marți, 6 septembrie 2016

Va reuși Usatîi să-l distrugă pe Năstase?

Renato Usatîi este ca întotdeauna un dobitoc care manipulează opinia publică reieșind din propriile interese, ghidate și coordonate nemijlocit cu Plahotniuc.  Nu întîmplător azi este prieten cu Andrei Năstase, mîine cu Igor Dodon, iar poimîne declară război lui Plahotniuc.

Unde-s mulți puterea crește
Năstase și-a început prietenia cu Usatîi pe fundalul unor proteste, orientate nemijlocit împotriva celor care aveau la bază conexiuni cu Plahotniuc, deci boicotul lui Năstase și a cetățenilor ce îl susțineau se referea inclusiv la haiducul de Bălți, lucru cu care Usatîi nicidecum nu s-a ofensat, din contra a continuat s-o facă pe victima în fața tuturor.

Iarna lui 2015, conștient de faptul că cu o mînă de oameni nu poate continua protestul, Andrei Năstase a făcut cel mai inteligent pas, prin alăturarea de mulțimea existentă în fața parlamentului. Impactul grupurilor de protestari a fost sesizat de toți, la numai 50 metri distanță, susținătorii lui Usatîi, prost crescuți și înduplecați de mici, au huiduit mulțimea ce se apropia de ei, în frunte cu Năstase. Gestul a fost luat în zeflemea chiar de Usatîi, care aflat atunci  la microfon n-a ezitat să rîdă pe seama noilor veniți. Posibil, credea că minunea consolidării cetățenilor îi aparține. Lucru total greșit. Evenimentul a culminat seara tîrziu cînd triul protestatar, Dodon, Năstase și Usatîi au semnat revendicările susținute de Platforma DA, printre care alegerea președintelui de către popor.

Bucuria n-a ținut prea mult
Imediat ce Curtea Constituțională s-a expus pe seama revendicărilor pretastatare, Usatîi dă lovitura de grație care submina întreaga muncă a platformei DA. Mai exact, Renato cerea boicotarea deciziei expuse de CC, ceea ce presupunea și anularea propriei semnături pusă pe revendicările protestatarilor. Pe urma acestei situații Renato, nu doar s- a victimizat, dar a și scuipat peste protestari.

Evident, protestele au continuat, dar  rezultatul a rămas cel stabilit inițial, alegeri prezidențiale nu și parlamentare.

Năstase mediatorul

La începutul acestei veri, Andrei Năstase îndemna forțele din opoziție să se așeze la masa tratativelor pentru a identifica un singur candidat pentru prezidențiale. Lucru acceptat imediat de Renato Usatîi care susținea la un moment dat „ că poartă discuții cu Igor Dodon și Andrei Năstase în vederea înaintării unui candidat unic din partea opoziției”. Formulă care a picat. Resetarea formatului de negocieri nidecum n-a adus careva clarități, din contra a stîrnit multe contraverse.


Astfel, după ce Usatîi a împărtășit ideea că PN va avea propriul candidat, Leancă a preluat tactica și el, pînă la final și Maia va proceda la fel.   Deși, în media pînă acum se vihiculează ideea că DA și PAS vor avea un singur candidat, este doar pentru al constrînge pe Năstase să cedeze.

Prietenul la nevoie se cunoaște?
Deși, Usatîi i-a dat cîteva șuturi în fund, Năstase așa și nu și-a învățat propria lecție. Din contra, a alunecat pe marginea prăpastiei. Pentru puțin timp, însă destul de intens și vizibil, Năstase a făcut ceea ce și-a dorit chiar Plahotniuc, distrugerea oponentului PDM pe eșchierul de stînga înainte de campania electorală ”Igor Dodon este omul lui Plahotniuc”.  Emblemă cu care primul a rămas pînă acum. Deci, nu Renato este prietnul lui Plahotniuc ci însuși Dodon. Nu exclud că au avut careva discuții, ba chiar înțelegeri, dar nu cred nici în varianta că-s cei mai buni prieteni precum e tandemul Plahotniuc – Usatîi. Ultimul nu se sfiește chiar deloc în ași etala întilnirile cu păpușarul, iar cetățenii o iau  deja  ca pe ceva firesc.

Apropo, platforma DA, partidul desprins din DA, precum și liderul acestuia zilnic sunt blamați la canalele lui Plahotniuc, iar Usatîi n-a sărit odată în susținerea prietenului Năstase. În schimb, știrbește continuu imaginea liderului DA cu lozinca „Plahotniuc se teme doar de mine și Năstase”. Un fel de votați candidatul meu că nu va fi cu nimic mai rău decît Andrei Năstase.  Nu întîmplător mulți zic că supriza campaniei va fi Ciubașenco și Dodon, nicidecum Năstase-Dodon.

PS. Cu Usatîi e ca și cum te-ai lega direct cu Plahotniuc. Te drege pînă la extreme, după te aruncă la gunoi.

Va reuși Năstase să-i doboare?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu