miercuri, 24 februarie 2021

„înțelepciunea” PAS: „Curții Constituționale nu i-a ajuns înțelepciune să fie de partea populației”

 


Ieri, 23 februarie, CC a dat-o pe Maia cu nasul de pămînt. Chiar și așa n-a fost suficient, Maia luîndo razna din nou.

Ce prevede Decizia Curții Constituționale (CC)?

Din decizia CC de ieri (23 februarie) reies trei aspecte:

1.      Maia a încălcat flagrant Constituția înaintînd-o repetat pe Gavriliță la funcția de premier.

2.      Maia este obligată să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare întru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru;

3.      Maia este obligată să înainteze parlamentului doar candidatul desemnat de către o majoritate parlamentară.

Decizia Curții este definitivă și nu poate fi atacată în instanță!

În cazul dat, vorbim de Mariana Durleșteanu!, candidatul propus de majoritatea situațională PSRM-Pentru Moldova. Candidatură reconfirmată ieri de PSRM și alte fracțiuni imediat după decizia CC. Durleșteanu este agreată și de Pro-Moldova, nici PD nu are nimic contra dumneaei, iar dacă li s-ar da un loc în executiv sunt gata s-o voteze cu ambele mîini.

Explicația e simplă, nici Candu/ nici Filip nu-și doresc anticipate! Poziție expusă de nenumărate ori de ambii.

Totuși Maia poate respinge candidatura Marianei Durleșteanu, dar nu poate înlocui fracțiunile parlamentare, susține Alexandru Tănase.

Năstase candidatul de compromis?

Să admitem că Năstase reușește să-l convingă pe Candu și Filip să-l susțină la funcția de premier. De unde restul voturilor?

PAS refuză să-l susțină, Maia la fel. Pe voturile socialiștilor nu mizează ipotetic vorbind, dar n-ar fi contra! Iar dacă nu-l susține Maia, nici compromisul la care se referea CC și Tănase nu poate exista la nivel de fracțiuni! Și iar revenim de unde am pornit, la Durleșteanu!

 „înțelepciunea” PAS !

În PAS sunt foarte mulți „deștepți” de rînd cu președinta Sandu. Idee împărtășită și de omul bun Igor Boțan: PAS n-are experiență politică, are o comunicare oribilă cu partenerii, exact ca Maia Sandu, chiar dacă sunt pe val acum.

 

Să începem cu exemplul Maiei.

1.      Maia știa că decizia dînsei de a o înainta repetat pe Gavriliță este absolut neconstituțională, dar a făcut-o. Vă întrebați de ce? Simplu, dînsa la moment este într-un amplu proces de capturare a instituțiilor de stat. Înaintînd-o repetat pe Gavriliță, dînsa spera că Curtea va fi de partea ei. Dacă mai aveți dubii în privința asta, reveniți la atacul furibund de ieri al Maiei, prin care contrazice direct decizia CC și Constituția!  

 

2.      Un mesaj similar l-a exprimat și PAS prin gura lui Popșoi. Fiți atenți: „Curții Constituționale nu i-a ajuns înțelepciune să fie de partea populației. Problema se putea de hotărât. https://www.timpul.md/articol/popoi-ataca-cc-a-agravat-criza-politica--nu-i-a-ajuns-inelepciune--problema-se-putea-de-hotarat-163011.html Foarte hazliu, altfel zis, dînșii contestă nu doar decizia CC, ci și componența acesteia aleasă democratic în legilativ de către ei în iulie 2019.

 

3.      Chiar dacă președintele este ales de popor, el nu este mai presus ca Constituția, ci Constituția este mai presus ca președintele. Ceea ce Maia și sfetnicii ei ambasadori  n-au înțeles încă.

 

În cazul dat, o sfătuim pe Maia întîi să-și demită consultanții achitați din banii contribuabililor, după să învețe a juca ȘAH profesionist.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu