miercuri, 9 noiembrie 2016

despre amnezia lui Boțan

"Nu e nimic mai interesant decît să te întorci într-un loc care a rămas neschimbat ca să îţi dai seama cît de mult te-ai schimbat tu."
Nelson Mandela

...............
Pe parcursul anilor Boţan a reuşit să-şi facă un nume şi în rândul partidelor politice din Moldova. Cred că graţie unui hameleonism politic înăscut şi greu de egalat. Indiferent de culoarea puterii, că-s comunişti, că-s liberali, Boţan de fiecare dată reuşea să fie alături de ea, căştigîndu-şi cu sudoare faima unui analist de curte. Din această postură, Boţan lupta înverşunat cu toţi criticii puterii comuniste, ca mai tîrziu, sa-l vedem în rîndurile celor care critică cu aceeaşi vehemenţă criticii alianţei de guvernare. Dar în special, pe ce-i ce se încumetă să-l critice pe Păpuşar.

Totul a început în anul 2009 cînd acesta a acceptat ad hoc provocarea Publika Tv de a fi unul din moderatorii emisiunii Fabrika alături de Nataşa Morari, despre care s-a speculat în nenumărate rînduri că ar fi fost implicată în organizarea evenimentelor din aprilie 2009. Zic asta deoarece, chiar printre primele emisiuni Fabrika, Nataşa Morari şi Igor Boţan s-au erijat în postura de slugoi dedicîndu-i 90 de minute de emisie unui bandit chiar pe teritoriul său, Hotelul Codru. A fost unica şi cred că ultima dată, cînd realizatorii unei emisuni s-au umilit atît de mult, venind chiar în bîrlogul oligarhului.

Binenţeles, că întrebările expuse de Boţan şi Morari au fost formulate de stafful lui Plahotnic. Ca şi răspunsurile de altfel.

Mai tirziu, Boţan este paraşutat chiar la TV7, unde va juca rolul ingrat de a-l apăra pe oligarh şi acoliţii săi, adică Ghimpu, Alexandru Tănase, Mihai Poalelungi de orice atacuri virulente. Boţan, alături de alte slugi ale lui Plahotniuc, a fost unul din puţinii analişti care au aclamat decizia curţii constituţionale de a nu-i permite lui Filat să deţină funcţia de premier în baza unor suspiciuni de corupţie. Şi asta în pofida criticelor virulente din partea ambasadei SUA, UE, etc.

În perioada cînd Ghimpu, la comanda păpuşarului, îl acuza pe Filat de "operaţiunea BEM", Boţan îi cînta la osanale liderului PL afirmînd că acesta este "principial şi onest". Deci toate acuzaţiile lui Ghimpu la adresa lui Filat sunt credibile şi corecte.

Boţan a promovat ideea că Plahotniuc este demonizat pe nedrept, spălîndu-l astfel pe păpuşar. Tot el a promovat tactica omogenizării elaborată în laboratoarele hotelului Codru, echivalîndu-l pe Filat, care a asigurat Moldovei titlul de istorie de succes, semnînd planul de liberalizare a vizelor şi pe Păpuşar, care a fost monitorizat de Interpol. La scindarea PCRM acesta, alături de alte slugi ale oligarhului, îl apăra pe Voronin acuzindu-l pe Tkaciuk de toate relele. Pe acel Tkaciuk, căruia anterior îi cînta osanale.

Conexiunile lui Boţan cu oligarhul sunt multiple. E ştiut faptul, că Boţan este un bun amic cu Marian Lupu, Alexandru Tănase şi alte slugi fidele păpuşarului.

Boţan în calitate de director al Asociației pentru Democrație Participativă ( ADEPT), l-a promovat subtil pe Gurin, şi el membru ADEPT, pentru postura de procuror general. Putea oare păpuşarul să numească un individ necunoscut, neafiliat, şi principalul, fară vreo recomandare grea la o asemenea funcţie strategică, de care depinde securitatea sa personală şi întreaga influenţă politică? Puţin probabil. Pe Gurin îl putea recdomanda cineva în care oligarhul are încredere totală. Acel cineva care a ajutat la plecarea lui Lupu din PCRM.

Tot Boţan a fost unul din puţinii analişti care a fost numit membru al Consiliul de Reformare a Justiţiei, în care vicepreşedinte, adică şeful real era însuşi oligarhul. Stiţi de ce a fost numit în acest consiliu? Pentru a crea impresia că se produc reforme, pentru a proteja cu spumă la gură sistemul criminal al justiţiei aservite oligarhului.

Pentru profesionalismul său de a manipula opinia publică Boţan a fost răsplătit de păpuşar cu trofeul „politologul anului”, în cadrul unui concurs, în care membrii juriului au fost tot oamenii oligarhului. Anterior, „politologul anului” a devenit ,membrul PD, Oazu Nantoi.

Astăzi, cu aceiași isterie  Natașa și Boțan apără interesele meschine ale prefăcutei Maia Sandu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu