marți, 19 ianuarie 2016

Să le dăm un șut...

A devenit tradiție ca evenimentele politice de importanță națională să se desfășoare la trecerea dintre ani, cînd opoziția merge în vacanță, iar majoritatea dictează regula după bunul lor plac. Nu în zadar al doilea an consecutiv, în ianuarie, euro depășește 23 de lei, iar dolarul 22 la casele comerciale. După ne întrebăm cum s-a întîmplat? Deja mi se crează senzația că totul este moderat din timp cu acordul tuturor. Astfel, încît toți să aibă de cîștigat pe segmentele ce le reprezintă, după tot noi ne mobilizăm la semnalul lor contra la 100 de lei, furată din buzunarul nostru, și zîșim ia șii di ghini, m-am cătăit dijeaba, Chișinăul l-am văzut, nică n-am făcut da bani am prinit. Mai dă doamne zîlnic așa lucru.

Căderea lui Sturza
Sfîrșitul lunii decembrie 2015, Sturza încrezut în sine susținea că va beneficia de sprijinul deputaților PD. Pînă și eu eram încrezută la un moment dat, gîndindu-mă că omul ăsta ar putea deține detalii picante despre păpușar și va reuși astfel să-i mai atempere avîntul, dar n-a fost să fie. Între timp a și început isteria pe rețelele sociale.  Pe timpul lui Sturza toți purtam caloși, lumină nu era, corect doar că semi adevăr. Sturza a fost investit în timpul unei crize profunde, ca și acum, preluate de la agrarieni. Timp de 9 luni cît s-a aflat în funcție a pus pe rol o serie de reforme, continuitatea cărora a fost semnalată abia în timpul guvernării comuniste. Nu în zadar toți zic guvernul Tarlev a fost mai bun decît precedentele. În realitate niciun guvern pînă și după Sturza n-a fost capabil de nimic.

Indignarea mea e alta. De ce Sturza a venit în fața noastră cu o echipă compromisă de la început. Oamenii tuturor formațiunilor politice, plus cîțiva din platforma DA care sunt văzuți bine în ochii cetățenilor? Or, oamenii cereau fețe noi, absolut noi, școlite în europa, nu bătrîni cu pantalonii spînzurați la mijloc.

După rușinea trasă în parlament Sturza a punctat cîte ceva:Plutoane de femei pe care le aducea politicienilor și elitelor la București. Pe urmă el nu se mai plictisea cu de-astea. El avea un club de noapte la Chișinău care era vizitat de tot felul de politicieni de la București. http://www.comisarul.ro/politic/cutremur/plahotniuc-aducea-curve-politicienilor-la_674107.html.  Ajută cu ceva acum? Eu zic nu, deoarece suntem la curent cu toți că primii bani Plahotniuc i-a cîștigat din prostituție.

Ba chiar, o sa-mi permit al compara pe Sturza cu Socor, știu totul după ce noi primii am aflat. Acum un lucru este clar Sturza se teme de păpușă, ca și toți ceilalți 101 de altfel. E și normal, anterior,  însuși el (Sturza) a fost conectat la păpușar, după, tot el s-a distanțat de Plahotniuc. De ce?

Haita păpușarului
În ziua prealabilă mitingului PD aflu cu stupoare că suita păpușarului constituită din primari, consilieri, la rîndul lor profesori prin licee,  racolează oameni pentru ai transporta la Chișinău. Prima întrebare ce mi-a venit în gînd a fost: ce face opoziția?  Care-i rolul ei în astfel de cazuri? Ca a doua zi să văd răspunsul, dar despre asta un pic mai jos.

Moderatorul show-ului plahotniucizat a fost un fost cunoscut de-al meu. Cîțiva ani în urmă, încă tinerel și frumușel se lăuda că Plahotniuc îl face primar de Orhei. Ba chiar individul fregventa cu regularitate toate trainingurile organizate de PD, vorbea pînă și neîntrebat. Era și membru al aripei tinere pediste. Respectiv, de pe atunci se vedea vedetă mare. Ei, ce credeți? Primar Pavel n-a ajuns, în schimb un post dosit la poșta Moldovei Plahotniuc i-a dat. Nu în zadar cu mare fast baiatul, încă la prima tinerețe, dar arată de parcă ar fi la a doua, anunța apariția păpușei în fața telespectatorilor. I-a crescut notorietatea mult.

N-o să mă refer la discursul păpușarului, l-ați auzit cu toții. În schimb voi reveni la vorba racolaților din sat. „Ei, am fost noi la Chișinău, dacă dijeaba, oricum Plahotniuc n-o  fost ales”. Scîrbă e și-n rîndul consilierilor PD, au pus 1000 în buzunar, dar cu funcțiile cum rămîne, pe cine mai ling, la care poartă vor umbla în a cerși voturi, cu ce-și hrănesc familia, cine le-ar mai da ajutor social, lunar cîte 2000 de lei, pentru statul acasă fiind apți de muncă, în caz că se ajunge la anticipate?  În timp ce invalizii din copilărie au pensia 400 de lei și ajutor iarna 250 de lei.

Cel mai grav în toată treaba este că părinții conștienți de gravitatea problemei date permit acestor inși, intitulați profesori, să predea prin școli.

Rață mută și nu prea
Rață mută și nu prea. Timp de 2 zile a ținut pe jar o țară-n treagă. Eu personal nici n-am putut dormi așteptînd deciziile acestuia, ba chiar l-am și venerat ca mulți din voi, totuși se poate, totuși are glas. Alții pe la Condrița cîntau: cîntă cucul bată-l vină de răsună Bucovina. Iaca așa susținere vîrtoasă. Nu în zadar la bustul lui Eminescu, Timofti se vedea chiar dînsul Eminescu, cînd toți strigau bravo Timofti, bravo, ca seara să ne f...pe toți în gît.

Apropo, în timp ce rața mută ne ținea pe jar, bugetul de stat a fost curățat de alte cîteva milioane. În consecință euro a ajuns la 23, iar dolarul la 22 de lei.

Poporul unicul luptător cu Plahotniuc
Așa se face că în timpul crizelor politice se vede rolul partidelor si eficiența liderilor. Respectiv, nimic n-ar trebui să ne surprindă nici din dreapta nici din stînga, că doar avem 101 șantajați.

Prima zi de protest. Poporul luptă contra lui Plahotniuc în PMAN. Concomitent, poporul luptă contra poporului în fața Teatrului de Operă și Balet. Dar toți uniți sub un singur nume: TIMOFTI. Două bătalii în care ambele părți devin victime ale sistemului. A doua zi de protest. În ajutor poporului sar liderii politici extra parlamentari: Maia Sandu și Renoto Usatîi. Alături de Andrei Năstase fac front comun contra păpușarului. Spiritele s-au încins, dar nu pentru mult timp. A treia zi, Maia Sandu iese din joc, iar Renato este racolat de socialiști, de astă dată împreună cerînd demiterea lui Timofti,  din areal dispare numele păpușarului.  Unicul inamic devenind Timofti. Acel individ care are doar rol protocolar, doar suntem țară parlamentară.

Altfel spus: poporul este unicul luptător atît cu Plahotniuc cît și cu sitemul instaurat de la 90 încoace.


La alegeri să le dăm un șut...