu se compromite în asemenea hal. Sondajele cu mici excepţii sunt folosite la noi ca instrument de manipulare. Acest sondaj după cum vedem, nu este din categoria excepţiilor. Este o harabubură de date, o făcătură ordinară, care demonstrează un singur lucru.
PD este la limita disperării…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu