miercuri, 3 iunie 2020

Candu a fost mereu complicele lui Plahotniuc și Shor





Candu în loc sa stea dosit ca un soarece se umfla in pene exact ca un cucos. Siguranta sa vine si din faptul ca nasul Plahotniuc sta bine merci în libertate. Dar toate au si un sfîrșit. Sfirsitul pentru Candu va fi similar cu al lui Plahotniuc. 


Dar sa le luam pe rînd...

Furtul miliardului s-a produs in intervalul  anilor 2011-2014.

Între 30 mai 2013 si 11 iulie 2014, Candu a deținut funcția de vicepresedinte al parlamentului. Ulterior,  numit viceprim-ministru, ministru al economiei, în cabinetul prim-ministrului Leancă. Funcție deținută pînă la  23 ianuarie 2015. Altfel spus, a deținut toate funcțiile de care a avut nevoie Plahotniuc pentru a legaliza frauda bancară.


Astfel, în decurs de cîteva luni de la numirea sa în funcția de  ministru al economiei, guvernul Leancă emite, la 7 noiembrie 2014,  Prima garantie de stat, în valoare de 9,5 miliarde de lei, bancilor lui Shor.
De altfel, proiectul privind emiterea garantiilor de stat  este propus chiar de Candu. https://anticoruptie.md/media/investigatii%202/bem2/stenogramaLeanca-hotarare.pdf Altfel spus, Candu constient a directionat banii statului în conturile lui Shor.

A doua garanție de stat, în valoare de 5, 34 miliarde lei,  a fost emisă prin Hotărirea guvernului din 30 martie 2015 de către guvernul Gaburici.   Perioadă în care Candu deținea deja functia de  presedinte al parlamentului.

Firma sa, Prime Management SRL, figurează în raportul Kroll ca beneficiară în furtul miliardului. https://agora.md/stiri/59486/candu--dezamagit-de-raportul-kroll--ce-spune-despre-aparitia-companiei-prime-management-in-document-video

Evident, numele său nu figurează direct în Kroll, dar acțiunile sale, din funcțiile sus enunțate au contribuit la musamalizarea acțiunilor, acoperirea urmelor si a făptasilor. Fiind mereu complicele lui Plahotniuc și Shor, atît la furtului miliardului,  la instrainarea Air Moldova, la instrăinarea altor bunuri. Fapt pentru care ar merita ani grei de pușcărie. 

Ca să-și lase nașul si pe Shor cu buzunarul plin, în iulie 2016, Candu voteaza pentru plasarea furtului miliardului pe seama cetățenilor (Legea miliardului). Inițiativă impusă de europeni, o parte dintre ei si parteneri cu Plahotniuc. Nu întîmplător vilele sale din Elveția, România, etc, rămîn în afara controlului judiciar. Iar Plahotniuc si echipa sa de penali stau la libertate, în parlament amuzîndu-se pe seama tuturor.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu