miercuri, 30 noiembrie 2016

Va fi sau nu Dodon președinte pînă la anul nou?

Într-o țară capturată e greu să izbutești ceva. Mai cu seamă  cînd acțiunile îți sunt sabotate pînă a fi implementate.

Eșecul protestelor
La scurt după aflarea rezeultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale, ODIP și Tinerii Moldovei au protestat împotriva desfășurării scrutinului prezidențial. Deși, pe facebook numărul susținătorilor era imens, realitatea a demonstrat contrariul.

Chiar din debutul protestului, inițiatorii lui, susțineau sus și tare că acestea vor continua pînă ce vocea lor va fi auzită. Inițiativa fiind amplu lăudată și încurajată de mai „marii presei”, doar că în afară de facebook, nimeni n-a binevoit a li se alătura. De ce?

Unii susțin că organizațiile respective ar fi finanțate chiar de Plahotniuc. Atunci mă-ntreb de ce Maia și cu Ghimpu, și ei oamenii păpușarului, n-au binevoit a se alătura acestor tineri. Doar împărtășesc aceleași viziuni. Unde au dispărut oamenii Maiei în noaptea de 13 spre 14 noiembrie? De ce nu se mai aud? Nu-i mai deranjează acțiunile lui Dodon acum?

Voronin alegerile nu trebuiesc legitimizate
În timp ce ODIP și Tinerii Moldovei protestau în fața CEC, Voronin la rîndu-i era încadrat în primul rînd la a bate clopotul pe marginea scrutinului prezidențial. Cică alegerile n-ar trebui recunoscute. Reiese, că în timpul primului său mandat scrutinul s- desfășurat fără abateri de la normă, dar cînd este ales Dodon, scrutinul n –ar trebui legitimizat.   Un lucru este cert, Voronin nici pînă acum nu-și poate imagina cum un subaltern al său poate ajunge primul om în stat. Iar el, marele comunist este zeflemit de toți. Pînă și Timofti reiese că a valorat mai mult în timpul mandatului, din moment ce beneficiază de birou și asitentă personală.

Rolul lui Lupu
Duminică, în cadrul unei emisiuni tv, Lupu ne asigura pe toți că a făcut-o pe bărbatul.  Mai exact, s-a retras din cursă pentru ai dubla șansele doamnei pentru turul II. Oare dle Lup? Să te fi cucerit ochii frumoși ai Maiei Sandu, or ți-e greu să recunoști ca-i fost un simplu prezervativ? Cum se face că deciziile în partid se iau fără acordul dumitale? Reiese că Diacov, în postura sa de președinte de onoare, este la curent cu tot, iar tu afli ultimul. http://unimedia.info/stiri/video-diacov-si-lupu-se-contrazic-in-declaratiile-privind-retragerea-candidatului-pdm-din-cursa-electorala-124000.html Nu - mi amintesc să fi auzit așa ceva.  Ca și Voronin vă supradozați valoarea pe care cetățenii o contestă ani la rînd deja. Ridicol.

Șalaru, personajul non-sens
Pe Șalaru așa și nu l-am văzut toată campania electorală, în schimb s-a remarcat rapid după finalizarea scrutinului prezidențial. Îndată ce-a aflat că Dodon va fi noul președinte, mintea sa a și luat foc. Acesta a ordonat tuturor subdiviziunilor Ministerului Apărării să înlocuiască fotografiile oficialilor, cu ale domnitorilor si scriitorilor români. Într-un cuvînt Șalaru nicidecum nu vrea să recunoască existența acestui stat, în schimb de funcția de ministru se  ține cu ambele mîini. Mă întreb acum, cine-i mai periculos pentru Republica Moldova, un socialist statalist sau un antimoldovean?

Decizia Curții
Pe 6 decembrie Curtea Constituțională ar trebui să valideze alegerile prezidențiale. Pînă la moment nu există un temei real ca scrutinul să fie anulat, chiar și așa nimeni nu cunoaște ce-i în mintea unui individ ca Plahotniuc, care poate inversa situația în orice moment. Totuși, luînd în calcul numărul mare al contestațiilor privind desfășurarea scrutinului prezidențial, Dodon ar putea să-și între-n drepturi anul viitor sau chiar deloc, în dependență de acțiunile sale ulterioare, după cum a dat de înțeles chiar  finul Candu.

Ce ține de procurorul general Plahotniuc nu- și face mari griji. Se pare că acesta va fi numit de actualul președinte.  Alexandru Arseni, expert în drept constituțional, Igor Dodon s-a grăbit atunci când a cerut concurs repetat pentru numirea procurorului general, deoarece acesta ar putea fi desemnat de către actualul președinte, Nicolae Timofti”.

Însă, pînă la numirea procurorului Dodon este lipsit de  Serviciul de Pază și Protecție de Stat, precum și de dreptul de-a numi directorul SIS. (de primul s-a dezis singur, nu știu pentru cît timp acum).

PS:  Timofti a avut mai multe pîrghii administrative decît le va avea președintele desemnat de noi. Așa că, cu sau fară voia noastră Timofti ne va ferici și de această dată la cumpăna dintre ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu