luni, 8 aprilie 2019

Maia Sandu împinge țara spre anticipate, iar Plahotniuc se pregătește să ia majoritatea de unul singur


Prostia Maei Sandu de a nu se așeza la masa tratativelor cu PSRM, împinge țara spre alegeri anticipate, iar Plahotniuc se pregătește deja să ia majoritatea de unul singur.


ACUM, prea tîrziu pentru alianțe!
Imediat după închiderea secțiilor de votare Plahotniuc susținea că este mulțumit de numărul mandatelor acumulate de PD, catalogînd acțiunea  ca o premieră absolută și meritată, pentru formațiunea sa.  Dar, nu suficient de multe pentru a crea majoritatea parlamentară după bunul său plac.

9 martie CC validează alegerile din 24 februarie 2019.

Încă pe 1 martie, Vladimir Cebotari declara în cadrul unui brifing că PD a expediat scrisori către liderii Blocului ACUM pe care îi chema la o primă rundă de discuții.

14 martie, PD relansează invitația către Blocul ACUM. De astă dată, Candu declara că PD este gata să  predea funcția de prim-minitru. La care Maia s-a grăbit a replica că dînșii n-au nevoie de o astfel de funcție.  https://unimedia.info/index.php/ro/news/87069adf67db2899/blocul-acum-refuza-functia-de-prim-ministru-ramanem-fermi-in-pozitia-noastra.html

Pe 26 martie Maia Sandu deja s-a răzgîndit, ar face coaliție și cu PD după condiția ei: Maia Sandu prim-ministru, Andrei Năstase președinte al legislativului, iar majoritatea șefilor instituțiilor parlamentare, guvernamentale și de drept să fie demiși din funcție. https://sputnik.md/reference/20190326/25292085/Andrei-Nastase-presedintele-Parlamentului-iar-Maia-Sandu-premier.html
Fapt reiterat și în cadrul primei discuții inițiate de Dodon. La a  doua rundă liderii Blocului ACUM nu s-au prezentat.

În cadrul celei de a doua runde de negocieri inițiate de Dodon, PD ar fi revendicat funcția de prim-ministru pentru Plahotniuc, fapt inacceptat de conducerea PSRM.  https://point.md/ru/novosti/politika/volnitskii-dpm-nuzhna-dolzhnost-premer-ministra-konkretno--gospodinu-plakhotniuku

Ulterior, Dodon a menționat pentru tribuna.md că, cel mai probabil ne îndreptăm spre anticipate. Îndată Năstase a sărit ca ars, acuzîndu-l pe Dodon că-i face pe plac lui Plahotniuc. Asta după ce tot ei, au refuzat invitația PSRM de-a se așeza la masa tratativelor.

PD se pregătește de anticipate
PD nici n-a așteptat să epuizeze toate căile de negocieri întru crearea alianței, că a și trecut la acțiuni concrete.

20 martie, președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, demisionează din funcție. „Rezultatele obținute la alegerile din 24 februarie nu au atins nivelul așteptărilor pentru PDM” suținea acesta. Cîteva ore mai tîrziu, un alt președinte de raion pedist și-a dat demisia invocînd același lucru.

Și iată, așa am ajuns în luna aprilie să vedem că PD a curățat la modul practic partidul de toți președinții de raioane în care formațiunea sa a fost învinsă. Toți fiind înlocuiți cu oameni mult mai incisivi ce pregătesc deja terenul pentru alegeri anticipate, în urma cărora  PD va fi marele învingător.

5 aprilie, Plahotniuc trece la următorul pas, după consolidarea structurilor raionale și teritoriale.

Mai exact, crează blocul UNIREA. Blocul este format din organizațiile civice „Unirea-Onoare, Demnitate și Patrie”, condusă de Vlad Bilețchi, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, condusă de Anatol Ursu, Blocul Unității Naționale, condus de Ion Leașcenco, dar și Partidul Național Liberal, Partidul Liberal Reformator și Partidul „Democrația Acasă”, care își propun participarea în viitoarele alegeri. Toate laolaltă la alegerile din 24 februarie au însumat voturile necesare pentru a trece pragul electoral. https://unimedia.info/ro/news/435007f154aaba2a/sase-partide-si-asociatii-unioniste-au-creat-blocul-unirea.html

Altfel spus, Spolerul Unirea, prin intermediul căruia va slăbi și fragmenta voturile blocului ACUM.

Reamintesc, un prim pas a fost făcut deja de Maia, cînd a decis separarea blocului în 2 formațiuni politice.

Dintre liderii ACUM, doar Andrei Năstase pare să fie cel mai conștient de faptul că orice anticipate împîng ACUM spre prăpastie.  Nu în zadar insistă pe crearea coaliții cu PSRM, pe care Maia o respinge permanent.  

PS. din toate potlogăriile expuse de către Plahotniuc în brifing-urile sale, un lucru este adevărat: nu PD se va face vinovat de declanșarea alegerilor anticipate.

Numai că, unica deosebire între PD și restul, este că PD este unicul partid pentru care resursa financiară nu este o problemă. J



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu