miercuri, 24 august 2016

Ce are CEC-ul cu noi?

“Comisia Electorală Centrală este o instituţie publică permanentă fondată în vederea realizării politicii electorale, pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor. Valorile de bază ale CEC sunt: Integritate, impaţialitate, independenţă, transparenţă, responsabilitate şi profesionalism, credibilitate, receptivitate, inovaţie şi orientare spre cetăţean”.

CEC în timpul regimul comunist
CEC-ul a fost transformat într-o unealtă politică în timpul guvernării comuniste. Astfel, Voronin asigurîndu-și fotoliul prezidențial 8 ani consecutiv. Chiar și așa în timpul regimului comunist nu se auzea de falsificări în masă ca acum.

CEC-ul pro European
26 noiembrie 2014, partidul Patria condus de Renato Usatîi este exclus din lista electorală de către CEC. Evenimentul se producea cu doar 4 zile înainte de ziua desfășurării scrutinului parlamentar. Soartă, pe care urma s-o aibă și Partidul Socialiștilor dacă nu interveneau la timp structurile internationale. La baza deciziei de atunci a CEC stătea vaga idee  precum că Partidul Patria nu ar fi  raportat 8,156 mil. de lei. Bani care au fost primiți din străinătate prin intermediul Băncii de Economii. Deși, fapta formațiunii condusă de Usatîi n-a fost probată pînă în prezent, lucrurile nu s-au mișcat din loc, din contra au alunecat continuu.

Alegeri  locale generale  2015
Iunie 2015 a intrat în istorie ca anul cu cele mai mari falsificări înregistrate de la independență-n coace. Scrutin care i-a oferit lui Plahotniuc 80 la sută din totalitatea pîrghiilor administrative de nivel I și II, precum și controlul municipiului Chișinău prin persoana lui Chirtoacă.

Cel mai mult în cadrul campaniei din 2015 a uimit totuși democratul Țuțu, care oriplat de situația creată, se întreba în parlament  cum „La Colonița, în casa familiei Dumitru și Zinaida Ghimpu, sunt înregistrate 400 de persoane. Poate ne spuneți de unde are primarul degrevat din Băcioi acces la listele de la „Registru” și cum se deplasa acesta cu mașina de serviciu la toate treburile lui…”. Situație pe seama căreia am rîs cu toții.

Alegeri prezidențiale 2016
După falsificările în masă produse în iunie 2015  toți acuzam conducrea CEC car fi sub papucul păpușarului. Actualmente, coomponența structurii este alta, iar penibilitatea ei aceiași.

Zilele acestea CEC a stabilt numărul persoanelor cu drept de vot. Cifra este una exorbitant de mare, în condițiile în care țara este părăsită zilnic de 106 cetățeni, iar satele nostre vizibil sunt pusteite. Potrivit CEC, pe 30 octombrie 3 237 032 de cetățeni ar trebui să se prezinte la urnele de vot.

În timp ce, rezultatele preliminare ale recensămîntului din 2014, atestă contrariul. Mai exact,  pe teritoriul Republicii Moldova sunt 2.913.281 de persoane. Cu 323,751 de cetățeni mai puțin decît numărul indivizilor cu drept de vot înregistrați la CEC.

Or, pentru a se adeveri datele CEC, Republica Moldova ar trebui să aibă o populație de minin 4 mil de persoane, dintre care la 3mil să le revină dreptul de vot.

În felul dat, Plahotniuc și-a asigurat cîștigul prezidențial prin 323,751 de voturi, indiferent de numărul alegătorilor ce se vor prezenta la urne.  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu