marți, 10 decembrie 2019

Ce a făcut Maia Sandu pentru aprovizionarea țării cu gaze în 2020?




Ieri, 9 decembrie, la Paris,  Putin și Zelinskhi au ajuns la un acord, care vizează, inclusiv, R. Moldova. Este vorba de tranzitarea gazelor rusești prin Ucraina.  Informație expusă chiar de Putin pentru jurnaliști.  

Putin dă asigurări că însuși  Ucraina ar putea beneficia de o reducere a prețului la gaze cu 25%.   https://noi.md/in-lume/la-negocierile-cu-zelenski-putin-a-citat-dintr-o-poezie-pentru-copii-video

Dis de dimineață, însuși, Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Molodvagaz, a precizat că, în urma negocierilor din 2 decembrie curent, acordul de prelungire a termenului de furnizare a gazelor  va fi semnat pînă la finele lunii decembrie.

Deci, nu existe motive de îngrijorare privind aprovizionarea R. Moldova cu gaze începînd cu 1 ianuarie 2020. Iar, Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui s-o înceteze cu declarațiile populiste, mai cu seamă că problema dată trebuia soluționată însuși de ministra Sandu. Fapt care nu s-a mai produs, din cîteva considerente:

1.      Maia a refuzat deplasarea sa la Moscova ce  viza subiectul gazelor.

2.      Tot ea, trebuia să ajungă la numitor comun cu omolugul ei ucrainean, privind tranzitarea gazelor.

Ambele subiecte fiind pasate în reponsabilitatea Ministrului Economiei, Vadim Brînzan. Din cîte se știe, Brînzan a ajuns la Moscova datorită lui Dodon, ultimul incluzîndu-l în delegația sa. Că altfel, nu ajungea Brînzan să deschidă vreo ușă la Kremlin.

Ce ține de Ucraina, urma să aibă loc o discuție telefonică privind tranzitul gazelor. Și cam atît. Deci, prim-ministrul Maia Sandu personal n-a întreprins nimic  pentru a soluționa problema dată.

Ceea ce s-a obținut pînă acum se datorează întru totul efortului președintelui Dodon.

1.      Dodon a negociat cu Putin prelungirea acordului privind livrarea gazului.

2.      Dodon a obținut reducerea tarifului la gaze cu pînă la 50% pentru anul 2020.

Competențe care reveneau prim-ministrului Sandu, nu președintelui.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu