miercuri, 16 septembrie 2020

Ce era Maia acum, dacă Dodon nu o numea prim-ministru?

 

Igor Dodon și-a început mandatul de președinte pe un val de frustrări și nemulțumiri în rîndul segmentului de dreapta, lansate de liderii partidelor “pro-europene”, preluate și ridicate la nivel de lozinci populare, gen: omul Kremlinului, păpușa lui Plahotniuc, lipsit de inițiative, nu este văzut cu ochi buni în Europa- decît la Moscova. Iată că timpul a trecut și în mai puțin de un an de mandat am văzut cu toții viceversa.

Iar cînd a devenit incomod pentru Plahotniuc, acesta a început să-i saboteze activitatea de președinte. Acum este și mai incomod pentru același segment de electorat, care rîdeau pe seama sa la început.

Dodon este unicul președinte ce și-a început mandatul o lună mai tîrziu, decît prevede Constituția. Ceremonia de inaugurare fiind amînată de către regimul Plahotniuc. Toți rîdeau. Si absolut nici un lider al partidelor de dreapta nu s-a ridicat atunci să zică că se încalcă flagrant Constituția. Imaginați-vă ce-ar fi fost dacă se întîmpla așa ceva cu Maia Sandu sau cu Andrei Năstase. La sigur se repeta 7 aprilie..

Dodon s-a opus inițiativelor obscure lansate de păpușar. În rezultat a fost suspendat în nenumărate rînduri. Toți rideau. Ce s-ar fi întîmplat dacă într-o astfel de situație se afla Maia Sandu. Vă spun eu, se ridicau toți oficialii europeni și ambasadorii acreditați în RM în susținerea acesteia. Cîți dintre ei s-au expus pe seama situației în care se afla Dodon? Nici unul.

Susțineau că Dodon nu este văzut cu ochi buni în Europa. În timp am văzut poze alături de Macron, de Trump etc, nu doar cu Putin. Este atît de influent Putin în raport cu Trump, pentru  a-l obliga să se pozeze lîngă Dodon? Nu cred. Că este privit rău în RO, e și de înțeles. Ultimele guverne al RO îl susțineau direct pe Plahotniuc, acum pe Candu, Filip, Năstase. Vorba aia, ce semeni aia culegi.

Dodon a redeschis piața Federației Ruse pentru produsele moldovenești, blocată în timpul guvernării comuniste. Un lucru care n-a reușit nimănui pînă la el. Și vis ireal pînă acum atît pentru Sandu cît și pentru Năstase.

Tot Dodon i-a deschis portița Maiei Sandu spre Rusia. Ce-a făcut Maia? Evident, a dat cu copita în ruși.

Dodon a înaintat numeroase inițiative sociale. Cine a făcut la fel? Cîte inițiative au fost  lansate de Maia Sandu prim-ministru? Tot ce auzeam, nu-s bani, nu-s bani! Din contra, guvernul  Chicu a reîntrodus inițiativele sociale tăiate de Maia Sandu, gen: Un doctor pentru tine, Drumuri bune pentru Moldova…

Maia și Andrei strigă peste tot că Dodon controlează Țara! Oare? Cine controlează CEC-ul? Nu cumva omul PAS, Dorin Cimil este președinte al acestei instituții! Cum pot fi falsificate alegerile, dragă Maia dacă ai totul sub control. Sau urmărești de fapt excluderea lui Dodon din cursă! În mîinile cui se află Curtea Constituțională? Nu cumva la Andrușa Năstase, Domnica Manole membru PPDA. Cîte decizii CC le-a enunțat în favoarea lui Dodon, dar a PSRM? Nici una. Toate îl favorizează pe Năstase, favorizează clanul Candu-Sandu-Shor! S-au nici asta nu-i corect? Vreți Procuratura!, așa și spuneți. Vă reamintesc, Stoianoglu a fost votat de membrii comisiei printre care PAS și PPDA nu investit direct de Dodon!

Usatîi susține continuu că la inițiativa lui Dodon este urmărit penal. Pai, anterior era un simplu curcan. Poate un curcan avea atîtea supraputeri și nu cunoaștem noi. Or totuși, recunoașteți că i-ați subestimat capacitățile lui Dodon!

Personal a propus debarcarea lui Plahotniuc. De ce n-a venit Maia Sandu cu inițiativa dată, de ce n-a fost propusă de Andrei Năstase, care se cred mult mai deștepți? Nu cumva din simplu fapt că nici prin vis nu vedeau acest scenariu. Și da, ar fi devenit Maia- prim-ministru fără aportul lui Dodon? Ar fi devenit Năstase Ministru de Interne, dacă nu-l punea Dodon? Evident că nu!

Și ultima: Dodon merge pe cont propriu în campania electorală pentru al doilea mandat. Maia Sandu susținută de toți emisarii europeni și ambasadorii acreditați la Chișinău, care de altfel insistă pe retragerea din cursă a lui A. Năstase  și O. Țîcu în favoarea Maiei Sandu chiar din primul tur. Nu mai zic de apelul public a lui Donald Tusk, care contravine codul electoral. Hazliu, așa-i?

La final de mandat, Dodon nu este privit deja ca omul lui Plahotniuc, ci omul care este asemeni lui Plahotniuc, chiar mai periculos ca el. Mesaj promovat de aceeași lideri PAS-PPDA, care rideau pe seama lui.

Un lucru este clar:

-în timpul lui Dodon nu avem deținuți politici;

-în timpul lui Dodon este mai multă democrație politică și mediatică. Și o simțim cu toții...

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu