joi, 20 august 2020

Maia Sandu, omul eșecurilor!

 

Maia Sandu a eșuat în toate funcțiile publice pe care le-a deținut, înregistrând eșec după eșec.

A eșuat ca Ministru al Educației:

- a întrodus camere la BAC. Respectiv, rata de promovarea a examenelor de maturitate a scăzut cu 70 la sută (2013). În rezultat, a sporit substanțial gradul de analfabetizare. Zeci de adolscenți luând calea muncilor peste hotare.

- optimizarea instituțiilor școlare. În rezultat, zeci de clădiri renovate capital stau în paragină. Potrivit statisticilor, între 2012-2018 au fost închise 205 instituții de învățământ, iar, 296 reorganizate.

- reforma educației (masterat pentru profesorii de liceu și doctorat pentru cei universitari) a spulberat șansele tinerilor specialiști de a se încadra în câmpul muncii. În rezultat, în 2018 am avut un deficit de 11 137 pedagogi și profesori.  Astăzi avem cel mai înalt prag de îmbătrânire a cadrelor didactice încadrate în câmpul muncii.

- limba rusă, din disciplină obligatorie, a fost trecută ca disciplină opțională. În rezultat, majoritatea tinerilor nu cunosc nicio limbă de circulație internațională.

A eșuat ca prim-ministru:

-          a prăvălit reforma justiției, prin dorința sa exagerată de a-și subordona procurorul general;

-          nu s-a descurcat cu calamitatea de la Otaci, iunie 2019 s-a prăbușit un bloc cu 9 etaje. Dar altminteri acum, față în față cu seceta;

-          s-a angajat în fața partenerilor externi să majoreze prețul la gaz pentu consumatorul final, începând cu ianuarie 2020;  

-          a participat la predarea aeroportului clanului Rothschild; în spațiul public imitând procedura de întoarcere a aeroportului în posesia statului;

-          de indecsarea pensiilor nici vorbă.

În schimb, propunea de la tribuna parlamentului prim-ministru fiind (noiembrie 2019):

1. creșterea veniturilor pentru oamenii cu pensia de 215 lei (total 9 mii persoane).

2. "ajutor la contor", 50 de lei lunar pentru pensionari cu pensia sub 1500 lei, pentru energia electrică (total 400 mii de oameni).

3. creșterea alocațiilor pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei (200 000 de familii).

4. o eventuală recalculare a pensiilor, si doar pentru persoanele care au muncit după atingerea limitei de vârstă, dar continuă să activeze va avea loc începînd cu anul 2024. https://gov.md/ro/content/discursul-prim-ministrului-maia-sandu-cadrul-sedintei-parlamentului-din-12-noiembrie

Batjocură nu altceva!

Reamintesc, actualmente în RM sunt 700 mii de pensionari. 400 mii cu pensia sub limita coșului de consum, altfel spus la limita existenței. Unui angajat în câmpul muncii îi revine spre întreținere 1,5 pensionari.

Mai merită o șansă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu