miercuri, 12 octombrie 2016

Miza prezidențialelor 2016

Factorul geopolitic este un element extrem de important în timpul campaniilor electorale. Astfel încît, dacă nu apari măcar odată lîngă un oficial străin șansele ca să accezi la guvernare sunt practic nule.

Dar, să le argumentăm pe rînd...

Marian Lupu,
s-a lansat în campania electorală cu sloganul: „Aud, Ascult, Rezolv”. Slogan inspirat de la fostul premier britanic  Tony Blair: „Ascult! Aud. Și voi acționa”.
Lupu este cea mai longevivă curvă politică din actuala campanie electorală, astfel încît de 13 ani ne aude, vede și rezolvă. De 13 ani este campion la spus minciuni și la contestații. Numai de la începutul acestei campanii, din totalul  contestațiilor înregistrate la CEC- 14, 8 aparțin liderului PD.

Cînd vine vorba de geopolitică Lupu stă cu fundul în două bărci, reieșind din direcția vîntului ce îi străbate buzunarele. 

Astfel, în 2009, Lupu pleda pentru neutralitatea Moldovei și apartenența la CSI. Ingredient cu care a și cîștigat alegerile. Imediat după formarea coaliției de guvernare Lupu se transforma în mare susținător al Uniunii Europene. Ideea promovată  cu vîrf și îndesat mai bine de 4 ani. Ca în 2015, în ajunul summit-ului de la Riga a Parteneriatului Estic, unde Moldova urma să depună cererea de aderare la UE, Lupu ne-a f.... pe toți în gît cu declarația sa. Cică RM nu era pregătită să adere în acel moment. Dacă o facem atunci, azi cu siguranță eram membri ai UE, iar  de Lupu și Plahotniuc nu se mai auzea nimic, decît în treacăt. 


Igor Dodon,
sloganul electoral al lui Dodon este: „Moldova are viitor”.
Optînd mereu pentru un singur vector, Dodon n-a ezitat să se afișeze public alături de mitropolitul Rusiei. Lucru care îi aduce dividende electorale trainice. Așa s-a întîmplat și-n 2014, cînd 20 min petrecute alături de liderul de la Kremlin i-au adus liderului socialist 24 de mandate în parlamentul de la Chișinău. De astă dată, balgoslovit de mitropolitul Rusiei, Dodon speră să ia președinția în turul II.

Mihai Ghimpu,
vine în această campanie electorală cu sloganul oponentului de stînga: „Moldova are viitor în România”. Deși, nu s-a afișat public alături de Traian Băsescu sau Claus Iohannis, Ghimpu  a ales drept pistă de lansare orașul Iași din România, alături de amantă și soție, însoțit de alți 800 de simpatizanți PL.

Ghimpu nu s-a rezumat în al plagia doar pe Dodon, drept startegie de campanie a ales mesajul promovat de Urechean în campania electorală din 2010: pensii de minim 4mii de lei, salarii de 8 mii...

Andrei Năstase,
în popor  autointitulat „președintele poporului”.  Nu are un slogan personalizat pînă la moment, deoarece nu s-a lansat oficial în campania electorală. Andrei Năstase este probabil cel mai iubit om al momentului, atît de stînga, cît și de dreapta, oricît de mult nu s-ar strădui Plahotniuc să-l defăimeze. N-a participat la guvernare, dar promite multe dacă ajunge președinte. Promisiuni care se pot realiza, or, irealiza. Dar asta rămîne de văzut. Este și candidatul cu cele mai multe contestații depuse la CEC împotriva sa, toate din partea  lui Marian Ilici.

În campanie Andrei Năstase s-a afișat public alături de fostul președinte al Poloniei Lech Walesa.

Maia Sandu,
ca și Andrei Năstase n-are un slogan bine definit.  Chiar și așa „alege să învingă sărăcia, corupția, oligarhii”.
Este candidatul care beneficiază de cea mai mare susținere. Susținerea care vine atît din interior, cît și din exterior. Pe interior dna Sandu este susținută masiv de tovarășul Plahotniuc, pe extern de Victoria Nuland care i-a oferit sprijin necondiționat de curînd însuși lui Plahotniuc. Este dna care s-a culcat sub PCRM, ulterior sub PLDM, acum sub PDM după necesități și conjuncturi. Recent și-a prezentat așa numitul  „contract cu cetățenii”. Contract în care nu apare numele lui Plahotniuc și nici a PDM.

Apropo, în această campanie Lupu merge pe cont propriu, efortul lui Plahotniuc conjugîndu-se direct în jurul dnei Sandu.

Iurie Leancă,
„Mergem spre Vest, facem Moldova prosperă”, astfel sună sloganul de campanie al lui Leancă. Leancă și-a pierdut popularitatea de cîndva odată cu ieșirea din PLDM. Nu întîmplător auzim mereu sintagma „ai fost un simplu premier executant”. Și dacă cîndva Iura Leancă se putea lăuda cu apariții de-a dreptul lăudate alături de mai marii lumii, de astă dată s-a mielușit strîmb lăngă Angela Merkel al cărei rating scade simțitor  de la o zi la alta.

Pe intern Leancă mizează să-și sporească popularitatea în baza harțuielii cu Marian Ilici, pe care nu încetează al numi candidatul eșuat. 

Dumitru Ciubașenco,
mizează să ia președinția cu  sloganul “Președintele Nostru”. A întrat în cursa pentru președințe cu piciorul stîng, prin asumarea unor angajamente irealizabile: dizolvărea Parlamentului şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Cum, însă nu ne poate spune Ciubașenco. Deși, jurnalist de meserie, Ciubașenco evită discuțiile cu cetățenii, rolul său fiind dublat rînd pe rînd ba de Usatîi, ba de Cașu. Dumitru Ciubașencu nu cunoaște nici limba de stat, fapt prevăzut în articolul 78 din Constituție. Ce ne fecum în cazul dat cu un astfel de președinte?

În campanie  e susținut direct de liderul PN, Renato Usatîi care are în spate întreaga lume interlopă a Rusiei.

....
NB: În cursa electorală mai sunt înregistrați candidații Inna Popenco- partidul Shor, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi, Maia Laguta și Silvia Radu, candidați pentru divizarea votului.


Concluzie: Cu o astfel de listă elitară nici de dormit nu trebuie, dar altminteri de odihnit osul pe 30 octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu