joi, 1 martie 2018

Mișcări prin care Plahotniuc a risipit procesul de INTEGRARE în UE


În decurs de 9 ani Plahotniuc ne-a  mințit după bunul său plac. Ba suntem buni prieteni cu Rusia, ulterior apropierea de România, ca acum, să avem doar vector european, și ăsta neclar.


Oscilațiile lui Plahotniuc între Est și Vest
La începutul carierei sale politice, anul 2009, Plahotniuc era un bun amic al rușilor. Atît pe filiera politică cît și cea legată de business. Nu de puține ori presa a evidențiat că, Plahotniuc de la Bruxelles pleca direct la Moscova, și invers. Deși serviciul de presă al PD, susținea mereu că vizitele țineau de domeniul afacerilor, interimatul politicii, fiind asigurat de Lupu. 

Prietenia cu unii Plahotniuc a păstrat-o pînă în prezent. Direct intermediază concertele cu artiștii ruși în R.M. sub egida PD.

Primele semnale publice în adresa păpușarului, rușii le lansează imediat după semnarea Acordului de Asociere cu UE, 27 iunie 2014.  Chiar și așa Plahotniuc le-a garantat că acordul n-ar însemna nimic, la baza sa fiind Filat.

11 iulie 2014, Leancă pentru Euronews, menționa că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015, iar în 2019-2020 ar putea deveni membru al UE.

28 ianuarie 2015, Marian Ilici,  se opune vehement cererii de aderare la UE, catalogînd acțiunea drept pierderi zădarnice de energie. “Depunerea cererii de aderare a R.M. la UE nu este nimic altceva decît un gest de PR politic, pasul respectiv nu are rost să fie făcut”.  Mișcare prin care Plaha își reafirma sprijinul politic  față de Rusia. Deși PD era membru al Alianței Pro- Europene.

La alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, Marian Ilici,  revine la retorica Integrarea Europeană ca unic instrument în a culege voturi. “Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2019. A fost aleasă cea de a doua perioada a anului 2019 pentru că România va deţine preşedinţia UE”.   Cutremurul survinea în urma  exprimării sprijinul politic de către Rusia pentru Dodon.

Imediat Plahotniuc a transformat Integrarea Europeană într-un atu  personal.

2 august 2017 Rogozin este declarat persoană non grată în Moldova.

29 noiembrie 2017 are loc expulzarea primilor  jurnaliști ruși sub mandatul lui Dodon. Actualmente, numărul acestora este de ordinul zecilor.

30 noiembrie 2017 rușii reacționează. Plahotniuc dat în căutare internațională, pentru „omor cu deosebită cruzime” în adresa bancherului rus Gherman Gorbunțov.

Îndată  Plaha înăsprește sancțiunile impuse de europeni.

8 decembrie 2017 are loc inaugurarea Oficiului de Legătură al NATO în Republica Moldova. 

18 decembrie 2017 Andrei Neguța, ambasadorul R.M. la Moscova rechemat la Chișinău pentru o perioadă nedeterminată de timp. Potrivit PD, retragerea acestuia s-a produs pe fundalul depistării mai multor cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale, şi oamenilor politici din Republica Moldova. Lista cărora nu există pînă în prezent.

Exemplele pot continua la nesfîrșit.

Ca urmare a bătăliilor politice intermediate de Plaha ne-am trezit cu tarife majorate, zeci de cetățeni expulzați din Federația Rusă, embargouri peste embargouri. Iar cel mai grav este  că Moldova este pierdută în cărți de către  europeni.

Lucru confirmat de către Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere pe 19 ianuarie curent. Potrivit acestuia, Serbia şi Muntenegru sunt unicile țări care vor adera la UE până în 2025.    http://www.mediafax.ro/externe/johannes-hahn-serbia-si-muntenegru-ar-putea-adera-la-ue-pana-in-2025-este-momentul-sa-finalizam-ceea-ce-am-inceput-in-1989-16933775                      

Actualmente, pentru noi, UE este un vis frumos, precum Făt -Frumos și Ileana Cosînzeana, pe seama căruia politicienii vor culege voturi.

Concluzie:
Plahotniuc a risipit șansa Moldovei de aderare la UE în anul 2015.
O dată cu spulberarea șansei  a  sporit  rîndurile celor care iau calea pribegiei.
O altă extindere a UE numai Dumnezeu știe cînd se va produce, dacă se și va produce.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu