luni, 14 ianuarie 2019

Fața nemachiată a mass-mediei din R.M.




Anual UE acordă 11 miliarde de euro pentru mass-media și societatea civilă. Fapt ce constitue 1,7% din PIB-ul Uniunii Europene. Alte cîteva miliarde  sunt alocate de către Departamentul de Stat al SUA, Soros, NDI, USAID, etc  cu sedii pe tot mapamondul. 

Numai Soros lasă anual în R.M. pentru mass-media zeci de mii de dolari. Lucru reflectat în rapoartele anuale. https://www.soros.md/reports

Pînă și asistența micro financiară pentru R.M. înghețată la moment  (100 mil euro) urmează a fi redirecționată mass-mediei din R.M., fapt menționat în rezoluția UE pentru Moldova din 14 noiembrie 2018. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0458+0+DOC+XML+V0//RO

Dar, să le luăm pe rînd...
În Moldova mass-media și Societatea Civilă niciodată n-au fost independente, ci dependente de finanțatori. Astfel încît, opiniile exprimate de către ei, niciodată nu vor exprima adevărul, ci doar adevărul comandat de finanțator.

Tocmai de aceea, toate sunt concentrate pe promovearea cîtorva linii: 
1.      Aderarea la UE;
2.      Promovarea românismului;
3.      Îndepărtarea de Rusia;

Tot ei acum lobează intens blocul ACUM și liderii acestora.

Cotidianul.md –finanțat printr-un grant al ambasadei SUA la Chișinău. Este un site afiliat liderului PPDA.

Jurnal TV- finanțat de European Endowment For Democracy, organizație ce oferă granturi pentru schimbare democratică. De la un timp a devenit pricipalul instrument de propagandă  a liderului PPDA.

Independent.md- Renato Usatîi, lobează intens activitatea blocului ACUM.

TV8- finanțat de European Endowment For Democracy, organizație ce oferă granturi pentru schimbare democratică.  Seară de seară Natalia Morari, vă îndeamnă: Fii patronal TV8, donează pe … Postul dat, reflectă întru totul poziția PAS și DA. Natașa care este și patroana TV8, deține Restaurantul Propaganda situat în centrul capitalei.

Rise.md- cea mai hot publicație din R.M. la etapa actuală. Ciudat este că, site-ul dat nu-și prezintă rapoartele financiare anuale, dar se consideră mega transparent. Nici la capitolul parteneri nu sunt prea deschiși, Programul de cooperare elvețiano-român, VIS, Investigative Dashboard. 

În schimb, 3 din 10 reporteri rise, provin de la Publika TV. Este vorba de Doina Ipatii, Dumitru Stoianov, Liuba Șevciuc. https://www.rise.md/membru/ Nu puține au fost cazurile cînd indivizii dați au intrat în posesia materialelor exclusiviste oferite de CNA. Spre ex: Investigația bani din caritate. https://www.rise.md/video-bani-din-caritate-2/?lang=ru sau Banii lui Dodon din Bahamas. https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/?lang=ru

Un lucru este clar, în 2016 au susținut-o deschis pe Maia Sandu la sefia țării. https://www.rise.md/prezidentiale2016/ce-nu-se-stie-despre-maia-sandu/ Apropo, în investigația rise nu este menționat nimic de activitatea liderii PAS la fundația Soros Moldova. De aici putem deduce că Soros este un principal sponsor al publicației în cauză.

Ziarul de Gardă- ca și rise.md este membru al Global Investigative Journalism Network. Nici vorbă nu poate fi de transparență în cazul acestui site. Nu este indicat niciun raport financiar, niciun donator.

Timpul, Ziarul Național, Deschide sunt finanțate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.  Toate slujesc asiduu activitatea păpușarului și a PD.

Societatea civilă din R.M. a prins la glas în 2009, atunci cînd guvernarea a fost preluată de forțele pro-europene. An în care Soros a vărsat în bugetul ONG-urilor, formatoare ale  Societății Civile, 335,939 mii dolari SUA. Mass-mediei i-au revenit 550,692 mii dolari. https://www.soros.md/files/FSM_Raport%20anual_2009.pdf

 Pe lîngă Soros, Sociatatea Civilă are sponsorii săi.
Voi enumera doar cîteva ONG-uri, susținătoare a Blocului ACUM.

Asociația Presei Independente și  Stop Fals,  Petru Macovei.  Sponsori sunt: UN WOMEN,  Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe, Ambasada Britanică la Chișinău, Soros Moldova, NED (National Endowment for Democracy), Fundația Est-Europeană, Unicef Moldova, etc.
De ex:  Campanie împotriva manipulării informaţionale prin intermediul mass-media, sponsor  Free Press Unlimited (Olanda).

IDIS Voiitorul. Am accesat un proiect la întîmplare. Situația veteranilor războiului pentru integritatea si suveranitatea Republicii Molodva din raionul dubăsari, sponsor  Black sea trust for regional cooperation, a project of the German marshall Fund http://viitorul.org/files/1.%20PB_VETERANI.pdf  Exponentul  Idis Viitorul, Igor Munteanu  candidează pe listele ACUM.

Institul de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbă Roșie, Barometrul Opiniei Publice sponsor fundația Soros Moldova.  Barbă Roșie susțin activ PAS-ul Maiei Sandu.

Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), Andrei Popov. Popov este și autor al Boțan + Popov de la TV8.  Sponsorii insitutului sunt: European Endowment for Democracy (EED), PNUD, Misiunea OSCE în Moldova, Ambasada Statelor Unite din Moldova, Fundația Konrad Adenauer (KAS), etc.

Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan. Sponsor al asociației este Fundația Soros Moldova.

Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc o susținătoare înrăită a PPDA. Sponsori: UNDP Moldova, Soros Moldova, NED, Fundația Est –Euorpeană.

Pe facebook este emisiunea De Facto. Finanțată la greu din exterior. Autori: Stela Jantuan fost  deputat PD, Victor Ciobanu analistul Jurnal, Alexei Tulbure membru PN și mîna dreaptă a lui Renato Usatîi.  Emisiunea  este difuzată și de postul Jurnal TV.

Toți laolaltă vă îndeamnă să votați blocul ACUM. Toți s-au perindat pe scena PPDA. Toți au susținut-o pe Maia Sandu în campania prezidențială din 2016. Nici nu poate fi altfel, din moment ce Maia provine de la Soros, iar Soros îi finanțează pe toți.

Pînă nu demult credeam că dreapta are cel mai lucid electorat. Analizînd toate acestea m-am convins că votanții drepții sunt mai îngustați ca restul. Ei digerează doar ceea ci li se dă, nu ceea ce ar trebui să știe.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu