vineri, 9 februarie 2018

PL se aliniază partidelor fără de șanse?


Anul 2018 va fi o mare surpriză electorală pentru noi toți mai cu seamă pentru Ghimpu, care conștient or  nu prea, se va alinia partidelor unioniste extra parlamentare fără sorți de accedere la guvernare.

PL a înflorit ca formațiune politică o dată cu venirea lui Dorin, mai exact anul 2005. Deși partidul a fost fondat în anul 1993. Inițial cu denumirea Partidul Reformei, iar la 24 aprilie 2005, în cadrul celui de-al II-lea Congres, partidul a fost redenumit în PL.  În 1998 Ghimpu a fost ales președinte al partidului.

Din 1993, pînă la alegerile locale din 25 noiembrie 2005, PL s-a bucurat de încrederea a 0,67%  din alegători. Acesta fiind scorul maxim înregistrat de PL vreodată.

La alegerile locale din noiembrie 2005, Chirtoacă candidează la funcția de primar pe listele PL. Unde acumulează 25,1 % din sufragii, plasîndu-se pe locul II. Astfel,  PL dintr-o lovitură intră în topul preferințelor alegătorilor.

În 2007, Chirtoacă fără prea mare efort reușește să învingă candidatul Comuniștilor, Veaceslav Iordan, la o diferență de 22%,   și a obținut 11 din cele 51 de mandate în consiliul municipal Chișinău.

La alegerile parlamentare din aprilie 2009, datorită lui Dorin, PL accede pentru prima dată în legislativ, cu un scor de 13,13%, respectiv 15 mandate.

Anul următor, definit prin alegeri repetate, PL pierde cîteva poziții în preferințele alegătorilor, ca rezultat obține doar 12 fotolii în legislativ. În schimb, își consolidează puterea la nivel de CMC.

Trendul respectiv  s-a menținut pînă pe 25 mai 2017, cînd Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii CNA.

Din acel moment, PL a căzut treptat în preferințele alegătorilor revenind la situația anului 1993. Chiar și mai rău. Actualmente, PL se bucură de încrederea a 0,8% din alegători. La întrebarea cîtă încredere aveți în personalitățile politice, Ghimpu nu intră în clasament.

Cel mai grav, e faptul  că, nici în prezent, Ghimpu nu recunoaște public c-a ajuns în parlament datorită lui Dorin.

La sfîrșitul anului, PL se va alinia partidelor unionite fără șanse de accedere în parlament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu